Noodfonds: hulp bij het betalen van je energierekening

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is in het leven geroepen voor mensen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Voor huishoudens die daarvoor in aanmerking komen betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening. Op deze pagina lees je hoe het Noodfonds. Het Noodfonds is voor 2024 gesloten. Je kunt je niet meer aanmelden.

Dit is het Noodfonds in het kort

Het Noodfonds is er om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als te veel van het inkomen nodig is voor energie, dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening.Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Naast onze bijdrage in dit fonds heeft ook de overheid een bijdrage gedaan
.

Zo werkt het Noodfonds

Als je ervoor in aanmerking komt, betaalt het Noodfonds een deel van je energierekeningen. Het fonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 tot 10 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.Voor het Noodfonds 2023 en 2024 kun je je niet meer aanmelden.


Hulp bij betalen


Heb je moeite met het betalen van je energierekening? We helpen je. Je kan bijvoorbeeld een betalingsregeling treffen. Ook werken we samen met Geldfit. Ontdek wat jij kan doen om meer grip te krijgen op je energierekening.

 

Wie kan het aanvragen?

De volgende huishoudens komen in aanmerking voor steun van het Noodfonds:

 

  • Het Noodfonds is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200 (alleenstaande) of € 4.480 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadsverwarming bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen.
  • Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.
  • Een huishouden kan een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende 6 maanden.

Goed om te weten: het Noodfonds geldt voor klanten van alle energieleveranciers, dus niet alleen klanten van Eneco.

Wanneer kun je geen gebruikmaken van het Noodfonds?

Om in aanmerking te komen voor het Noodfonds moeten huishoudens een eigen energiecontract hebben. Dat betekent dat je geen gebruik kunt maken van het Noodfonds als je je energierekening via de huur betaalt of als je blokverwarming hebt. Heb je stadsverwarming? Dan kun je gewoon gebruikmaken van het Noodfonds. Je hebt dan een eigen contract bij een energieleverancier.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice