Veelgestelde vragen
Hoe worden belanghebbenden betrokken?
Eneco wil in goede harmonie met alle belanghebbenden duurzame energieprojecten ontwikkelen. We zijn open in onze communicatie en brengen in een vroeg stadium alle belanghebbenden in kaart. We gaan proactief in overleg om alle belangen en issues voor de ontwikkeling van het warmtenet van Groenoord (incl warmtestation en de aansluiting in huis) in beeld te krijgen en samen naar gepaste oplossingen te zoeken. In Schiedam doen we dit samen met de partners van Nieuwe Energie voor Groenoord; de gemeente Schiedam. Woonplus, Provincie Zuid-Holland en Stedin.
Wat komt er allemaal kijken bij de ontwikkeling van een warmtenet?
In de omgeving van de wijk is een warmtestation nodig als back up vermogen en om pieken in de warmtevraag op te vangen. Dit warmtestation wordt gekoppeld aan Leiding over Noord, die de warmte vanuit de Rotterdamse haven naar wijken in Rotterdam en Schiedam brengt. Vanaf het warmtestation is er een warmteverbinding naar de wijk toe nodig, bestaande uit een aanvoer- en een retourleiding. Deze leidingen worden verbonden met een ringnet dat in de wijk aangelegd moet worden. Dit ringnet krijgt aftakkingen naar de verschillende gebouwen en woningen. In de woningen komen twee warmteleidingen (aanvoer- en retour) te liggen en wordt een warmteafleverset en een warmtemeter geplaatst.
Waar komt het warmtenet in Groenoord te liggen?
Waar het net komt te liggen weten we nog niet. We hebben verschillende netontwerpen uitgewerkt. In 2021 voeren we tracéstudies uit, waarin we verschillende tracés of ondergrondse routes verkennen, wij bestuderen dan de ondergrond om te weten of er wel ruimte is voor de warmteleidingen en kijken hoe we (water)wegen het beste kunnen kruisen om zo min mogelijk overlast voor het verkeer te geven. We onderzoeken dan ook samen met de gemeente, Woonplus en bevoegd gezag welk tracé de minste impact heeft op de omgeving. Als er een voorkeurstracé bekend is gaan we in overleg met alle partijen die hier belanghebbenden in zijn.
Zijn er risico’s verbonden aan het distribueren van restwarmte?
Het distribueren van warmte is een bekende en bewezen techniek. In Nederland en in het buitenland zijn tal van voorbeelden van dergelijke systemen. Eneco heeft bijvoorbeeld een groot warmtenet in Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Pas als een gecertificeerd onafhankelijk bureau een Design Approval Document verstrekt, mag een warmteleiding in bedrijf worden genomen en warmte gaan leveren.
Hoe is de leveringszekerheid van warmte geborgd?
In Nederland is de leveringszekerheid van warmte hoog. Slechts incidenteel is sprake van een lokale storing. Vaak kan de warmtelevering dan toch door gaan door vanaf de andere zijde het warmtenet te voeden. We leggen daarom ook in Groenoord een ‘ringnet’ aan.
Het warmtestation Groenoord voorziet in de levering van de wijk als er onderhoudswerkzaamheden zijn aan Leiding over Noord of bij AVR waar de restwarmte vandaan komt.
Mocht er vanwege een storing toch een onderbreking in de warmtelevering zijn, dan doen we er alles aan om die onderbreking zo spoedig mogelijk op te lossen. In de Warmtewet is bepaald onder welke omstandigheden warmteklanten recht hebben op een financiële vergoeding. De Autoriteit Consument & Markt ziet toe op de nalevering van de wet en controleert warmtebedrijven.
De warmteleidingen en warmtestations worden 24/7 gemonitord in het bedrijfsvoeringscentrum van Eneco plotselinge verstoringen worden hier direct opgemerkt. Verder voert Eneco regelmatig thermografische scans uit waarbij we met een vliegtuigje onze warmtenetten controleren en waar nodig onderhoud inplannen om storingen in de levering te voorkomen.