Warmtemeter en warmwatermeter

Stadswarmte stroomt als warm water via het warmtenet naar je huis. Hiermee verwarm je je huis. Op de warmtemeter kun je zien hoeveel warm water je daarvoor gebruikt.

Maar je gebruikt ook warm water uit de kraan, voor de afwas of de douche. Heb je een aparte warmwatermeter dan laat die zien hoeveel koud water er is verwarmd voor je keuken en badkamer.

Op deze pagina lees je meer over de verschillende meters en hoe je je warmtemeterstanden kunt doorgeven. 
Een Eneco monteur laat een klant iets zien op een tablet

De warmtemeter

Het warme water voor de verwarming van je huis komt uit het warmtenet van je woonplaats. De warmteafleverset in je meterkast verdeelt de warmte over de radiatoren. De warmtemeter registreert hoeveel warmte je verbruikt en houdt bij:

   • hoeveel kubieke meters (m³) water door je warmteafleverset stroomt;
  • de temperatuur van het warme water dat je woning binnenkomt;
  • de temperatuur van het afgekoelde water dat je woning verlaat.

Met deze informatie stelt de warmtemeter je energieverbruik in GigaJoule (GJ) vast. Je verbruik lees je af op het display van de warmtemeter. Heb je een slimme warmtemodule bij je warmtemeter hangen? Dan kun je je verbruik ook bijhouden in de Eneco app.

De warmwatermeter

Wanneer je stadswarmte van Eneco hebt, krijg je vaak ook warm water via het warmtenet. De warmtewisselaar in de warmteafleverset verwarmt koud drinkwater. Dit gebeurt via een gescheiden systeem. Zo komt je drinkwater niet in contact met het water uit het warmtenet. Het opgewarmde drinkwater gaat naar de kranen in je keuken of badkamer.

 De warmwatermeter meet hoeveel warm drinkwater je verbruikt voor je badkamer en keuken. Het verbruik kan op twee manieren berekend worden:

   • Op basis van de hoeveelheid warm drinkwater rekent de meter uit hoeveel warmte (in GJ) er nodig was om het water te verwarmen. Je betaalt Eneco dus voor het verwarmen van het koude water. Van je waterbedrijf krijg je een rekening voor het water.
  • De hoeveelheid koud water die verwarmd is, wordt in rekening gebracht. In dit geval koopt Eneco water van het waterbedrijf, verwarmt dit en levert dit aan jou. Jij betaalt Eneco voor de hoeveelheid koud water (inclusief btw en waterbelasting) en voor het verwarmen van dit koude water. Van je waterbedrijf krijg je daarnaast nog een rekening voor je koude drinkwater. In dit geval heb je dus een watermeter van Eneco én een watermeter van je waterbedrijf.

 

Je warmtemeterstanden doorgeven 

Als je geen slimme warmtemeter hebt, vragen we je elk jaar om de warmtemeterstanden door te geven. We verrekenen dan je verbruik met het termijnbedrag dat je maandelijks betaald hebt. Op de jaarnota zie je of je moet bijbetalen of juist geld terugkrijgt. Ook als je verhuist vragen we je om je meterstanden door te geven.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice