Meterstanden gas doorgeven

Je meterstanden doorgeven lijkt ingewikkelder dan het is. Hier zetten we overzichtelijk onder elkaar hoe het werkt voor je stroommeter. Wil je direct je meterstanden online doorgeven? Houd dan je opnamekenmerk bij de hand.

Stap voor stap je gasmeterstanden doorgeven

 1. We mailen je
  Dat doen we altijd als je meterstanden aan ons moet doorgeven. Hebben we geen e-mailadres van je? Dan krijg je een bericht via de post.

 2. Loop naar je meterkast
  Je gasmeter hangt meestal op kniehoogte in je meterkast. Op de teller staat je meterstand in kubieke meters (m³). Woon je in een wat ouder huis, dan kan de gasmeter ook onder de trap of in de kelder zitten.

 3. Voer de meterstanden in
  Geef eenvoudig online je meterstand door. In de e-mail of in de brief staat je opnamekenmerk. Vul dit nummer en je huisnummer in. Vervolgens voer je de meterstand in.

 4. Wees er op tijd bij
  Zijn de meterstanden voor je jaarnota? Dan heb je twee weken de tijd. Als je verhuist of nieuw bent bij Eneco, moet je binnen vijf werkdagen je meterstanden doorgeven.

 5. Gelukt!
  We sturen je een e-mail om te bevestigen dat het doorgeven van je meterstanden gelukt is.

Meterstanden aflezen van elk type gasmeter

Er zijn verschillende typen meters: analoge gasmeters en digitale en/of slimme gasmeters. Het verschilt per gasmeter waar de meterstand staat. Daarom vertellen we je per type meter waar je moet kijken.Analoge gasmeter

Een analoge gasmeterEen analoge gasmeter


Neem alleen de getallen voor de komma over.


Op een analoge gasmeter zie je een rij getallen die de meterstand aangeeft. Sommige getallen, meestal de laatste drie, staan in een rood kader. Deze rode getallen hoef je niet aan ons door te geven.Digitale gasmeter
 

Een digitale gasmeterEen digitale gasmeter


Neem alleen de getallen voor de komma over.


Bij een digitale gasmeter verschijnt de meterstand op een scherm als je op een knop drukt. De cijfers achter de komma hoef je niet door te geven. Sommige digitale meters hebben meer knoppen. Geen zorgen: het kan geen kwaad als je per ongeluk de verkeerde knop indrukt. De gaslevering gaat gewoon door en de meter blijft de juiste standen registreren.Slimme meter voor gas 


Een slimme gasmeterEen slimme gasmeter


Neem alleen de getallen voor de komma over.


Een slimme meter is een digitale meter. We noemen hem slim omdat we op afstand je gasverbruik kunnen uitlezen. Je hoeft in principe dus geen meterstand door te geven. Gemakkelijk voor jou, je netbeheerder én voor ons.


Soms heeft je slimme meter een storing. Dan sturen we toch een oproep om je meterstand door te geven. Zie je zelf dat je slimme meter een storing heeft, meld dit dan bij de netbeheerder, zodat de meter gerepareerd kan worden. In de tussentijd kun je zelf online je meterstand doorgeven.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice