Monteur op de Eneco Bedrijfsschool
Gas besparen, Warmtepomp, Seizoenen

Je huis winterklaar? Begin in de zomer!

Servicemonteur Iris deelt haar kennis en ervaringen
Aan wie kun je beter vragen waarom én hoe je je huis in de zomer winterklaar maakt dan aan een ervaren servicemonteur? Wij spreken met Iris de Jong (38), een enthousiaste Eneco monteur met een aanstekelijke lach en een unieke achtergrond in de techniek. We ontmoeten haar op de Bedrijfsschool in Schiedam, waar de monteurs van morgen worden opgeleid. 

Iris, jij weet toch echt alles over hoe je de deze maanden je woning winterklaar maakt?

Iris (met een grote glimlach): “Ja dat klopt! Ik adviseer iedereen om in de zomer je huis klaar te maken voor de winter. Maar, in mijn eigen huis heb ik het eigenlijk precies verkeerd gedaan; een vergissing die ik niet nog eens zal maken. Ik liet vloerisolatie aanbrengen, heel slim natuurlijk, en besloot ook vloerverwarming en nieuwe tegels te nemen. Dat werd allemaal aangelegd toen het buiten al iets kouder werd. De lijm van de tegels droogde langzaam en daarbij moet je ook ruim de tijd nemen om een nieuwe vloerverwarming op te starten. Pas na vele weken in de kou kon de verwarming volop aan. Die kou in huis was geen pretje! Achteraf hilarisch natuurlijk voor iemand die overal vertelt dat je juist in de zomer je huis winterklaar moet maken. Noem het een leerzame ervaring voor een servicemonteur.”

Ook winterklaar zijn deze zomer?

Ga jij deze zomer aan de slag om je huis energiezuinig en comfortabel te maken voor de winter? Goed plan! Wij helpen je op weg met onze handige checklist. 

Hoe ben je servicemonteur bij Eneco geworden Iris?

“Mijn carrière is een best bijzonder verhaal. Ik begon ooit in de bloemenhandel, maar mijn voorliefde voor techniek bracht me van de bloemen naar de tram. Ik werd trambestuurder bij RET, en na tien jaar wilde ik geen avonddiensten meer draaien. Toen kwam ik bij Stedin terecht, een bedrijf dat zich bezighoudt met de energie-infrastructuur, en daar kreeg ik een technische opleiding. Na drie jaar maakte ik de overstap naar Eneco, een prachtkans! Hier kreeg ik de mogelijkheid om een erkende mbo-opleiding tot Service & Onderhoudsmonteur te volgen, naast mijn werk als servicemonteur. Ik werk nu bijna vier jaar bij Eneco.”
 
"Met goed onderhoud in de zomer voorkom je winterse noodgevallen"Servicemonteur Iris

Je weet veel van cv-ketels en warmtepompen. Waarom moet je juist in de zomer kiezen voor het installeren of onderhoud hiervan?

“Ik maak meteen het onderscheid tussen installeren en onderhoud. Een warmtepomp installeren duurt soms langer dan een dag. Tijdens de installatie kun je even zonder warm water zitten. Nou, dat kan je beter in de zomer overkomen dan in de winter. 
Voor onderhoud is de zomer de ideale tijd, omdat servicemonteurs makkelijker ingepland kunnen worden. In de winter houdt onze servicedienst tijd vrij voor noodgevallen. Want je wilt niet dat mensen lang in de kou zitten bij een defecte verwarming. Dus zeg ik: profiteer nu van onze beschikbaarheid!”

Waarom is onderhoud eigenlijk zo belangrijk?

“Een cv-ketel en warmtepomp hebben echt onderhoud nodig, net zoals een auto. Die moet ook regelmatig worden nagekeken om goed te blijven rijden. Ketelonderhoud is belangrijk omdat er altijd een beetje vuil in het systeem komt, zoals ijzerslijpsel van de leidingen.” Iris wijst op één van de vele ketels die in de Eneco Bedrijfsschool hangen en haalt de magneet uit het cv-systeem. “Kijk, het ijzerslijpsel wordt opgevangen door een magneet, die ik dan reinig. Door het apparaat van binnen weer brandschoon te maken, verleng je de levensduur. Daarbij gaan door een efficiënte verbranding ook je stookkosten omlaag. En heel belangrijk, ik kijk ook of er geen gevaarlijk gassen vrijkomen, zoals koolmonoxide. Om terug te komen op de auto, die breng je vooral voor onderhoud naar de garage omdat je niet stil wilt komen te staan. Nou, je wilt ook niet dat je warmte-installatie een storing heeft in de koude maanden.”

Wat zijn volgens jou dé klussen die je bij voorkeur in de zomer doet?

“Dat geldt eigenlijk voor alle energiebesparende maatregelen. Van kleine dingen zoals tochtstrips en radiatorfolie tot het installeren van een warmtepomp. Isoleren zou ik zeker in de zomer doen, want bij droog weer hecht het isolatiemateriaal beter en kun je efficiënter werken. Ook voor dakisolatie en het plaatsen van dubbel glas is het nu een ideale tijd. Want je kunt beter in de zomer een dag zonder ramen zitten, dan in de winter. 
Ik zeg altijd: begin gewoon! Neem een kijkje op onze winterklaar-checklist en start met de eerste klus. Voor je het weet, heb je een comfortabel en energiezuinig huis klaar voor de winter. En doe dus vooral de vloerverwarming echt ruim voor de winter!”
 

Lees meer over energie besparen

Lachende Eneco monteur voor huis

Regelmatig cv-ketel onderhoud voorkomt grote storingen en reparaties

Bekijk de veelvoorkomende storingen en reparaties
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Verwarmingsbuizen isoleren: zo doe je dat

Zo isoleer je verwarmingsbuizen
Vrouw zit op stoel in woonkamer

Isoleer je ramen met folie: ook in een huurhuis

Alles over glasfolie