Waarom zie je in de app en Mijn Eneco alleen contracttarieven en geen prijsplafondtarieven?

In de Eneco app en Mijn Eneco rekenen we met je contracttarief. Dat is misschien hoger dan het prijsplafondtarief. Waarom dat is, lees je hier.

We weten nu nog niet of je onder het prijsplafond blijft

Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 de tarieven van het prijsplafond tot een maximaal verbruik. Wij weten nu nog niet of je in 2023 onder het prijsplafond blijft. Daarom zie je in de Eneco app en Mijn Eneco altijd alleen je contracttarieven. Dat tarief gebruiken we om de kosten mee te berekenen. In deze berekeningen is het prijsplafond dus nog niet verwerkt. 

Benieuwd naar de prijsplafondtarieven? In Mijn Eneco zie je in het scherm ‘producten’ naast het contracttarief, óók het tarief van het prijsplafond. Binnenkort zie je dit ook in de Eneco app. Maar let op: dit zijn alleen de tarieven van het prijsplafond. Niet de daadwerkelijke kosten die je uiteindelijk moet betalen. Zijn de tarieven uit je contract lager dan die van het prijsplafond? Dan betaal je natuurlijk dat lagere tarief. 

De korting van het prijsplafond geldt in heel 2023 en wordt verrekend wanneer je je jaarnota ontvangt.

Met de overheidskorting van het prijsplafond betaal je in 2023:

  • Gas: maximaal € 1,45 per m³ tot 1.200 m³ gas
  • Stroom: maximaal € 0,40 per kWh per kWh tot 2.900 kWh  
  • Warmte: maximaal € 47,38 per GJ per GJ tot 37 GJ

Het prijsplafond zie je terug op je jaarnota

Zodra het tijd is voor je jaarnota, berekenen we hoeveel je vanaf 1 januari 2023 tot aan je jaarnota hebt verbruikt. Dan zie je of je verbruik onder of boven het verbruiksplafond ligt. Voor al je verbruik ónder het verbruiksplafond betaal je de tarieven van het prijsplafond. Dit zie je terug als korting op je energierekening. De overheid betaalt deze korting. Heb je meer verbruikt? Dan betaal je voor je verbruik erbóven de tarieven uit je contract. Na je jaarnota loopt je verbruiksplafond door tot 31 december 2023. Lees meer over het prijsplafond en je jaarnota.De berekening van het prijsplafond is best ingewikkeld. Je gemiddeld gewogen tarief wordt namelijk pas achteraf berekend, tot aan je jaarafrekening. Dat betekent dat het een verkeerde berekening zou opleveren als we de kosten per dag en per uur zouden laten zien. Je ziet dan iets heel anders dan op je jaarafrekening.

Houd je verbruik in de gaten

Wil je weten hoe je ervoor staat ten opzichte van het verbruiksplafond? Dan kun je het beste je verbruik in de gaten houden via de Eneco app en Mijn Eneco. Daar krijg je per product inzicht in het verbruiksplafond tot aan de jaarnota. Zo weet je precies wat je verbruikt. Als je doorklikt, zie je wat het verbruiksplafond is voor de periode nadat je je jaarnota hebt ontvangen.

Het verbruiksplafond per maand

Het verbruiksplafond voor stroom is verdeeld over 12 maanden. En het plafond voor gas ook. Daarbij houden we rekening met je verbruik door het jaar heen. Dus ligt het plafond in de wintermaanden hoger, want dan verbruik je meer stroom en gas om te verwarmen. Zo is het verbruiksplafond voor januari bijvoorbeeld 221 m3 gas en 339 kWh stroom. 
Bekijk hier de verdeling per maand voor het verbruiksplafond voor stroom en gas.

Benieuwd naar de hoeveelheden gas en stroom per dag tegen de tarieven van het prijsplafond? Bekijk dan deze pagina van de overheid

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice