Still Eneco TVC datacenter
Energietransitie, We doen het nu

Duurzaam internetten met KPN 

We doen het nu15 juni 2023 door Redactie Eneco
Denk je aan KPN, dan denk je aan telecom, internet, streaming en TV. Om al die diensten perfect te laten werken bij miljoenen Nederlanders, draaien de netwerken 24/7. Dit geeft veel mogelijkheden voor verduurzaming. Want we appen, bellen en bingen er met z'n allen op los. Daarom is het mooi dat KPN duurzaamheid écht onderdeel van haar missie heeft gemaakt. Zo zet KPN alles op alles om het internet te verduurzamen. Hoe dat kan? KPN verduurzaamt al jaren haar elektriciteitsverbruik. Bijvoorbeeld met groene stroom van Eneco.

Partners met een groene visie

Al sinds 2011 is Eneco energiepartner van KPN. Hierdoor behoort KPN al jaren tot de top van de groenste telecombedrijven ter wereld. En is het sinds 2015 klimaatneutraal. En voor zo'n grote organisatie maakt dit veel verschil. Samen maken we op grote schaal werk van verduurzaming. Goed nieuws voor KPN-klanten maar ook voor de aarde.

Windpark op zee

KPN zag al vroeg dat ze met haar omvang verschil kon maken in de duurzaamheidstransitie. Zo wilde het bedrijf weten waar hun groene stroom vandaan komt. En had ze een voorkeur voor lokale groene stroom. Daarom sloot KPN met een windpark op zee - het Prinses Amalia Windpark -  een vast stroomcontract af. Mede dankzij deze groene stroom van Eneco haalt KPN elk jaar de ambities op duurzame energie. En zo blijven we doorpakken. Bijvoorbeeld in projecten als Ecowende. Daardoor komt in 2027 ruim de helft van KPN’s groene stroom uit Hollandse Kust: het nieuwste windpark op zee.
Op 23 kilometer voor de kust van IJmuiden ligt Prinses Amaliawindpark.

Zo weinig mogelijk effect op de natuur

Bij het ontwerp en de bouw van dit windpark op zee is het belangrijk om zo min mogelijk impact te hebben op de natuur. Zoals de vogels, vleermuizen en het zeeleven onder water. Samen met een groep wetenschappers en experts worden tientallen vernieuwende oplossingen uitgevoerd en geëvalueerd. Om bij te leren over de ecologische gevolgen van windparken op zee. Dit gebeurt onder andere door:  • De windturbines extra ver uit elkaar te plaatsen, dit is beter voor de vogels
  • Innovatieve fundatietechnieken te gebruiken, die het effect op zeezoogdieren en het onderwaterleven zo klein mogelijk maken
  • Natuurlijk riffen van fruitbomen te plaatsen op de zeebodem, waar vissen kunnen schuilen en zich voortplanten


Ecowende wil hiermee een nieuwe ecologische standaard neerzetten voor windparken op de Noordzee. Om in de toekomst windparken op zee te bouwen die een “netto positieve impact” op de natuur hebben. Dus windparken waar de natuur beter van wordt. Er is een versnelling nodig, op een manier die bijdraagt aan de natuur boven en onder water. Dit is belangrijk omdat er grote plannen zijn voor wind op zee. Deze groene stroom hebben we allemaal nodig voor de energie transitie.

Duurzame back up batterijen

Naast groene stroom zoeken we samen naar meer duurzame kansen voor het bedrijf. De KPN-netwerken maken in de wijken gebruik van grote back-up batterijen. Deze batterijen slaan duurzaam opgewekte energie op, voor het geval de stroom uitvalt. Nu ze aan vernieuwing toe zijn, bekijkt Eneco met KPN of de nieuwe batterijen mogelijk een extra duurzame rol kunnen krijgen.

We testen een nieuwe batterijtechniek. Waarmee de batterijen het elektriciteitsnet kunnen ‘helpen’ als daar een tekort aan groene energie is. Wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait kan de duurzame energie in de batterijen tijdelijk ingezet worden. Grijze energie is dan niet nodig.

Eneco helpt bij de techniek achter deze batterij-inzet en monitort dit proefproces. Een goed voorbeeld van hoe een grote speler impact kan maken met een duurzame missie. 

Nu en in de toekomst

Door de optelsom van groene oplossingen, boekt KPN samen met Eneco elke dag vooruitgang. KPN mikt er zelfs op het energieverbruik in 2030 meer dan te halveren, vergeleken met twintig jaar terug. Dat zou een knappe daling zijn. Helemaal als je bedenkt dat het dataverkeer tegen die tijd waarschijnlijk tientallen keren is vermenigvuldigd. Juist daarom maakt de duurzame missie van een grote speler echt verschil. Nu en in de toekomst. 

Gerelateerde artikelen

Lachende vrouw met telefoon in haar hand

"De beste bespaartip is de app"

Bekijk de bespaartips van Renata
Artist impression van de urban surfpool van RiF010 in Rotterdam met surfers op het water

Surfen op groene stroom in hartje Rotterdam

Lees meer over deze urban surfpool op 100% groene stroom