Eneco-ecoloog Luc Hoogenstein in een bloemenveld met verrekijker
Duurzame energiebronnen, Groene stroom, We doen het nu

Groene stroom en biodiversiteit gaan hand in hand

Ecoloog Luc vertelt17 mei 2024 door Redactie Eneco
We ontmoeten de goedlachse Luc tussen de bloemen en insectenhotels bij het Eneco hoofdkantoor. Als ecoloog bij Eneco speelt Luc een belangrijke rol in het verbeteren van biodiversiteit bij de ontwikkeling van Nederlandse wind- en zonneparken. We spreken met hem over zijn passie voor de natuur, Eneco’s One Planet Plan, zijn dagelijkse werkzaamheden en de boeken die hij heeft geschreven. 

Luc, kun uitleggen wat biodiversiteit is en waarom het belangrijk is?

Luc enthousiast: "Natuurlijk! Biodiversiteit is alle verschillende vormen van leven om ons heen. Van de bloemen in je tuin tot de vogels in de lucht en de insecten die rondvliegen. Maar ook de soorten die we niet zien horen erbij. 

Zelfs één plantensoort kan al heel wat biodiversiteit hebben. Zo kun je op een grote brandnetel allerlei diersoorten vinden die de plant nodig hebben om in leven te blijven. Bijvoorbeeld de brandnetelblindwants, de bonte brandnetelmot en de brandnetelluis. En die insectensoorten zijn weer eten voor veel andere diersoorten. Zo hangt alles met elkaar samen. En elk stukje leven draagt bij aan een gezond ecosysteem. Dat helpt ons om te gaan met veranderingen, zoals die van het klimaat."
"Bij Eneco werken we hard om steeds meer groene stroom op te wekken. Én we dragen actief bij aan het herstel en de verrijking van de biodiversiteit. We doen het nu, zeggen we. En dat is echt zo!”Luc Hoogenstein, ecoloog

Een ecoloog bij Eneco? Hoe dat zo?

Luc: "Bij Eneco zorgen we ervoor dat onze projecten voor groene stroom, zoals windparken en zonneparken, samenwerken met de natuur. We werken in een team met ecologen elke dag aan projecten die niet alleen groene stroom opwekken maar ook de natuur om ons heen ondersteunen. Dat is ook vastgelegd in ons One Planet Plan."
BloemenveldBiodiversiteit is alle verschillende vormen van leven om ons heen. Van de bloemen in je tuin tot de vogels in de lucht en de insecten die rondvliegen. Zelfs één plantensoort kan al heel wat biodiversiteit hebben.

Het One Planet Plan, wat is dat?

Luc: "In het One Planet Plan staan meetbare afspraken over klimaat, biodiversiteit, circulariteit en de maatschappij. Als ecoloog werk ik aan het verbeteren van de biodiversiteit. In de afspraken hierover staat dat we onze impact op de planeet willen verkleinen en actief willen bijdragen aan een betere wereld. We doen dit door de gebieden rond onze projecten te verrijken. Bijvoorbeeld door bloemenranden aan te leggen die nuttig zijn voor bijen en andere bestuivers."

Maar veel van jullie parken staan toch op zee? Hoe zit het met de impact daar?

Luc: "Ja, dat is zo, daarom hebben we ook marine-biologen in ons team. Zij doen onderzoek naar de biodiversiteit onder en boven water bij windparken. We kijken hoe we het leven in zee kunnen verrijken door bijvoorbeeld kunstmatige riffen aan te leggen.”

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de impact van windparken op vogels. Hoe ga je hiermee om?

Luc ernstig: "We nemen dit heel serieus. Daarom gebruiken we een detectiesysteem dat grote vogels, zoals zeearenden, kan herkennen. Als ze in zicht komen van een camera rondom een windmolenpark, dan wordt hun vliegroute berekend. Het systeem schakelt vervolgens automatisch de turbines uit om botsingen te voorkomen. Het is een goed voorbeeld van hoe technologie kan helpen om de natuur te beschermen."

Kun je thuis ook iets doen om de biodiversiteit te vergroten?

Luc: " Absoluut! En mijn tip is om klein te beginnen. Heel makkelijk, door in je tuin verschillende soorten planten en bloemen te gebruiken die aantrekkelijk zijn voor dieren en insecten. Bijvoorbeeld margrieten; ze bieden nectar voor bijen en zijn een voedselbron voor verschillende insecten. Ook op een balkon kun je met bloempotten met inheemse kruiden al een verschil maken.”
Eneco-ecoloog Luc Hoogenstein staat in een bloemenveld bij een insectenhotel

Je hebt meerdere vogelboeken geschreven. Je laatste boek gaat over de waarde van biodiversiteit. Kun je daar meer over vertellen?

Luc: “In mijn boek ‘Mijn 1000 Soortentuin’ lees je alles over hoe je je eigen tuin of balkon aantrekkelijker kan maken voor de natuur. Het is een handleiding voor iedereen die de natuur een handje wil helpen."

Als we vooruitkijken, wat zijn de plannen van Eneco en wat is jouw rol hierin?

Luc: "Ik ben heel positief. We laten zien dat groene stroom en natuurbehoud goed hand in hand kunnen gaan. Mijn rol als ecoloog wordt alleen maar belangrijker. We ontwikkelen steeds meer projecten waarbij biodiversiteit belangrijk is. Bij Eneco werken we niet alleen hard om meer groene stroom op te wekken, maar dragen we ook actief bij aan het herstel en de verrijking van de biodiversiteit. We doen het nu, zeggen we bij Eneco. En dat is echt zo!”

Lees verder

Windpark Borssele III en IV

Waar wordt je groene stroom opgewekt?

Lees meer over het opwekken van je groene stroom
Windpark Delfzijl Noord

Curtailment: waarom windmolens soms stilstaan als het waait

Bekijk de video en ontdek hoe dit werkt