vrouw-in-de-zon

Energie besparen in de zomer

Hoe doe je dat?15 juni 2023 door Redactie Eneco

De zomer is begonnen! Dé tijd om te genieten van de zon tijdens een barbecue in de tuin. De verwarming blijft lekker uit, maar je verbruikt toch nog best wat energie. Je zet bijvoorbeeld een ventilator aan, de koelkast moet harder werken en je doucht vaker. We hebben wat tips waarmee je energie kunt besparen. Dat scheelt ook weer in je portemonnee.

Voor niets gaat de zon op

Wil je zonnepanelen aanschaffen? Goed idee, want met zonnepanelen wek je zelf elektriciteit op en kun je energie besparen.

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen? Misschien is een zonneboiler iets voor je. Hiermee verwarm je water voor je douche of bad met zonlicht. De collector zet zonlicht om in warmte en past op elk type dak. Als het nodig is, springt je cv-ketel bij om het water te verwarmen. Zo bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Bijvoorbeeld: de collector zet zonlicht om in warmte en past op elk type dak.

Vervang lampen in de tuin

Een ledlamp is maar liefst 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Ledlampen zijn er in alle maten en tinten. Dus je vindt altijd wel een ledlamp die bij jouw tuin of balkon past. Een ander blinkend idee voor in de tuin: lampen op zonne-energie.

Hang je was buiten te drogen

Klaar om je was buiten op te hangen? Hoe zuinig je droger ook is, het blijft een energievreter. En ophangen kost je niets. Geen tuin, wel een balkon? Even een lijn spannen en je wasgoed hangt snel te drogen.
Een lachende meneer met een stekker in zijn hand

De beste tips voor jouw situatie

Tips om energie te besparen, iedereen kent ze. Maar welke tips passen bij jouw situatie? Ontdek met welke tip jij vandaag kunt beginnen om energie te besparen.

Recycle je (regen)water

Met een regenton in je tuin bespaar je honderden liters water per jaar. Met het opgevangen regenwater kun je de tuin sproeien. Wist je dat dit beter is voor je planten? Regenwater bevat minder kalk en zouten dan kraanwater.

Heb je dat zwembadje in de tuin gevuld voor verkoeling en wil je het water vervangen? Gooi dit water dan niet weg, maar kijk hoe je het kunt hergebruiken. Bijvoorbeeld om je terrastegels even schoon te boenen of de auto te wassen.

Hou je hoofd koel

In de zomer kan de temperatuur in huis behoorlijk oplopen. Een airco is dan een prettige, maar dure oplossing. Ook verbruikt zo’n apparaat veel energie. Lees de 8 tips waarmee je je huis koelt zonder airco.

Time je douchebeurt

Tuurlijk, lang douchen na een warme zomerdag is heerlijk! Maar korter is beter. Plaats een waterdichte zandloper in je douche. Want als je de tijd ziet, douche je korter. Gemiddeld douchen we 7,4 minuten. Je bespaart al snel 45m3 gas per jaar met maar 5 minuten afspoelen. Wat ook helpt om te besparen op gas: vervang je douchekop voor een waterbesparende variant. Zo gepiept, snel bespaard.

Inzicht in je verbruik

Alle tips opgevolgd? Lekker bezig! Hiermee bespaar je flink op je energieverbruik. Weten hoe groot die besparing in jouw situatie is? Dat hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld van het aantal personen waarmee je samenwoont. Maar ook van het type woning en hoe goed je huis is geïsoleerd.

Als klant van Eneco heb je altijd inzicht in je stroom- en gasverbruik, via Mijn Eneco en de Eneco app. Bekijk hieronder het gemiddelde gasverbruik per woningtype voor een inschatting van jouw verbruik. Of ga naar de website van Milieu Centraal.
Gemiddeld stroomverbruik in kWh
1 persoon 2 personen 3 personen 4 personen 5 personen per persoon extra
1920 3000 3609 4161 4371 200
Gemiddeld gasverbruik in m3
Appartement Tussenwoning Maisonnette Hoekwoning Vrijstaande woning
870 1240 1425 1480 4371
Bron: Milieu Centraal

Meer over energie besparen

Een vrouw in de keuken bij de waterkoker

Wat is het energieverbruik van een vaatwasser?

Zo houd je het energieverbruik laag
Vrouw bij gordijn

Je huis koelen zonder airco doe je zo

Een koel huis zonder airco
Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips