Warmte en koeling met een warmtepomp
Heb je warmte en koeling van Eneco? En hangt er een warmtepomp in je woning? Dan vind je op deze pagina alle informatie over hoe het werkt. Van in de wijk tot in je woning. En als je warmte of koeling niet (goed) werkt, kan je hier terecht voor je vragen.De voordelen van warmte
- Lokaal
- Duurzamer
Bronwarmte en koeling komen uit een bodembron. Vanuit daar gaat het via een warmte- en koudenet naar je woning. Het komt je woning binnen via een warmtepomp. Deze regelt de gewenste temperatuur in je woning. Een bodembron kan een Warmte Koude Opslag zijn. Hierbij boren we een of meerdere bronnen onder de grond waar we het dan opslaan. Of we gebruiken een bodemlus. Dit is een gesloten leiding diep in de grond die warmte en koude uit de bodem haalt.
Zo werkt warmte en koeling
Eneco zorgt via het warmte- en koudenet dat water met een lage temperatuur naar je woning wordt gebracht. Eneco zorgt voor de aanleg en het onderhoud van dit net. In je woning hangt een warmtepomp. Deze huur je van Eneco of koop je zelf. Huur je de warmtepomp? Dan zorgen we voor het onderhoud van je warmtepomp. Het kan zijn dat we hierbij moeten zijn voor standaard onderhoud, of als je warmte of koeling niet goed werkt.Warmte en koeling in je woning
Het water in het net is niet heel warm. De warmtepomp zet de warmte om zodat deze warm genoeg is om te verwarmen via de radiatoren of vloerverwarming. En het kraanwater op te warmen. In de zomer kan je je woning er enkele graden mee koelen. Het warme kraanwater wordt opgeslagen in een boilervat, zodat er snel warm water uit de kraan komt. Als bewoner of verhuurder onderhoud je zelf de binneninstallatie. En zorg je voor het instellen van je thermostaat en radiatoren of vloerverwarming. Als je de woning huurt is de woningeigenaar hier verantwoordelijk voor. Voor hulp aan je binneninstallatie kan je het beste een installateur inschakelen.Je warmte- en koelingssysteem
1: Warmte is afgegeven aan de warmtepomp en het koude water gaat terug naar de bodembron.
2: Warmte komt de warmtepomp in en geeft warmte af.
3: Je ontvangt koud water van het regionale waterbedrijf. Deze warmen we op met de warmtepomp naar de juiste temperatuur. En gaat naar het boilervat.
4: De warmte gaat naar je verwarmingssysteem. Zo worden de verschillende ruimtes in je woning verwarmd.
5: Afgekoeld water komt terug. En wordt indien nodig opnieuw verwarmd.
A: De warmtepomp zet warmte uit het net om naar warmte voor verwarming en warm water.
B: Het boilervat met warm water voor douche en kranen.
C/D: Een warmtemeter en slimme warmte module registreert je warmteverbruik. En geeft dit aan ons door. Dit is niet altijd aanwezig.
E: De warmtepomp werkt op stroom.
In de zomer werkt de (vloer)verwarming andersom en kan je hiermee je woning enkele graden koelen.
Zo gebruik je de warmtepomp
Je woning verwarmen met een warmtepomp werkt anders dan verwarmen met een cv-ketel. Het veranderen van de temperatuur in je woning gaat langzaam. Goed om te weten:
- Houd de temperatuur zo gelijk mogelijk. Ook 's nachts. Dan werkt de pomp het beste.
- Wil je toch de temperatuur aanpassen? Doe dit dan geleidelijk. Dan verbruikt de pomp minder stroom.
- Ga je voor langere tijd weg? Stel dan een ander schema in. Kijk voor meer informatie hierover in de handleiding van de warmtepomp.
- Houd er rekening mee dat wanneer het warme water in het boilervat op is, het enkele uren duurt voordat deze weer op de maximale temperatuur is gebracht.
Wat als je warmte of koeling niet goed werkt?
Afhankelijk van wat er aan de hand is, kan Eneco je helpen.
Eneco zorgt voor:
- De productie van je bronwarmte en koeling
- Het ondergrondse warmtenet
- De warmtepomp (bij huur), warmtemeter(s) en de slimme warmte module
Als bewoner zorg je voor:
- Het onderhoud van je binneninstallatie
- Het afstellen van deze installatie: thermostaat, vloerverwarming/radiatoren, leidingen en kranen