Een meneer gaat zijn elektrische auto opladen met een laadpaal van Eneco E-mobility

Haal meer voordeel uit een dynamisch contract: 6 tips van kenners

1 maart 2024 door Redactie Eneco
Let je op je energieverbruik? En speel je graag in op de energieprijzen van het moment? Dan past een dynamisch energiecontract misschien wel bij jou. Je houdt de wisselende prijzen in de gaten. En bepaalt zo wanneer je bijvoorbeeld de wasmachine aanzet. En dat kan je veel voordeel opleveren. De Eneco-app is daarbij je ideale hulp. We vroegen onze klanten met zo'n dynamisch contract hoe zij dat doen. Dit zijn de 6 tips van de kenners.

1. Vergelijk je uurtarief en verras jezelf

Met een dynamisch contract durf je de controle te nemen. Zoals Bas uit Rotterdam. “Met kleine moeite bespaar je op je energieverbruik. En het is leuk om te checken of dat lukt. Zo noteer ik aan het begin van de maand het vaste bedrag dat ik per kilowattuur zou hebben betaald bij een éénjarig contract. Aan het eind van de maand kijk ik in de Eneco app wat ik die maand gemiddeld per KWh heb betaald. Dan zie je gelijk het eventuele verschil. Niet alleen leuk, ook heel prettig!” 

2. De Eneco app: meten is weten

“De Eneco app helpt me echt bij het plannen van mijn energieverbruik. Ik check regelmatig de uur- en dagprijzen. En zie precies hoe mijn energieverbruik verloopt. De app laat ook de grote stroomverbruikers in huis zien. Daar is veel voordeel te behalen. De wasmachine, droger, vaatwasser en elektrische auto: welke verbruikt wat? En wanneer? Als ik dat weet, kijk ik naar de verwachte prijzen van de dag, per uur. Ik kies het tijdsblok met de laagst verwachte prijs en plan daar de start van m’n grootverbruikers op in. Eitje.” 
Voorbeeld van een scherm uit de Eneco app waarop je per dag het verbruik van stroom en gas zietVoorbeeld van een scherm in de Eneco app waarop je je verbruik per dag kunt zien.
"Ik zette de vaatwasser altijd gedachteloos aan na het eten. Nu check ik iedere dag de Eneco app en weet ik precies wanneer het stoomtarief laag is. Zo bespaar ik op mijn energierekening."

3. Switch van gewoontedier naar timing tijger

Uit gewoonte volgen we bepaalde routines. “Ik zette de vaatwasser altijd gedachteloos aan na het eten. En opgevoed met het normaal- en daltarief, zette ik de wasmachine uit gewoonte laat op de avond aan. Sinds mijn dynamisch contract ga ik daar anders mee om. Tarief I en II bestaan natuurlijk niet meer. Let je even op dan zie je vanzelf dat je de vaatwasser beter morgen overdag aan kunt zetten dan gelijk na het eten. Timing is alles: ik check m’n app en start met besparen”.  
Een voorbeeld van een scherm van de Eneco app waarop de uurtarieven per kWh af te lezen zijnVoorbeeld van een scherm in de Eneco app waarop je de uurprijzen voor Eneco Dynamisch per kWh ziet.

4. Plan vaker je verbruik vooruit

Lijkt op de vorige tip, is toch net wat anders. “Uitstellen was altijd een eigenschap die ik wilde afleren. Maar met een dynamisch contract leer je juist het liefst uitstellen wat niet per se nu moet. Soms is m’n auto nog niet opgeladen, maar ga ik voorlopig nog niet rijden. En de wasmachine zit wel vol, maar we hebben toch nog geen tijd om 'm straks al uit te ruimen. Dan check ik de verwachte prijs en stel die startknoppen uit tot het lagere tarief geldt. Intussen heb ik mooi tijd over voor de dingen die ik voor me uitschuif. Win win!” 
Een man leest de krant terwijl hij tegen een wasmachine aan zit

Eneco Dynamisch. Niet voor iedereen, misschien wel voor jou.

Ga je voor de zekerheid van een vast contract? Of beweeg je mee met de prijzen op de energiemarkt met een dynamisch contract? Ontdek in 5 simpele vragen wat het beste bij je past. 

5. Gebruik de wifi-functie van je apparaten

Dat klinkt gemakkelijk. Maar lukt dat ook als je niet de hele dag thuis bent? "Kijk, daarom leveren steeds meer fabrikanten apparaten met Wifi. Soms heb je het misschien al in huis zonder dat je het weet. Ga eens na of je bijvoorbeeld de vaatwasser met internet kunt verbinden. De lage tarieven gelden meestal overdag. Ik zet een apparaat gewoon aan op afstand, waar ik ook ben. Moet je wel altijd op tijd inruimen. Maar daar wen je aan. Voor ons werkt het prima. En ik kijk bij aanschaf van een nieuw apparaat voortaan altijd of er Wifi ingebouwd is. Ik heb er echt lol in als ik in de lunchpauze weer zo’n bespaarmomentje op afstand pak”.

6. Elektrische auto rijder-tip

“Mijn elektrische auto is de absolute grootverbruiker”, zegt Bas. ”Door ook hier goed op te letten haal ik inmiddels voordeel uit mijn laadgedrag. Met de Eneco SlimLaden-app® geef je de auto de opdracht om zelf slim te laden. Dat werkt best gemakkelijk: je stelt zelf een maximaal tarief in. De app ziet wanneer het tarief daaronder duikt. Bijvoorbeeld op momenten dat er een piek in aanbod is. Dat is ook het moment dat de app de auto laat laden. Zo wordt besparen wel erg makkelijk toch”.
Let je een beetje op deze punten, dan kun je veel voordeel halen uit je Eneco Dynamisch contract. Veel van onze klanten zien het inmiddels als een sport! Denk jij dat je alert genoeg bent om met de app de controle te pakken? Dan is de overstap naar dynamisch wat voor jou!
Een lachende man met een telefoon in zijn hand

Haal voordeel uit je dynamische energiecontract met de Eneco app

De Eneco app is je handige hulp om nog meer voordeel uit je dynamische energiecontract te halen. Je ziet er welke apparaten het meeste stroom verbruiken. En je checkt er eenvoudig de stroom- en gastarieven.

Gerelateerde verhalen

Man laadt elektrische auto

Bespaar laadkosten met de Eneco SlimLaden app

Voordeliger elektrisch laden doe je zo
Moeder en dochter doen de afwas

Eneco Dynamisch: slimmer omgaan met duurzame energie en altijd actuele prijzen

Ontdek de 5 voordelen van Eneco Dynamisch
Twee medewerkers van Eneco kijken naar de schermen van de afdeling Inkoop

Het geheim achter de energieprijzen

Ontdek hoe de energieprijzen tot stand komen