Toon®  en je cv-ketel

Toon® en je cv ‘praten’ met elkaar. Dat doen ze via een apparaatje dat de ketelmodule heet. Dankzij deze verbinding kan Toon je cv-ketel goed in de gaten houden. Hij laat het je bijvoorbeeld weten als je cv onderhoud nodig heeft. Voor het in de gaten houden van je cv-ketel vragen we je toestemming. Als we die niet hebben, kan Toon niet (meer) op je cv-ketel letten.

Advies voor het onderhoud aan je cv-ketel

De fabrikant van jouw cv-ketel geeft een advies. Dat gaat over hoe vaak en welk onderhoud de cv-ketel nodig heeft. Je vindt het advies in de gebruikershandleiding. Voer de datum van het laatste onderhoud en het advies van de fabrikant in op Toon®. Toon herinnert je dan op tijd aan het onderhoud. Zo houd je je cv in topconditie en sta je niet onverwacht onder een koude douche.

Je ketelprofiel

In het menu van Toon zit de optie Ketelcoach. In deze optie kun je vier gegevens over je cv-ketel invullen. Het gaat om Merk, Type, Bouwjaar en Datum van het laatste onderhoud. Merk staat op de ketel. Type meestal ook. Zo niet, dan vind je het type in de handleiding. Zitten er stickers op de ketel? Dan vind je daar de installatiedatum (bouwjaar) en de datum van het laatste onderhoud. Als je het merk of type niet weet, kies dan voor de optie ‘Overig’. Door het invullen van de vragen over jouw cv-ketel help je Toon om zo goed mogelijk samen te werken met je cv-ketel.

OpenTherm of Aan/uit

Je kunt op Toon controleren hoe Toon met je cv-ketel communiceert. Er zijn twee mogelijkheden: OpenTherm of Aan/Uit.

OpenTherm

Heb je een OpenTherm- thermostaat, dan stuurt Toon de cv-ketel slimmer aan door hem op bijvoorbeeld 30%, 50% of 75% vermogen te laten branden. Dat heet moduleren. Als de cv-ketel dan gaat branden, draait hij niet op vol vermogen als dat niet nodig is. Als je wilt dat het één graad warmer wordt, zorgt Toon dat dit gelijkmatig gebeurt. Hierdoor werkt de cv-ketel iets zuiniger. Toon kan een seintje geven over een storing in de cv-ketel als die via OpenTherm is aangesloten. OpenTherm cv-ketels geven namelijk informatie terug aan Toon.

Aan/uit

Oudere cv-ketels werken net als een lichtschakelaar, maar dan voor het regelen van de temperatuur. Je cv-ketel kan ‘aan’ en ‘uit’. Als het in de kamer kouder is dan de ingestelde temperatuur, gaat de schakelaar van je cv-ketel aan. Je cv gaat dan op vol vermogen branden om zo snel mogelijk de ingestelde temperatuur te halen. Zodra het zover is, gaat de schakelaar uit en zal de cv-ketel uitschakelen.Heb jij geen ketel die met OpenTherm werkt, dan zal de monteur de Toon op Aan/Uit zetten. Maar na een tijdje heeft Toon precies door hoe lang hij de cv-ketel om warmte moet vragen die dan ‘op vol vermogen’ werkt. Op deze manier wordt het niet te warm in huis en wordt er geen onnodig gas verbruikt. Toon kan op deze manier je cv-ketel die niet OpenTherm is, toch zuiniger laten werken.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice