Windpark Delfzijl Noord

Windpark Delfzijl Noord is sinds 2014 in bedrijf. De 19 windmolens maken onderdeel uit van industriegebied Oosterhorn in het havengebied. De windturbines bij Delfzijl wekken stroom op dat gelijk staat aan het verbruik van circa 55.000 huishoudens.
Sinds 2016 is Google exclusieve afnemer van Windpark Delfzijl Noord; het datacenter in de Eemshaven draait 10 jaar lang op de stroom van dit windpark.
Windpark Delfzijl Noord
"We hebben afgesproken dat ons nieuwe datacenter in de Eemshaven vanaf de eerste dag zou draaien op hernieuwbare energie en dat zal nu ook gaan gebeuren. Power purchase agreements geven windparkontwikkelaars zoals Eneco de economische zekerheid om te investeren in nieuwe duurzame energiecapaciteit. Dat is goed voor het milieu, maar is financieel gezien ook interessant voor bedrijven zoals Google."

Francois Sterin, voormalig Director Global Infrastructure Google.

Flora en fauna: Broedeiland

Onderdeel van het project is de inrichting van een ‘broedvoorziening’, een stukje land op de Pier van Oterdum, dat aantrekkelijk is gemaakt voor vogels om er te gaan broeden. Voor de inrichting en het beheer heeft Eneco samengewerkt met lokale natuurgroepen, als Avifauna en het Groninger Landschap. Het terrein van zo’n 2400 m2 bestaat uit zand en kleigrond met een toplaag van grind en schelpen. Hier kunnen beschermde visdieven en de zeldzame Noordse stern veilig broeden op een plek die is afgezet door stroomdraad. Dit laatste voorkomt dat roofdieren de nesten leeghalen.
Windpark Delfzijl Noord

Duurzaamheidsfonds

Onderdeel van windpark Delfzijl Noord is een duurzaamheidsfonds. Dit fonds komt ten goede aan de drie omliggende dorpen Borgsweer, Farmsum en Termunten/Termunterzijl.

Feiten en cijfers

Windmolens
  • 19 stuks
  • Type: Nordex N100/3300
  • Ashoogte: 100 meter
  • Bladlengte: 49 meter
Jaarlijkse opbrengst
  • 175.000.000 kWh
Afnemers
  • Google
Customer care employee

Contact

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen over Windpark Delfzijl Noord? Mail deze naar ons door.

Gerelateerde pagina's

Kijk ook wat we verder al tot stand gebracht hebben om onze missie ‘duurzame energie van iedereen’ waar te maken.