Dame leest een boek op de bank.
Stroom besparen, Seizoenen

Vakantiepret én energie besparen. Zo doe je dat!

8 tips voor een zorgeloze en energiezuinige zomer 22 mei 2023 door Redactie Eneco

Lekker, de zomervakantie staat voor de deur! Ben je van plan om je koffers te pakken en op vakantie te gaan? Dan is het handig om je huis zo energiezuinig mogelijk achter te laten. Hiermee bespaar je niet alleen op je energierekening, maar kunnen we met elkaar bijdragen aan een groenere planeet. Met deze 8 praktische tips laat je je huis veilig achter en bespaar je ook nog eens energie.  

1. Verminder sluipverbruik

Wist je dat veel apparaten nog steeds stroom verbruiken als ze uitstaan? Dit noemen we sluipverbruik. Trek de stekkers uit het stopcontact van apparaten zoals je koffiezetapparaat, computer, modem, printer, opladers en televisie. Vergeet de keukenapparaten zoals de magnetron en broodrooster niet. Dit bespaart stroom en vermindert het risico op brand. Zo kun je met een geruster hart genieten van je vakantie! 

2. Zet je koelkast en vriezer uit

Lukt het je om je koelkast en vriezer uit te zetten tijdens je vakantie? Maak ze leeg, ontdooi de vriezer en zet ze uit. Dit is niet alleen energiezuinig, maar kan ook de levensduur van je apparaten verlengen. Liever de vriezer aanhouden? Vul deze dan zo vol mogelijk, want een volle vriezer verbruikt minder energie.  

3. Gebruik timers voor je verlichting

Zorg ervoor dat alle lampen uit zijn voordat je vertrekt. Wil je toch wat verlichting voor de veiligheid? Gebruik dan een timer. Hiermee kun je instellen dat de lampen op bepaalde tijden aan- en uitgaan. Dit bespaart stroom en geeft de indruk dat er iemand thuis is. Slim én veiliger! 

4. Zet je verwarming uit

Tijdens de zomermaanden staat je verwarming waarschijnlijk al uit, maar controleer het toch nog even. Heeft je thermostaat een zomerstand? Zet deze dan aan. Dit helpt je om onverwachte kosten te voorkomen en houdt je huis comfortabel. 

5. Zet je boiler uit

Heb je een boiler voor warm water? Zet deze uit voordat je vertrekt. Vergeet niet om bij terugkomst de boiler door te spoelen – de waterkranen een minuutje open te draaien - om het risico op legionella te verkleinen. Zo verminder je in een handomdraai je energieverbruik thuis, terwijl jij lekker op het strand ligt of geniet van een mooie vakantiewandeling.

6. Houd gordijnen gesloten

Wil je voorkomen dat je huis te veel opwarmt door de zon? Doe dan de gordijnen zoveel mogelijk dicht. Dit helpt de binnentemperatuur lager te houden, zodat je bij terugkomst mminder snel de airco of ventilator hoeft te gebruiken. Vraag voor extra veiligheid je buren om af en toe de gordijnen open en dicht te doen. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is en kunnen zij meteen de planten water geven. Twee vliegen in één klap!

7. Wat je niet moet doen

Er zijn ook apparaten waarbij het niet verstandig is om de stekker eruit te halen: 

  • Cv-ketel: Haal de stekker niet uit je cv-ketel. Als deze uitstaat, kan er vuil in komen en gaat de ketel sneller kapot.  
  • Warmtepomp: Haal ook niet de stekker uit je warmtepomp. Het kost meer energie om je huis weer op temperatuur te krijgen dan wat je bespaart door de stekker eruit te halen. Zet de warmtepomp in plaats daarvan op een lagere temperatuur. 

8. Handige extra tip

Bij thuiskomst heb je tassen vol vuile was; een mooi werkje voor je wasmachine. Lees ons artikel over energiezuinig wassen en drogen om ook hier op energie te besparen: Energiezuinig wassen en drogen.

Lees meer over energie besparen

Door deze tips te volgen, kun je met een gerust hart met vakantie. Je huis laat je in ieder geval energiezuinig en veiliger  achter! Wil je meer inspiratie en tips over energie besparen? Bekijk dan ook onze andere artikelen. Geniet van je vakantie en tot snel! 

Vrouw bij gordijn

Je huis koelen zonder airco doe je zo

Een koel huis zonder airco
vrouw-in-de-zon

Energie besparen in de zomer

Zo doe je dat
Een moeder en dochter zitten samen bij een wasmachine naast een mand met schone was

Energie besparen met wassen en drogen

Start met energie besparen