Noodfonds: hulp bij het betalen van je energierekening

Steeds meer mensen hebben moeite om de rekeningen te betalen. Daarom is er het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit Noodfonds betaalt een deel van de energierekening voor huishoudens die daarvoor in aanmerking komen. Op deze pagina lees je hoe het Noodfonds werkt en hoe je je kan aanmelden. 

Dit is het Noodfonds in het kort

Het Noodfonds is er om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als te veel van het inkomen nodig is voor energie, dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening.Het Noodfonds Energie is een toevoeging aan de energieroute van Geldfit. De energieroute is een gids die mensen helpt met tip om te besparen en geeft een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen. Je kan ook checken of je alle regelingen en voorzieningen gebruikt die er zijn.

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. 

Zo werkt het Noodfonds

Als je ervoor in aanmerking komt, betaalt het Noodfonds een deel van je energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het fonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Je kon tot 5 mei 2023 steun aanvragen, 12.00 uur voor twee periodes:

 

  • Oktober, november, december 2022
  • Januari, februari, maart 2023

    Ook voor de winter van 2023/2024 kun je steun aanvragen voor het Noodfonds. Op dit moment weten we nog niet precies wanneer inschrijven mogelijk is. Houd deze pagina en de website van het Noodfonds in de gaten voor het laatste nieuws. 

Hulp bij betalen


Heb je moeite met het betalen van je energierekening? We helpen je. Je kan bijvoorbeeld een betalingsregeling treffen. Ook werken we samen met Geldfit. Ontdek wat jij kan doen om meer grip te krijgen op je energierekening.

 

Wie kan het aanvragen?

De volgende huishoudens komen in aanmerking voor steun van het Noodfonds:

 

  • Het Noodfonds is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 4.180,- (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.

  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadsverwarming bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen. 

  • Goed om te weten: het Noodfonds geldt voor klanten van alle energieleveranciers, dus niet alleen klanten van Eneco.

Wanneer kun je geen gebruikmaken van het Noodfonds?

Om in aanmerking te komen voor het Noodfonds moeten huishoudens een eigen energiecontract hebben. Dat betekent dat je geen gebruik kunt maken van het Noodfonds als je je energierekening via de huur betaalt of als je blokverwarming hebt. Heb je stadsverwarming? Dan kun je gewoon gebruikmaken van het Noodfonds. Je hebt dan een eigen contract bij een energieleverancier.Verder is het Noodfonds alleen bedoeld voor huishoudens en ZZP’ers. Bedrijven kunnen geen aanvraag doen. 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice