Alles over gasloos wonen
Samen met 195 landen heeft Nederland het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Belangrijk doel hiervan is dat de energievoorziening in 2050 in Nederland helemaal duurzaam is. Dat betekent dat we straks zonder aardgas gaan wonen. Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Want hoe kook je zonder gas? En wat zijn alternatieven om je huis te verwarmen? Op deze pagina lees je meer over aardgasvrij wonen en wat jij nu al kan doen.Waarvoor gebruik je aardgas?
In je woning gebruik je ongeveer 80% van het aardgas voor het verwarmen van je huis en voor je warme water. Jouw cv-ketel gebruikt namelijk aardgas om het water te verwarmen dat door je radiatoren stroomt en wat uit je kranen en douche komt. De overige 20% gebruik je vooral om mee te koken, als je op gas kookt natuurlijk. Omdat de gasaansluiting gaat verdwijnen, moet je op zoek naar nieuwe manieren van:
- Kraanwater verwarmen
Ben je aangesloten op een warmtenet? Dan zorgt dat ook voor de verwarming van je water. Een zonneboiler is ook een goed alternatief. - Je huis verwarmen
Misschien is een elektrische warmtepomp een goed alternatief voor jou. Of je woning aansluiten op een bestaand warmtenet. - Koken
Elektrisch koken is een goed alternatief voor je gasfornuis. Je kookt dan op een keramische – of inductiekookplaat. Meer over elektrisch koken.
Manieren van duurzaam verwarmen
95% van de woningen in Nederland is nu aangesloten op het gasnet. Voor elke wijk, straat en huis moet bekeken worden wat de beste en meest duurzame manier is om het te verwarmen en van warm water te voorzien. Meestal zal dat met een warmtepomp of via het warmtenet zijn.
Elektrische warmtepomp
Veel huizen gaan verwarmd worden met een individuele elektrische warmtepomp. Een warmtepomp zet warmte uit lucht of de bodem om in warmte voor de verwarming van jouw woning en het warme water uit je kraan.
Warmtenet
Via een warmtenet onder de grond stroomt warm water (stadswarmte) naar je huis. Dit water verwarmt jouw huis en het water uit de kraan. Het wordt verwarmd op één of meerdere locaties bij jou in de buurt. Vaak wordt warmte gebruikt die ontstaat als bijproduct van bepaalde industriële processen (restwarmte). Soms wordt de warmte speciaal voor het warmtenet op een duurzame manier geproduceerd, bijvoorbeeld met een bio-warmte installatie.
Wanneer is jouw woning aan de beurt?
De meeste nieuwbouw woningen hebben al duurzame energieoplossingen. De woningen in bestaande woonwijken gaan de komende jaren stap voor stap van het gas af. Voor elke woonwijk wordt bekeken wat de beste oplossing is en hier worden gemeenten, eigenaren zoals woningbouwcorporaties, bewoners, netbeheerders en ook energiebedrijven intensief bij betrokken.Het kan nog jaren duren voordat jouw wijk aan de beurt is. Je krijgt hierover bericht van jouw gemeente. Nu al nieuwsgierig of er plannen zijn voor jouw buurt? Kijk voor meer informatie op hieropgewekt.nl.