Verwarm je huis duurzaam met Eneco WarmteWinner®

Een hybride warmtepomp: zo werkt het!

Met een warmtepomp verwarm je je woning duurzamer. Zie je op tegen de installatie van een warmtepomp? Met een hybride warmtepomp valt dit reuze mee! In dit artikel lees je wat een hybride warmtepomp is, hoe dit type werkt en of dit een optie voor je is.

Een hybride warmtepomp én cv-ketel

Bij de meeste woningen in Nederland wordt de kamertemperatuur en het kraanwater verwarmd door een cv-ketel. Omdat de cv-ketel op gas werkt zijn steeds meer mensen op zoek naar een slim alternatief om gas te besparen. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen die (een deel van) de taken van de cv-ketel overnemen. Wil je een warmtepomp in een bestaande woning installeren die nog niet optimaal geïsoleerd is? Dan is een hybride warmtepomp een handige keuze. Dit type warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Vandaar de term ‘hybride’. Als de warmtepomp niet genoeg kan verwarmen, kun je altijd terug blijven vallen op de cv-ketel. Daarnaast kan een hybride warmtepomp vaak al in één dag geïnstalleerd worden. Zo zit je nooit in de kou!
De Elga houd je in de winter lekker warm en in de zomer juist koel. Daarnaast bespaar je op je gasrekening en werk je aan een beter milieu.

Een warmtepomp: iets voor jou?

Warmtepompen: je hoort er steeds vaker over. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen? En waar moet je rekening mee houden? We leggen het je graag uit.

Zo werkt een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan je cv-ketel. Er zijn ook hybride warmtepompen met cv-ketel ineen, dit werkt in principe hetzelfde. De cv-ketel (of ingebouwde cv-ketel) blijft verantwoordelijk voor het verwarmen van het kraanwater. De hybride warmtepomp verwarmt de kamertemperatuur. Dit werkt als volgt. In de warmtepomp zit een koudemiddel. Dit koudemiddel warmt op door de energie in de binnen- of buitenlucht, waardoor het koudemiddel vervolgens verdampt. Omdat het kookpunt van dit koudemiddel laag is, kan dit verdampen ook met koudere lucht plaatsvinden. De damp wordt samengeperst door een compressor. Daardoor ontstaat een nog warmere damp. De warmte uit de damp wordt in een warmtewisselaar afgegeven aan het verwarmings- of boilerwater. De warme damp koelt hierdoor af en wordt weer vloeibaar. Dit koudemiddel wordt weer verwarmd en zo start het proces weer opnieuw. In langere periodes met koude dagen kan het zijn dat de cv-ketel de warmtepomp ondersteunt bij het verwarmen van de kamer.
De werking van de hybride warmtepomp in 4 stappenDe werking van een hybride warmtepomp in vier stappen.

De hybride warmtepompen van Eneco

Bij Eneco bieden we drie soorten hybride warmtepompen aan: de Daikin-Intergas, de Mitsubishi Ecodan en de Eneco WarmteWinner®. De Daikin-Intergas is een lucht/water -  warmtepomp. Hij haalt via de buitenunit warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de binnenunit die de warmte gebruikt om water op te warmen. Het warme water gaat daarna naar het warmteafgiftesysteem voor het verwarmen van je woning.  De Daikin-Intergas  is een cv-ketel en warmtepomp in één, een totaaloplossing met een hoog rendement. Ideaal als je toe bent aan een nieuwe cv-ketel.

Weet je nog niet goed wat de plannen binnen jouw gemeente zijn? Of is je woning op dit moment nog niet voldoende geïsoleerd? Dan is de Mitsubishi Electric Ecodan wellicht een goede keus. Deze toekomstbestendige warmtepomp kan in de toekomst worden aangesloten op het warmtenet of helemaal losgekoppeld worden van je cv-ketel wanneer je woning voldoende is geïsoleerd. Dan verwarm je jouw woning helemaal gasloos. Is er geen ruimte voor een buitenunit, bijvoorbeeld als je een warmtepomp in een appartement wilt installeren, dan is de Eneco WarmteWinner® een goed alternatief. Deze hybride ventilatiewarmtepomp heeft geen buitenunit, maar vervangt het je mechanische ventilatiesysteem. Je moet dus wel over een mechanisch ventilatiesysteem beschikken. In plaats van warme lucht naar buiten te pompen, haalt deze hybride warmtepomp eerst de energie eruit. Daarmee verwarmt hij je huis. De WarmteWinner gebruikt dus de warme lucht uit je huis opnieuw om het water in de leidingen van je verwarming op temperatuur te brengen. Hij pompt het verwarmde water direct via de leidingen naar de radiatoren. Je cv-ketel hoeft daardoor minder hard te werken en jij verbruikt minder gas. Een win-win dus.

Wil je profiteren van de voordelen van een warmtepomp? Vraag nu een gratis adviesgesprek aan. Dan kijken we samen welk type warmtepomp het best bij je past.

Met een hybride warmtepomp zit je nooit in de kou

Een warmtepomp wordt bijna altijd binnen 1 dag geïnstalleerd, zonder ingrijpende verbouwing. De warmtepompen van Eneco werken samen met de meeste cv-ketels en zijn hierdoor zeer geschikt voor bestaande woningen die (nog) geen energielabel A hebben.

Lees ook: In 5 stappen een hybride warmtepomp

Je huis verduurzamen met Eneco

Laten we eerlijk zijn: verduurzamen is een behoorlijke investering. Dan wil je wel zeker weten dat je geholpen wordt door een partij die er verstand van heeft. Als klant bij Eneco maak je gebruik van onze jarenlange ervaring.

We hebben niet alleen ervaring met de installatie van warmtepompen, maar ook van zonnepanelen en isolatie. Bovendien kan je er ook bij ons terecht voor advies over andere duurzame investeringen. Onze experts  kunnen je ook alles vertellen over subsidies, belastingvoordeel en lage rente bij een duurzame lening.
Stap over naar een hybride warmtepomp

Interesse in een hybride warmtepomp?

Eneco adviseert je over de mogelijkheden in jouw huis.

Gerelateerde verhalen

Verwarm je huis duurzaam met Eneco WarmteWinner®

Zo bespaar je met een warmtepomp

Bespaar met je warmtepomp
Een goed energielabel zorgt ervoor dat je huis meer waard is en sneller verkocht wordt.

Bespaar op je gasverbruik met een hybride warmtepomp

In 5 stappen een hybride warmtepomp