Meterstanden stroom doorgeven

Je meterstanden doorgeven lijkt ingewikkelder dan het is. Hier zetten we overzichtelijk onder elkaar hoe het werkt voor je stroommeter. Wil je direct je meterstanden online doorgeven? Houd dan je opnamekenmerk bij de hand.

Een Eneco monteur laat een klant iets zien op een tablet

Stap voor stap je stroommeterstanden doorgeven

1. We mailen je


Dat doen we altijd als je meterstanden aan ons moet doorgeven. Hebben we geen e-mailadres van je? Dan krijg je een bericht via de post.


2. Loop naar je meterkast


Je stroommeter hangt meestal op ooghoogte in je meterkast. Op de teller staan je meterstanden.


3. Voer de meterstanden in


Je kunt de meterstanden gemakkelijk online doorgeven. In de e-mail of brief staat je opnamekenmerk. Vul dit nummer en je huisnummer in. Daarna zie je direct het meternummer van de meter staan. Zo weet je precies welke meterstanden je moet hebben. Vervolgens voer je de meterstanden in.


4. Wees er op tijd bij


Zijn de meterstanden voor je jaarnota? Dan heb je twee weken de tijd. Als je verhuist of nieuw bent bij Eneco, moet je binnen vijf werkdagen je meterstanden doorgeven.


5. Gelukt!


We sturen je een e-mail om te bevestigen dat het doorgeven van je meterstanden gelukt is.

Meterstanden aflezen van elk type stroommeter

Het kan per stroommeter verschillen waar de meterstanden staan. Daarom vertellen we je per type meter waar je moet zoeken.



Analoge enkeltarief stroommeter


Een analoge enkeltarief meter is geen digitale meter en kun je herkennen aan de draaischijf. Op deze meter zie je één rij met meterstandgetallen. Soms staat het laatste getal in een rood vlak. Dit rode getal hoef je niet aan ons door te geven. Neem van het linker telwerk alleen de eerste 6 getallen over.



Analoge dubbeltarief stroommeter


Een analoge stroommeter met dubbeltarief

Een analoge dubbeltarief meter is ook geen digitale meter en kun je herkennen aan de draaischijf. Deze meter houdt apart bij hoeveel stroom je overdag en ’s nachts verbruikt. Daarom zie je op deze meter twee rijen met meterstandgetallen. Deze rijen kunnen onder of naast elkaar staan. Vaak staat er bij de rijen een I of een II. Of ‘dag’ en ‘nacht’. Ook als je maar een tarief hebt, is het belangrijk dat je altijd beide meterstanden doorgeeft. Zo weten we namelijk hoeveel stroom je in totaal hebt verbruikt. Neem van het bovenste telwerk alleen de getallen voor de komma over, en neem van het onderste telwerk alleen de getallen voor de komma over.



Digitale stroommeter

Een digitale stroommeter


Een digitale stroommeter heeft een scherm waarop je de meterstanden ziet. Je kunt de meterstanden aflezen door op een knop te drukken. Sommige digitale meters hebben meer knoppen. Geen zorgen: het kan geen kwaad als je per ongeluk de verkeerde knop indrukt. De stroomlevering gaat gewoon door en de meter blijft de juiste standen registreren. Naast elke meterstand staat aangegeven welke stand er op dat moment te zien is. De meest voorkomende weergaven zijn:

IT11.8.1stroom daltarief
IIT21.8.2stroom normaaltarief
IIIT32.8.1teruglevering tijdens daltariefuren
IVT42.8.2teruglevering tijdens normaaltariefuren

Soms laat de meter nog meer standen en waarden zien. Die gebruikt je netbeheerder als hij de meter controleert. Deze waarden hoef je niet aan ons door te geven.

Of je nou enkel- of dubbeltarief betaalt: je geeft altijd het stroom daltarief en stroom normaaltarief door. Als je zonnepanelen hebt, geef je ook de teruglevering door.

Slimme meter voor stroom
Een slimme stroommeterEen slimme stroommeter


De meter toont elke 5 seconden een andere stand. Neem de meterstand over waarbij 1.8.1, T1 of +T1 onderin het scherm staat.


Een slimme stroommeterEen slimme stroommeter


Druk op de knop om de verschillende meterstanden te zien. Neem de meterstand over waarbij 1.8.1, T1 of +T1 onderin het scherm staat.


Een slimme stroommeterEen slimme stroommeter


Druk op de knop om de verschillende meterstanden te zien. Neem de meterstand over waarbij 1.8.1, T1 of +T1 onderin het scherm staat.


Een slimme meter is een digitale meter. We noemen deze meter niet voor niets slim, want we kunnen op afstand je stroomverbruik uitlezen. Je hoeft in principe dus geen standen door te geven. Gemakkelijk voor jou, je netbeheerder én voor ons.

Soms kan het voorkomen dat we toch een oproep sturen om je meterstanden door te geven. Dan heeft je slimme meter een storing. Deze storing kun je melden bij de netbeheerder, zodat de meter gerepareerd kan worden. In de tussentijd moet je je meterstanden zelf doorgeven.

Een slimme meter ziet er anders uit dan een digitale meter, maar werkt ongeveer hetzelfde. Je kunt dus het beste de instructie hierboven voor de digitale stroommeter volgen.

 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice