Energiecoach Kevin staat voor zijn slimme thermostaat.,

“Niemand kiest voor een betalingsachterstand”

In gesprek met energiecoach Kevin19 mei 2023 door Redactie Eneco
Steeds meer mensen zoeken naar manieren waarmee ze energie besparen. Herken je dit? De Energiebank Nederland helpt je hierbij. Met producten en kennis van vrijwillige energiecoaches. Een van die energiecoaches is Kevin Priem (40). Hij werkt ruim vier jaar bij Eneco.

We beginnen bij het begin: wat is de Energiebank?

Kevin: “De Energiebank Nederland wil energiearmoede voorkomen en helpt mensen met energiezuinig worden. Energiearmoede betekent dat een groot deel van je inkomen (meer dan 8%) op gaat aan je energienota. Verschillende grote steden hebben nu een Energiebank. Je kan je daar zelf aanmelden, maar mensen weten vaak nog niet dat de Energiebank bestaat. Daarom werven we nu actief mensen en vragen we of ze hulp nodig hebben bij het verlagen van hun energierekening. Dat doen we bijvoorbeeld bij de Voedselbank.”
Energiecoach Kevin tegen een groene achtergrondKevin, vrijwilliger bij de Energiebank

Moet je energiearmoede hebben om bij jullie te komen?

"Nee hoor, daar hoef je geen energiearmoede voor te hebben. Met een coach kijken naar hoe je kunt besparen op energie kan altijd. Maar de langere trajecten met een energiecoach zijn wel meer bedoeld voor mensen met een smalle beurs."

Wat doet Eneco voor de Energiebank?

"De Energiebank is afhankelijk van giften. Eneco sponsort de Energiebank met energiebesparende producten zoals waterbesparende douchekoppen en brievenbusborstels. Ook zijn er zo'n 20 tot 25 Eneco medewerkers vrijwillig aan de slag als energiecoach, waaronder ik. Er wordt daarnaast deze maand nog een aantal Eneco medewerkers opgeleid tot energiecoach."

Dus ook als je geen klant bent van Eneco kan je hulp krijgen van de Energiebank?

"Zeker. Iedereen kan zich aanmelden. Als je wel klant van Eneco bent kunnen we je helpen met de Eneco app. Dat is een pluspunt. Met de app zie je precies welk apparaat veel gebruikt en je ziet elke dag wat je verbruik is. Dat helpt bij het besparen."
Eneco app bespaartip

Vind je grootste verbruiker met de Eneco app

Verbruik je meer energie met wassen, verwarmen of koken? En hoe kun je besparen? De Eneco app geeft je inzicht en handige tips. Ook regel je er al je energiezaken. Download ‘m nu.

Waarom heb jij je aangemeld als energiecoach?

"In mijn werk was ik altijd al bezig met incasso en creditmanagement: zorgen dat we als bedrijf betaald krijgen voor de producten die we hebben geleverd. Steeds vaker zag ik dat klanten ongewild een betalingsachterstand oplopen. Meestal gaat daar een heftige gebeurtenis aan vooraf zoals een scheiding, ontslag of langdurige mantelzorg. En in zo’n periode heb je soms minder aandacht voor je financiën. Maar niemand kiest voor een betalingsachterstand en daarom wil ik deze mensen graag helpen. En het levert ook interessante inzichten op voor mijn werk. Bij Eneco bedenken we allerlei dingen en als energiecoach zie ik hoe mensen het ervaren. Hoe ze een incassotraject beleven of hoe moeilijk leesbaar een jaarnota nou echt is."

Wat doe je als energiecoach?

 "Als coach help ik iemand ongeveer een half jaar met energie besparen. De begeleiding bestaat uit vijf gesprekken en natuurlijk beginnen we met de kennismaking. Wat kunnen we van elkaar verwachten? Daarna maken we een rondje door het huis. Dan zie ik waar winst te halen valt: tocht, achterstallig onderhoud, de staat van de cv-ketel. Tijdens zo'n rondje bespreken we ook de wensen en spreken we duidelijke bespaardoelen af. Bijvoorbeeld een geldbedrag of aantal kilowattuur.

 
Daarna bestel ik energiebesparende producten en installeer die samen met de bewoner. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop of een brievenbusborstel. Deze producten helpen bij het bereiken van het bespaardoel.
 
Inzicht hebben is ook belangrijk: waar betaal je voor? Wat is de verhouding tussen gas en elektriciteit? Dat inzicht krijgen we door samen naar de jaarnota te kijken. Best een ingewikkeld ding en fijn als je die goed begrijpt en er een gevoel bij hebt. Ook lopen we even samen naar de meterkast. Sommige mensen hebben de meter nog nooit goed bekeken. Ik laat dan zien hoe je je standen afleest en doorgeeft aan de energiemaatschappij.  
 
Bij inzicht hoort ook: inzicht in je eigen gedrag. Hoe vaak douche je, en hoe lang? Staan er deuren open terwijl de verwarming aan staat? Doe je 's avonds de gordijnen dicht tegen de kou? In het laatste gesprek bespreken het resultaat van de producten, het inzicht en de gedragsveranderingen. Heeft het gewerkt?"

En wat levert het mensen op?

"Dat verschilt echt per huishouden. Hoeveel euro’s je bespaart hangt af van je type woning, de staat van onderhoud en isolatie. Voor de een is het een paar euro en voor de ander scheelt het wel € 200 tot € 300 per jaar.

Wat het altijd oplevert: minder stress. Want mensen zijn echt geschrokken van de hoge energie- en gastarieven. Door de hulp van een energiecoach krijgen ze inzicht in waar ze zelf invloed op hebben. Ze weten wat ze verbruiken, kunnen hun eigen gedrag aanpassen en zo hun rekening verlagen."
Een man kijkt nadenkend in de verte

Hulp nodig bij betalen?

Heb je moeite om je energierekening te betalen? Dan kun je een betalingsregeling aanvragen. We delen je nota dan op in termijnen. 

Lees meer over energie besparen

Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Stroomverbruik verlagen én gas besparen met je cv-ketel

Start met stroom besparen
Lachende vrouw met telefoon in haar hand

"De beste bespaartip is de app"

Bekijk de bespaartips van Renata
Student kijkt in de spiegel

De 10 grootste sluipverbruikers van stroom: dit zijn ze

Bekijk de 10 sluipverbruikers