Wat is Stadswarmte?

Stadswarmte maakt gebruik van de warmte die vrijkomt in elektriciteitscentrales of bijvoorbeeld bij het verbranden van afval. Deze warmte is een vorm van energie die wordt gebruikt om water te verwarmen dat via het warmtenet naar woonwijken en bedrijven wordt geleid. Hier wordt dit vervolgens gebruikt voor de verwarming van het huis en het warme water uit de kraan en douche. Afgekoeld water stroomt vanuit je huis weer terug naar het warmtenet waar het opnieuw wordt opgewarmd. Dat is nog eens een duurzamere manier van omgaan met warmte.

Hoe werkt het?

Eneco gebruikt warmte uit verschillende bronnen. Zo benutten we warmte die er al is. Zoals bijvoorbeeld warmte die vrijkomt bij bedrijven, elektriciteitscentrales en afvalverwerkingsinstallaties. Ook gebruiken we warmte uit de bodem (geothermie), uit water (aquathermie) en biomassa. Tijdens koude dagen schakelen we in sommige warmtenetten bij veel vraag tijdelijk een gasgestookte piekketel in. Met de verkregen warmte verwarmen we water. Dit gaat via ondergrondse leidingen naar woningen en bedrijven.

In een afleverset geeft het water de warmte af aan de leidingen in je huis. Zo verwarm je het huis en kraanwater. Het afgekoelde water stroomt terug naar een warmte- of verdeelstation. Daar wordt het opnieuw verwarmd.

De voordelen

Stadswarmte is een duurzamere oplossing. Omdat we er naar streven steeds minder gebruik maken van aardgas voor de verwarming van je woning en warm water. Ook heb je geen cv-ketel, boiler of geiser meer nodig. Je huis is daardoor een stukje veiliger en je hoeft zelf niet meer te letten op het onderhoud van apparatuur, want dat doen wij. Stadswarmte is dus duurzaam, makkelijk en toekomstbestendig, zonder dat je er zelf iets extra’s voor hoeft te doen.

Nog beter omgaan met warmte

Afhankelijk van waar je woont, komt Stadswarmte uit verschillende warmtebronnen. En steeds vaker combineren we warmte slim met koeling. Zo houd je je huis altijd op en aangename temperatuur. Ook koeling komt uit verschillende bronnen. Bijvoorbeeld uit koud rivierwater. Bij bronwarmte verwarm je je woning in de winter met lauw water uit een warmtebron en koel je je woning met het relatief koele water uit die bron. De bron is klimaatneutraal. Voor de warmtepompen heb je alleen nog stroom nodig. Die kan je bijvoorbeeld groen inkopen.

Stadswarmte in combinatie met stroom

Je kan Stadswarmte ook in combinatie met een stroomcontract afnemen bij Eneco. Zo heb je direct al je energiezaken onder één dak en regel je alles gemakkelijk via Mijn Eneco.

Regel je aanvraag voor Warmte met of zonder stroom

  • Gemiddeld een stuk duurzamer dan een vergelijkbare woning op gas
  • Geen cv-ketel meer nodig
  • 24/7 service bij storingen