Toon® en zonnepanelen

Heb je Toon® én zonnepanelen? Dan heb je met de uitbreiding Zon op Toon altijd inzicht in hoeveel energie je zonnepanelen hebben opgewekt. Op deze pagina leggen we uit hoe de installatie van Zon op Toon werkt en hoe je de uitbreiding gebruikt.

Installatie van Zon op Toon®

De uitbreiding Zon op Toon® bestaat maximaal uit drie onderdelen:

  • Extra software
    Je krijgt extra software op Toon en de Toon App.
  • KWh-module
    Een erkende monteur plaatst een speciale kWh-module in je meterkast. Deze module leest de gegevens van je zonnepanelen uit en stuurt de gegevens door naar Toon. Houd er wel rekening mee dat deze module € 99* kost. In zeldzame gevallen werkt de standaard kWh-module niet, dus dan heb je een zwaardere nodig. Deze kost € 199*.
  • DIN-rail kastje
    Is er niet genoeg ruimte in de meterkast voor de kWh-module? Dan plaatst de monteur een DIN-rail kastje naast de bestaande meterkast. Je moet in dat geval wel € 69,95* bijbetalen.

* prijzen onder voorbehoud

Inzicht in je verbruik en opwek

Ga op je Toon naar Menu > Grafiek. Als je klikt op de checkboxen selecteer je de gewenste weergave. Zo kun je verbruik, opwek of beide bekijken. Vink je een van beide aan? Dan krijg je aanvullende informatie. Als je bijvoorbeeld verbruik aanvinkt, zie je ook je laagste verbruik en gemiddelde verbruik.

Via de tabbladen links onder selecteer je Uren, Dagen, Weken, Maanden of Jaren. Klik op het staafje van de periode waar je meer over wilt weten. Er verschijnt een pop-up met informatie over je verbruik, opwek en hoeveelheid afgenomen of teruggeleverde energie over die periode.

Opbrengst en prestatie zonnepanelen

De opbrengst en prestatie van je zonnepanelen op Toon zie je bij de functie Zonnepanelen. Voordat je deze functie kunt gebruiken, moet je eerst de verwachte opbrengst invullen. Dit doe je door te klikken op Menu > Instellingen > Energiemeters. Druk op het potloodje naast Verwachte opbrengst en vul de verwachte opbrengst van je zonnepanelen in. Deze gegevens staan op je zonnepanelenfactuur of -offerte.

Opbrengst
Verwachte opbrengst ingevuld? Klik dan op Menu > Zonnepanelen. Hier staat hoeveel energie je hebt opgewekt. Je ziet ook hoeveel energie je zelf verbruikt hebt én hoeveel energie je hebt teruggeleverd aan het net. Via de knop rechts boven in het scherm kun je kiezen of je die hoeveelheden in kWh of euro’s wilt zien. Als je het overzicht van een bepaalde periode wilt bekijken, klik je links onder op de tabbladen Totaal, Maand of Jaar.

Prestatie
Klik op Menu > Zonnepanelen en kies Prestatie. Hier zie je of je zonnepanelen meer of minder energie opwekken dan verwacht. Wijkt het af van de verwachting? Dan kan dat liggen aan de weersomstandigheden. Als het bijvoorbeeld een vrij zonnige maand was, zal je meer zonne-energie opgewekt hebben. Met de knoppen rechts boven kun je kiezen voor weergave van de resultaten in kWh of euro’s. Via de tabbladen links onder kun je de prestatie van je zonnepanelen per maand of jaar bekijken. Rechts onderin het scherm staan ook nog pijlen waarmee je de resultaten van eerdere jaren of maanden kunt bekijken.

Zon op Toon op je smartphone of tablet

Met de Toon App heb je dezelfde mogelijkheden als met Toon aan de muur. Je kunt dus zelf kiezen welke Zon-tegels op je startscherm staan. Wil je weten wat je nog meer kan met de Toon App? Lees dan hier meer.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice