Zo werkt warmte en koeling

In bepaalde gebieden van Nederland kun je gebruikmaken van Stadswarmte, Koeling en Bronwarmte van Eneco. Op deze pagina leggen we je uit hoe het werkt, wat je kunt doen als er een storing is en hoe je ervoor betaalt.

Wat is Warmte en Koeling?

Warmte en Koeling zijn vormen van energie die vaak gerecycled zijn. Je gebruikt Warmte en Koeling van verschillende bronnen. Welke bronnen dat zijn, verschilt per wijk.

Zo werkt warmte en koeling

Bekijk het filmpje en je weet wat warmte en koude bij Eneco precies is.

Zo werkt warmte en koeling

Je kunt op verschillende manieren de temperatuur in je woning regelen. De temperatuurregeling in je huis is onderdeel van je binnenhuisinstallatie. Voor vragen neem je contact op met je installatiebedrijf of verhuurder.


  • Thermostatische kranen
    De temperatuur in jouw huis is makkelijk te regelen per ruimte. Dit doe je met de thermostatische kranen op je radiatoren. De cijfers of streepjes op de kraan geven een stand aan. Wist je dat het -symbool op de kraan de vorstbeveiligingsstand is? Daarnaast kun je verschillende radiatorkranen in één ruimte zoveel mogelijk op dezelfde stand zetten om een stabiele temperatuur te krijgen in je huis. Om te besparen zet je ’s nachts, of als je lange tijd weggaat, alle radiatoren op een lage stand of uit.

  • Kamerthermostaat
    Heeft je woning een kamerthermostaat? Dan kun je die instellen op een comfortabele temperatuur. De thermostaat zorgt er dan voor dat er voldoende warm water door de radiatoren stroomt om de gewenste temperatuur te bereiken. Bij een klokthermostaat kun je zelfs de temperatuur in je woning koppelen aan een tijdstip.

  • Centrale verwarming
    Er zijn ook woningen met een centrale nachtverlaging. Hiermee verlaag je ’s avonds in één keer de temperatuur van alle ruimtes in je woning. In de ruimte waar de regelaar van de centrale nachtverlaging hangt, moet je de radiatorkranen open laten staan.
 

Je warmteafleverset haalt de warmte in huis

De warmteafleverset hangt meestal in je meterkast. Sommige woningen hebben een collectieve warmteafleverset, in dat geval hangt het apparaat in een centrale ruimte. De warmteafleverset verdeelt in ieder geval de warmte over je huis. Als je Stadswarmte van Eneco hebt, dan krijg je meestal ook warm kraanwater. Dat water wordt door een warmtewisselaar in de warmteafleverset verwarmd. Geen zorgen: dit gebeurt allemaal via een gescheiden systeem. Je drinkwater komt dus niet in contact met het warme water. In deze pdf zie je hoe je warmte-afleverset werkt.

Problemen met warmte en koeling

Heb je een probleem met de levering van warmte, warm water, een lekkage, stank of geluidsoverlast? Op onze storingspagina kun je checken of er een storing voor jouw postcode bekend is.

Zo staat Warmte en Koeling op je nota

Warmte en Koeling zijn net als stroom en gas een vorm van energie. We schatten aan het begin van het jaar hoeveel energie je gaat gebruiken en die hoeveelheid delen we voor twaalf. Zo betaal je een voorschot op je energiekosten maandelijks bij de termijnnota. Aan het eind van het jaar krijg je de jaarnota. Op die nota verrekenen we de termijnbedragen die je al betaald hebt met de Warmte en Koeling die je echt verbruikt hebt. Zo kijken we op basis van je meterstanden of je geld terugkrijgt of juist nog moet betalen. 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice