Besparen met een boiler
Stroom besparen

Besparen met een boiler? Zo doe je dat

Timer en temperatuur instellen15 juni 2023 door Redactie Eneco
De watervoorraad van je boiler hoeft niet altijd verwarmd te worden. Je boiler is namelijk zó goed geïsoleerd dat het water een tijd warm blijft. Stel daarom een timer in en pas deze aan op wanneer je wel of niet thuis bent. Ben je bijvoorbeeld vijf dagen per week van huis? Dan is het niet nodig om het water de hele dag op temperatuur te houden. Wel is het fijn als de boiler op tijd warm is als je weer thuis bent. Stel je timer daarop in of raadpleeg een installateur.

Juiste temperatuur

Naast verwarmen met een timer, kun je ook besparen door de boiler op een lagere temperatuur in te stellen. Vaak is 60 graden Celsius al voldoende. Stel de temperatuur niet lager in, anders ontstaat er een risico op legionella. Deze bacterie overleeft namelijk tot 55 graden.
Een lachende meneer met een stekker in zijn hand

De beste tips voor jouw situatie

Tips om energie te besparen, iedereen kent ze. Maar welke tips passen bij jouw situatie? Ontdek met welke tip jij vandaag kunt beginnen om energie te besparen.

Heb je zonnepanelen?

Dan kun je geld besparen door de boiler met name overdag op te warmen als de zon schijnt en je zonnepanelen energie opwekken.

(Bron: Milieu Centraal)

Ga je op vakantie?

Zet de boiler laag als je op vakantie gaat. Je verbruikt dan geen energie om te verwarmen. Je gebruikt het warme water toch niet. Om legionella te voorkomen, is het altijd goed om bij thuiskomst je leidingen een paar minuten goed door te spoelen en de boiler goed op te warmen tot tenminste 60 graden of hoger.

Lees meer over energie besparen

Een moeder en dochter zitten samen bij een wasmachine naast een mand met schone was

Energie besparen met wassen en drogen

Start met energie besparen
Een vrouw in de keuken bij de waterkoker

Energie besparen in de lente: zo doe je dat

Alles over dit seizoen