Heineken bierbrouwer
We doen het nu, Energietransitie

HEINEKEN: groene flesjes, groene ambities

6 x dit wist je nog niet over de groene ambities van HEINEKEN4 mei 2023 door Redactie Eneco
Denk je aan Heineken, dan denk je aan groene flesjes. Maar wist je dat de ambities van HEINEKEN ook heel groen zijn? Dat is nog best een ingewikkelde puzzel, want voor een biertje heb je niet alleen water, graan, hop en gist nodig. Er komt ook veel elektriciteit en gas bij kijken. Hoe pakt HEINEKEN dit aan? Welke stappen hebben ze al gezet? En wat heeft Eneco hiermee te maken? Je leest het hier.

1. Volledig klimaatneutraal gebrouwen bier is de toekomst

In 2040 wil HEINEKEN dat de hele keten wereldwijd volledig klimaatneutraal is. Voor de eigen productieprocessen geldt dat ze dit al in 2030 voor elkaar hebben. Dat betekent volledig draaien op hernieuwbare energie. En dus geen gebruik meer maken van aardgas. HEINEKEN heeft deze ambitie vastgelegd in een wereldwijd duurzaamheidsprogramma: ‘Brew a Better World’. Er zijn al veel duurzame stappen gezet. Om de brouwer verder te helpen bij de duurzame ambities is Eneco de energiepartner van HEINEKEN Netherlands Supply. 

2. De grootste brouwerij van Europa loopt voorop

HEINEKEN heeft drie brouwerijen in Nederland: Zoeterwoude, ’s-Hertogenbosch en Wijlre. De brouwerij in Zoeterwoude is de grootste van Europa. Hier brouwt HEINEKEN 24/7 in 28 brouwketels en 280 tanks verschillende soorten bier die het bedrijf levert. En iedere dag rijden er zo’n 300 vrachtwagens met de welkbekende groene flesjes, vanuit de brouwerij naar winkels, kroegen en restaurants. Als het hier lukt om te verduurzamen, dan lukt het overal. En ze zijn hard op weg.
lachende familie met vader, moeder en kind

Ontdek je volgende duurzame stap

Stap voor stap gaan we samen nog sneller naar duurzamer leven. Maar waar begin je? Met onze bespaartips, verhalen van anderen en persoonlijk advies helpen we je hier graag bij.

3. Duurzaam brouwen begint met energie besparen

De eerste duurzame stap die je thuis zet is vaak: energie besparen. Bij HEINEKEN is dat net zo. Want voor het brouwen van een biertje is niet alleen water, graan, hop en gist nodig. Maar ook veel elektriciteit en gas. Daarom produceert HEINEKEN zo efficiënt mogelijk om het verbruik laag te houden. Want de energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet om te zetten naar een hernieuwbare bron. Hoe HEINEKEN energie bespaart? Bijvoorbeeld door leidingen te isoleren, restwarmte te hergebruiken en installaties optimaal te laten functioneren.
"In 2027 brouwt Heineken in Zoeterwoude volledig klimaatneutraal. En als het in deze brouwerij kan, kan het overal"Heineken

4. Zonnepanelen op het dak, windturbines op het terrein

HEINEKEN Netherlands Supply vindt het belangrijk dat de energie die zij verbruiken duurzaam wordt opgewekt. Het liefst zo lokaal mogelijk. Daarom liggen er 26.000 zonnepanelen op de daken van de brouwerijen in ’s-Hertogenbosch en Zoeterwoude. Vlakbij de brouwerij in ’s-Hertogenbosch staan drie windturbines. En op het terrein van de brouwerij in Zoeterwoude heeft Eneco nog eens vier windturbines geplaatst. Deze installaties leveren de opgewekte energie uit zon en wind direct aan de brouwerij. 

5. HEINEKEN brouwt op Nederlandse groene stroom

Sinds 2022 draait het grootste deel van de Nederlandse brouwerijen van HEINEKEN op 100% groene stroom. Hetzelfde geldt voor de internationale kantoren. En voor de Heineken Experience in Amsterdam. Naast de eigen opwek uit zonnepanelen en windmolens levert Eneco groene stroom uit Windpark Fryslân.
Heineken bierbrouwerij

6. Ook thermische energie wordt vergroend

Klimaatneutraal worden draait niet alleen om stroom. Ook de vergroening van thermische energie speelt een grote rol. Thermische energie is een soort energie die vrijkomt als warmte. HEINEKEN draait al gedeeltelijk op biogas, maar installeert nu ook nog eens twee warmtepompen om de restwarmte terug te winnen. Daarnaast helpt Eneco met de installatie van een grote e-boiler in Zoeterwoude. Deze e-boiler zal een groot deel van de restwarmte omzetten in energie. Om ook de laatste delen thermische energie te vergroenen onderzoeken HEINEKEN en Eneco momenteel samen de mogelijkheden.

We doen het nu, we doen het samen. Doe je mee?

We kunnen niet langer wachten. Daarom zeggen HEINEKEN en Eneco: we doen het nu. Samen. Net als HEINEKEN ben jij verzekerd van groene stroom bij Eneco. En we staan ook voor jou klaar wanneer je een volgende groene stap wilt zetten. Want elke stap maakt een groot verschil. Zeker als we het samen doen. 

 

Meer weten over de ambities van HEINEKEN? Ga naar Duurzaamheid bij Heineken® | Ons verhaal | Heineken.com en Sustainability | The HEINEKEN Company

Lees verder

Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand

Wat is duurzame energie? 5 vragen beantwoord

Bekijk de antwoorden
Still Eneco TVC datacenter

Duurzaam internetten met KPN: kan dat?

Zo verduurzamen KPN en Eneco