Ecoloog Pauline op de boot
Duurzame energiebronnen, Energietransitie

Hoe biodiversiteit wordt bevorderd bij windparken op zee

Een interview met Eneco's marine ecoloog Pauline10 december 2024 door Redactie Eneco
Windmolens komen niet altijd positief in het nieuws. Maar wist je dat ze de natuur ook kunnen helpen? Eneco’s eigen ecologen doen onderzoek naar de invloed van windparken op biodiversiteit. Pauline, marine ecoloog bij Eneco, vertelt hoe dit werkt.

Pauline, jij bent dus ecoloog... bij een energiebedrijf. Hoe zit dat?

“Bij Eneco werken we zelfs met drie ecologen! Twee voor offshore en een voor het land. Onze focus ligt op biodiversiteit, een belangrijke pijler van Eneco’s One Planet Plan. Op zee is het lastiger om de effecten van windmolens op de natuur te meten dan op het land. Je kunt er namelijk niet zomaar heen om te kijken wat er gebeurt. Daarom doen we onderzoek met verschillende andere partijen, zoals universiteiten en NGO’s zoals De Rijke Noordzee.”
Met DNA-samples van het water onderzoekt Pauline welke beestjes en dieren er allemaal rond de windmolens zwemmen

Wat onderzoeken jullie precies?

“We onderzoeken zowel de negatieve impact van windmolens als de positieve impact. Vaak zijn vooral de negatieve effecten van windmolens in het nieuws. Zoals heigeluiden en vogelaanvaringen. Dat is een groot probleem, dat weten we. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. Rondom de windturbinevoet zijn stenen gestort. Daar vestigen zich allerlei verschillende beestjes. Die vormen de basis van het voedselweb en trekken andere dieren aan, waardoor het ecosysteem groeit.”

Hoeveel aandacht is er voor biodiversiteit in windparken?

“Bij Eneco is sowieso veel aandacht voor biodiversiteit. En bij offshore windparken wordt daar steeds meer rekening mee gehouden. De overheid stelt ook steeds meer eisen aan het onderzoeken van de effecten van windmolens op de omgeving. In nieuwere projecten zie je dat ecologie een heel grote rol gaat spelen. Je kunt een park zo ontwerpen dat je een betere impact maakt op de lokale biodiversiteit. Ecowende, het nieuwste windmolenpark waar Eneco aan werkt, is het eerste project waar extreem veel aandacht voor ecologie is."

"Een windmolenpark kun je zo ontwerpen dat je een betere impact maakt op de lokale biodiversiteit"Pauline, marine ecoloog bij Eneco

Heb je voorbeelden van aandacht voor ecologie in zo'n park?

“Als je een windmolen in zee plaatst, stort je eerst steen. Daar wordt dan de paal ingezet. Op die steenbestorting kun je een hele hoop doen om de ecologie te stimuleren. We gaan bij Ecowende ook kunstriffen in het park plaatsen. En als ecologen bij Eneco zijn wij druk bezig om een groot onderzoeksprogramma op te zetten.”

Loopt er bij elk offshore windmolenpark zo'n onderzoek?

“Eneco stelt veel van haar windmolenparken open voor allerlei onderzoeken en studies. Van NGO’s zoals De Rijke Noordzee, maar ook van universiteiten en Rijkswaterstaat. Dat is niet vanzelfsprekend, want in de windindustrie zijn de veiligheidseisen heel hoog. Wij als Eneco helpen onderzoekers om aan die eisen te voldoen. Open communicatie met zulke andere partijen, die ook met de Noordzee bezig zijn, is heel belangrijk.”
DNA-onderzoek op zeePauline: "Ik hoop dat ik binnenkort weer de zee op kan"

Wat is het opvallendste dat je hebt ontdekt tijdens zo'n onderzoek in een windpark?

“In Windpark Borssele is vorig jaar een nieuwe garnaalsoort ontdekt, de oranje pistoolgarnaal. Daar waren oestertafels geplaatst die begroeid waren met allerlei dieren. Uit onderzoek bleek daar een oranje pistoolgarnaal tussen te zitten. Die is nog niet eerder in de Nederlandse wateren gevonden.”

In de video zien we je op een boot staan met buisjes water. Was je daar ook op zoek naar nieuwe diersoorten?

“Dat was bij windmolenpark Hollandse Kust Noord. Een project waarbij we samenwerken met onder andere de Universiteit van Wageningen en De Rijke Noordzee. Op de boot haalden we met een grote buis water van de zeebodem omhoog. Dat wordt dan door een filter gehaald, waar van alles en nog wat op blijft zitten. Onder andere ook DNA wat daar in het water rondzweeft. Net zoals mensen ergens een haar of nagel achterlaten, doen dieren dat ook door middel van slijm, schubben of uitwerpselen. In het lab wordt onderzocht van welke diersoorten dat DNA is. Dit combineren we met camerabeelden. Zo hebben we een completer beeld van de biodiversiteit in het gebied.”

Breng je al je werkdagen door op zo'n boot?

Lachend: “Ik zit meer op kantoor dan op een boot. Ik ben vooral veel bezig met project management. Ik review onderzoeksplannen, zorg ervoor dat onderzoekers van andere partijen de juiste papieren hebben om toegang te krijgen tot de parken. En voor Ecowende ben ik dus bezig met het hele onderzoeksprogramma. Het is voor het eerst dat de windparkoperator, waaronder Eneco, zelf het onderzoek uitzet. Dat kan zo langzamerhand uitgevoerd worden. Dus ik hoop dat ik binnenkort weer de zee op kan!”
One Planet

Verder lezen over onze ambitie

Lees de uitgebreide toelichting op onze klimaatambitie en acties in ons One Planet Plan.

Gerelateerde verhalen

Eneco-ecoloog Luc Hoogenstein in een bloemenveld met verrekijker

Biodiversiteit bij wind- en zonneparken: zo zit dat

Lees het interview met Eneco-ecoloog Luc
Windpark Borssele III en IV

Waar wordt je groene stroom opgewekt?

Lees meer over het opwekken van je groene stroom