Nieuwbouwwoning
Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht en die wordt bijna opgeleverd. Meestal verzorgt de projectontwikkelaar de aansluiting op het stroom-, gas- of warmtenet. Je hoeft dan alleen een leveringscontract met ons af te sluiten. Heb je met de projectontwikkelaar geen afspraken gemaakt over de aansluiting voor stroom en gas? Dan lees je hier hoe je de bouwaansluiting omzet naar een permanente aansluiting. Ook vertellen we hoe je de eventuele stadswarmte-aansluiting aanvraagt.
Stroom en gas: van bouw- naar permanente aansluiting
Tijdens de bouw van een pand wordt er een tijdelijke aansluiting voor gas en stroom aangelegd: een bouwaansluiting. Bij de oplevering van de nieuwbouw wordt deze omgezet naar een permanente aansluiting. Als je projectontwikkelaar of aannemer dat niet voor je regelt, moet je het zelf doen. Hier lees je hoe.
Stappenplan aanvraag permanente aansluiting stroom en gas
- Vraag een normale aansluiting (dus geen bouwaansluiting) aan via www.mijnaansluiting.nl
- Je ontvangt een offerte met de kosten van de aanvraag. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op via het telefoonnummer in de offerte.
- Geef opdracht voor het maken van de aansluiting.
- Van de netbeheerder ontvang je een EAN-code. Bewaar deze goed. Soms hebben we hem nodig bij het in orde maken van je aanvraag voor stroom.
- Van het meetbedrijf ontvang je een huurcontract voor de energiemeter (stroom/gas).
- Neem contact op met Eneco om je aan te melden.
- Twee dagen nadat je een contract met ons bent aangegaan, kun je contact opnemen met de netbeheerder om de meter te laten plaatsen.
Geregeld!
Aanvraag stadswarmte
Is er in je nieuwe woonwijk stadswarmte, dan vraagt de bouwer meestal de aanleg van een nieuwe warmteaansluiting (tot 100 kW) aan. Voor het leveren van stadswarmte kun je klant bij ons worden. Neem contact op met de Klantenservice.
Veelgestelde vragen
- Aan de netbeheerder betaal je eenmalig een vast bedrag. Dit bedrag is bepaald door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hoe hoog dit bedrag precies is, lees je op de website van je netbeheerder. Weet je niet wie dat is? Kijk dan op https://www.mijnaansluiting.nl/wie-zijn-mijn-netbeheerders
- De netbeheerder kan ervoor kiezen om de bouwaansluiting te laten zitten en de soort locatie aan te passen. De netbeheerder geeft ons een seintje en als de EAN-code niet is veranderd, hoef je niks te doen.
Als de netbeheerder de bouwaansluiting helemaal verwijdert en vervangt door een nieuwe permanente aansluiting, moet je wel zelf iets doen. Wij krijgen een seintje van de netbeheerder als de bouwaansluiting is vervangen door een permanente aansluiting. Op dat moment beëindigen we de levering en rekenen het verbruik af. Jij kunt je daarna heel gemakkelijk aanmelden voor een nieuw contract voor jouw nieuwe, permanente aansluiting. - Je kunt een account voor Mijn Eneco aanmaken en gebruiken vanaf het moment dat je contract met ons ingaat. Als je een adres hebt waarbij een aanvullende omschrijving hoort, bijvoorbeeld bij een bouwaansluiting, dan is een account aanmaken en inloggen in Mijn Eneco helaas nog niet mogelijk. Maak dan een Mijn Eneco-account aan als je het contract hebt voor je permanente aansluiting.
- Als er nieuwe meters geplaatst zijn en het bouwbedrijf of de verhuurder heeft daarna nog stroom gebruikt, dan begint de meter niet op nul.
De kosten van dat verbruik zijn voor de gebruiker van de energie, in dit geval waarschijnlijk je aannemer.