
Verblijfsfunctie en energie: hoe zit het?
Wat is een verblijfsfunctie?
Een adres heeft een verblijfsfunctie als het een plek is waar mensen kunnen wonen of werken. Vaak gaat het dan om een woning of een bedrijf. Maar het kan ook een fabriek, kantoor of vakantiewoning zijn. En zelfs een kerk heeft een verblijfsfunctie.
Voorbeelden van plekken zonder verblijfsfunctie
Zijn er dan ook adressen waar mensen niet wonen of werken? Zeker, denk bijvoorbeeld aan een volkstuin, aanlegsteiger of onbemand toilet. Hier is wel energie nodig, maar er woont of werkt niemand. Adressen zonder verblijfsfunctie hebben geen recht op vermindering energiebelasting.
Met verblijfsfunctie recht op vermindering energiebelasting
Waarom is het nu zo belangrijk om door te geven of je adres een verblijfsfunctie heeft? Plekken met een verblijfsfunctie hebben recht op vermindering energiebelasting. Dat betekent dat je korting op de heffing van energiebelasting krijgt. Daarom wordt dit ook wel heffingskorting genoemd.
Wat is energiebelasting?
Over energie betaal je belasting. Die belasting is bedoeld om zuiniger om te gaan met energie. Maar energie heb je natuurlijk ook gewoon nodig: het is een basisbehoefte. Daarom betaal je over een bepaald deel van je energieverbruik geen belasting. Een korting op je energiebelasting, dus. Dit heet de ‘vermindering energiebelasting’, oftewel heffingskorting. De heffingskorting is een vast bedrag dat elk jaar opnieuw wordt vastgesteld.
Zo zie je de vermindering energiebelasting terug op je nota
We verrekenen de vermindering energiebelasting met de maandelijkse termijnbedragen. We verrekenen het ook op je jaarafrekening. Daar zie je de heffingskorting terug onder het kopje ‘Belasting en toeslagen’.
Als je de verblijfsfunctie wil aanpassen
Heb je per ongeluk ingevuld dat je adres geen verblijfsfunctie heeft? Dan kunnen wij dit voor je aanpassen. Neem contact op met onze Klantenservice, dan maken we het in orde.

Hulp vanuit de overheid
De overheid heeft voor 2022 en 2023 extra maatregelen genomen om je oplopende energiekosten te beperken. Wat is er tot nu toe bekend?