Wat is netcongestie?
31 december 2024 door Redactie EnecoFile op het stroomnet
De stroom die je thuis gebruikt komt via het stroomnet uit je stopcontact. Op steeds meer plekken is er te weinig ruimte op het stroomnet, omdat het niet is gebouwd om zo veel stroom tegelijkertijd over het net te laten reizen. Hierdoor kan er op sommige momenten een soort ophoping ontstaan. Dit noemen we netcongestie. Zie het als file op het stroomnet.Wat merk je van netcongestie?
Netcongestie heeft gevolgen voor nieuwe aansluitingen, zoals nieuwbouwhuizen, maar ook voor bestaande aansluitingen. Voor nieuwe aansluitingen betekent het dat er lange wachtlijsten zijn voordat ze op het stroomnet worden aangesloten. In sommige gebieden is het op dit moment helemaal niet mogelijk om nieuwe bedrijven of huizen aan te sluiten.Bestaande aansluitingen bij huizen en bedrijven krijgen er ook last van. Als gevolg van netcongestie kunnen omvormers van zonnepanelen zichzelf automatisch uitschakelen om schade te voorkomen. Bij overbelasting van het net nemen ook de risico's op stroomstoringen verder toe. Hierbij kunnen complete gebieden zonder stroom komen te zitten. Ook kunnen laadpalen soms niet beschikbaar zijn.
Hoe ontstaat netcongestie?
1. Teruglevering
Steeds meer wind- en zonneparken, huishoudens en bedrijven leveren stroom terug aan het net. Op zonnige dagen of dagen met veel wind kan er een grote piek aan opgewekte energie komen. Dit zorgt voor extra drukte op het net.
2. Verbruik
We verbruiken met z'n allen steeds meer stroom. En vaak ook op dezelfde momenten. Bijvoorbeeld 's ochtends voor het werk en 's avonds wanneer we thuiskomen. Dit zorgt voor piekmomenten op het net. Jammer genoeg zijn dit niet de momenten waarop de meeste stroom wordt opgewekt. Want dat is vaak overdag, als de zon schijnt. Als dit niet in balans is, kan het voor netcongestie zorgen.
3. Het weer
We wekken steeds meer stroom op uit wind en zon. En dat is goed, want zo verkleinen we onze CO2-uitstoot. Maar dit zorgt er ook voor dat het elektriciteitsnet niet altijd in evenwicht is. Dat komt omdat het weer niet te voorspellen is. De zon schijnt niet altijd en het waait niet altijd. En soms is het zonovergoten en waait het hard. We werken hard aan oplossingen om deze stroom op te slaan, zoals (thuis)batterijen. Op dit moment zijn die er nog niet.
Wat doen Eneco en netbeheerders om netcongestie te verminderen?
We helpen met verschillende oplossingen, zoals congestiemanagement. Een belangrijk onderdeel hierin is de samenwerking tussen Eneco en netbeheerders. Netbeheerders werken aan het uitbreiden van het stroomnet en het vervangen van de kabels in de grond. Deze moeten meer drukte aan kunnen. We kijken samen met de netbeheerder naar drukke momenten en zetten sommige wind- en zonneparken tijdelijk uit. Dit noemen we curtailen of 'spitsmijden'.Dit zorgt voor minder aanbod waardoor installaties, zoals zonnepanelen, bij bedrijven en huishoudens stroom kunnen terugleveren. Er ontstaat ook meer ruimte voor nieuwe aansluitingen. Hierdoor kunnen bedrijven en huishoudens zelf groene stroom opwekken. Daarnaast helpen we bedrijven met het balanceren van het stroomnet door hun productieproces aan te passen. Zo helpen we samen de energie transitie vooruit, ondanks de beperkingen van het stroomnet.
Wat kun je zelf doen?
In de toekomst neemt groene stroom alleen maar toe. Met alleen deze oplossingen redden we het niet. De veranderende energiewereld vraagt om een andere manier om met energie om te gaan. En daar hebben we iedereen bij nodig.
Verplaats je stroomverbruik
Verplaats bijvoorbeeld zoveel mogelijk je stroomverbruik. Zo kun je je vaatwasser en wasmachine aanzetten als je zonnepanelen stroom opwekken. Hiermee zorg je voor minder piekbelasting en bespaar je tegelijkertijd op je kosten, omdat je je eigen energie verbruikt. Een win-win situatie dus. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, omdat niet iedereen op die momenten thuis is. We zijn bij Eneco bezig met het ontwikkelen van diensten die je hier bij kunnen helpen. Zo zijn we op dit moment bezig met het uitrollen van Eneco SlimLaden. Met deze dienst kun je via de Eneco app je auto op de meest gunstige tijden slim laden.
Een dynamisch energiecontract
Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een dynamisch energiecontract. De prijzen van dit contract veranderen per uur mee met de energiemarkt. Op de momenten dat er veel stroom wordt opgewekt zijn de prijzen lager of zelfs negatief. Dit biedt de kans om te profiteren van lage prijzen en zo te besparen op energiekosten. Je ontlast tegelijkertijd het stroomnet en je zorgt er ook voor dat windparken en zonnepanelen minder snel worden uitgeschakeld.
Deze manier van energieverbruik is nu nog nieuw, maar het helpt om vraag en aanbod beter af te stemmen. Zo helpen we samen om netcongestie te voorkomen. En te zorgen dat nieuwe en bestaande aansluitingen geen problemen hebben.