De belangrijkste vragen over de thuisbatterij

29 april 2025 door Redactie Eneco
De thuisbatterij is een slimme energieoplossing en komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Vaak rondom onderwerpen zoals netcongestie en het opslaan van je eigen opgewekte zonne-energie. We kunnen het ons voorstellen als je hier veel vragen over hebt. Eneco verlicht je vragen over de thuisbatterij, zodat jij de beste keuze kunt maken. 

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

Je bespaart op je energiekosten en daarmee ook op je energierekening. Daarnaast ben je minder afhankelijk van het stroomnet en je profiteert optimaal van duurzame energie. Dit kan dus je eigen opgewekte zonne-energie zijn, maar ook het voordeel van dynamische prijzen van duurzame ingekochte stroom als je een dynamisch contract hebt. Tenslotte draag je bij aan een stabieler stroomnet.

Wat is een thuisbatterij en hoe werkt het?

Een thuisbatterij is een apparaat dat je zonne-energie opslaat voor later gebruik, zodat je zo veel mogelijk van je eigen opgewekte stroom gebruikt. De opgeslagen energie kun je ook later gebruiken als de energieprijzen hoog zijn en je geen eigen energie opwekt. Hierdoor gebruik je je eigen stroom en heb je meer grip op je energiekosten. Je kunt deze energie weer vrijgeven, ofwel de batterij ontladen, wanneer de vraag groter is dan de productie. De installatie van een thuisbatterij is vaak makkelijk: het is plug & play zoals wij dat noemen. Je hangt hem aan de muur en je kan snel aan de slag. 

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij zijn afhankelijk van het type batterij, het merk en de capaciteit van je batterij. Een kleine batterij kost ongeveer € 2000, terwijl een grote batterij richting de € 10.000 kan gaan. Bekijk goed hoe groot de batterij moet zijn voor jouw opwek en verbruik, zo haal je het meeste eruit. 

Hoe betrouwbaar en veilig is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is betrouwbaar en veilig en de veiligheid van de batterij wordt heel serieus genomen. Daarom zijn de batterijen uitgerust met verschillende veiligheidssystemen om oververhitting, kortsluiting en andere problemen te voorkomen. Je kunt ze dus met een gerust hart ophangen en gebruiken, maar houd wel een klein oogje in het zeil zoals je ook bij andere elektrische apparaten doet. 

Hoelang gaat een thuisbatterij mee?

De levensduur van een thuisbatterij is afhankelijk van het type batterij en hoe vaak de batterij wordt opgeladen en ontladen. Hoe intensiever het gebruik, hoe korter de levensduur.  Voor normaal gebruik binnen je huishouden kun je uitgaan van een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar. 

Welke capaciteit thuisbatterij heb ik nodig?

Hoe groot je batterij moet zijn, hangt af van een aantal factoren. Bij het bepalen van de capaciteit kijk je naar je eigen energieverbruik. Hierbij kijk je vooral naar hoeveel energie je gedurende de dag en nacht nodig hebt. Het uiteindelijke doel van je thuisbatterij is dat je vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd is, dit noemen wij nul op de meter: je verbruikt net zoveel stroom als dat je opwekt. 

Wat merk ik van de thuisbatterij op mijn energierekening?

Met een thuisbatterij gebruik je meer van je eigen opgewekte zonne-energie waardoor je de hoge energieprijzen tijdens piekperiodes vermijdt. Door je eigen zonne-opwek zo maximaal mogelijk te gebruiken, bespaar je ook op terugleverkosten. Het heeft daardoor een positief effect op je energierekening. Daarnaast draag je bij aan een stabieler stroomnet!

Wat doet Eneco nu met de thuisbatterij?

We hebben op dit moment een proef lopen in samenwerking met Sessy, waarmee we de thuisbatterij bij de klant thuis aansturen. We sturen de batterij enkele keren per dag aan wanneer het stroomnet het nodig heeft. Tijdens grote onbalans laden en ontladen we de batterij. Dit gebeurt automatisch en slechts voor een paar kwartier per dag. Op deze manier helpen we om de thuisbatterij zo efficiënt mogelijk in te zetten en je eigen zonne-opwek maximaal te gebruiken.

Een thuisbatterij is een financiële investering, maar het is een goede optie als je je eigen zonne-opwek maximaal wil inzetten en daarmee op kosten wil besparen. We zijn bij Eneco bezig met een aantrekkelijk aanbod voor een thuisbatterij. Hier vertellen we je later meer over. 
 

Lees meer over slim energie management

een man voor een laadpaal kijkt naar zijn telefoon

5 voordelen van slim laden in de Eneco app

Voordeliger elektrisch laden doe je zo
Koppel kijken naar laptop op eettafel

Netcongestie: dit is het en zo pakken we het aan

Lees meer over netcongestie
Een scherm van de Eneco app waar je een overzicht van de stroomtarieven per uur kunt zien.

Wat is een dynamisch energiecontract

Roos legt het je uit in deze video