Warmte via blokverwarming

Heb je warmte van Eneco? En deel je je warmte-aansluiting met andere woningen? Dan maak je gebruik van een collectief warmtesysteem. Op deze pagina alle informatie over hoe je warmte werkt. Van in de wijk tot in je woning. Maar ook hoe de warmtekosten worden verdeeld. En als je warmte niet (goed) werkt, kan je hier terecht voor je vragen.

De voordelen van warmte

  • Duurzamer
  • Leveringszekerheid
Warmte en koeling met warmtepomp - in je wijk

De warmte die vrijkomt bij onze warmtebronnen wordt via grote leidingen onder de grond naar je woningcomplex gebracht. Vaak zit er een tussenstation tussen die de warmte verdeelt. Je wooncomplex heeft één gezamenlijke aansluiting. Vanaf daar wordt via de binneninstallatie de warmte verdeeld over de woningen. Dit noemen we ook wel blokverwarming. 

Zo werkt warmte

Eneco produceert en levert warmte. We zorgen voor het warmtenet, dat de warmte verplaatst van de ene locatie (warmtebron) naar de andere (wooncomplex). Ook leggen we nieuwe netten aan. En we onderhouden de centrale aansluiting van het warmtesysteem in je wooncomplex. Het kan zijn dat we hierbij moeten zijn voor standaard onderhoud, of als de warmte niet goed werkt.

Warmte in je woning

In je woning komt onze warmte binnen via de leidingen van het wooncomplex. En wordt zo verdeeld over de binneninstallatie. Dit is het systeem dat de warmte leidt naar de verschillende ruimtes. Per radiator registreert een klein metertje (warmtekostenverdeler) hoeveel warmte deze afgeeft. Een los metertje registreert je warm water verbruik. ista is de beheerder van deze metertjes.
Als bewoner of verhuurder onderhoudt je zelf deze installatie. En zorg je voor het instellen van je radiatoren. Als je de woning huurt is de woningeigenaar hier verantwoordelijk voor. Voor hulp aan je binneninstallatie kan je het beste contact opnemen met een installateur of met de woningeigenaar. 
Warmte en koeling met warmtepomp - in je woning

Zo meten en verdelen we de warmtekosten

Je warmtegebruik wordt gemeten met behulp van metertjes op je radiatoren. Iedereen in je flat of wooncomplex heeft zulke metertjes in huis. Met behulp van deze metertjes bepalen we de kosten voor je warmtegebruik. Ook je warme water verbruik wordt gemeten.

Wat als je warmte niet goed werkt?

Afhankelijk van wat er aan de hand is, kan Eneco je helpen.

Eneco zorgt voor:

  • De productie van je warmte
  • Het ondergrondse warmtenet

    Als bewoner zorg je voor:
  • Het onderhoud van je binneninstallatie
  • Het afstellen van deze installatie: thermostaat, radiatoren, leidingen en kranen


    ista zorgt voor de plaatsing en onderhoud van de meters en de registratie van de meterstanden.

Warmte-etiket Eneco

Het warmte-etiket

Op het warmte-etiket vind je per net hoe duurzaam de warmte is die er wordt geleverd. Je ziet welke warmtebronnen zorgen voor de warmte in je woning.
Bespaartips voor de herfst

Besparen op warmte

Met onze bespaartips helpen we je bewuster omgaan met je warmteverbruik. Zorg ervoor dat je verwarming luchtvrij is. En kom meer te weten over het gebruik van je thermostaat.