Koppel bekijkt energierekening achter laptop

Overheidsheffingen op energie: wat verandert er in 2023?

Vanaf 1 januari 2023 veranderen de heffingen van de overheid op stroom, gas en warmte. In dit artikel leggen we de begrippen uit en lees je wat er voor jou verandert.

Wat zijn overheidsheffingen?

De prijs voor energie bestaat uit 3 delen: het eerste en grootste deel zijn de leveringskosten. Dit zijn de kosten voor de stroom en gas die Eneco levert. 

Daarnaast betaal je overheidsheffingen. Eneco brengt de overheidsheffingen namens de overheid bij jou in rekening via je termijnbedrag. En draagt dit deel ook weer af aan de overheid. Deze heffingen kunnen elk jaar per 1 januari wijzigen. Dat gebeurt nu dus ook vanaf 2023. Graag leggen we je in dit artikel uit wat dit voor je betekent.

Het laatste deel is de netbeheerkosten, voor het beheer van je aansluiting, het net en het transport van energie. Deze brengen wij in rekening namens je netbeheerder. Ook je netbeheerkosten veranderen in 2023.
De opbouw van je energieprijs in 2023Het tarief dat je betaalt voor stroom en gas bestaat uit drie onderdelen: leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen.

De energiebelasting en btw stijgen

Om de energierekening te verlagen, was in 2022 de btw tijdelijk aangepast van 21% naar 9%. In 2023 is deze vermindering teruggedraaid en betaal je weer 21% btw. Ook stijgt de energiebelasting. En in 2023 wordt de Opslag Duurzame Energie (ODE) niet meer apart berekend, maar zit dit in de energiebelasting verwerkt. De ODE is in 2023 € 0 en komt in 2024 helemaal te vervallen.

De vermindering energiebelasting wordt juist láger

Energie is een basisbehoefte. Daarom doet de overheid altijd een vaste bijdrage aan de kosten, door ieder huishouden korting te geven. Dit kortingsbedrag in de vorm van ‘vermindering van de energiebelasting’ was in 2022 tijdelijk verhoogd om je te helpen bij de gestegen energieprijzen. In 2023 wordt deze korting lager. Om precies te zijn, draagt de overheid € 227,92 per huishouden minder bij in 2023.

Ook de netbeheerkosten stijgen

Je energieprijs bestaat voor het grootste gedeelte uit de kosten voor stroom, gas en de overheidsheffingen. Maar een klein deel van de rekening is netbeheerkosten. Hiermee draag je onder andere bij aan het beheer van het net, het transport van energie naar je woning en onderhoud van je (slimme) meters. Wij brengen deze kosten namens de netbeheerder in rekening. 

Er zijn verschillende redenen waarom de netbeheerkosten stijgen. Zo zijn de inkoopkosten van netbeheerders ook gestegen door de sterke stijging van de energieprijzen. Daarnaast worden er verschillende investeringen gedaan om het tranportnet te verbeteren en de omschakeling naar duurzame energie zoals zonnepanelen en warmtepompen mogelijk te maken. 

De hoogte van je netbeheerkosten hangt af van het soort aansluiting dat je hebt en wordt jaarlijks door de netbeheerder bepaald. Op Mijnaansluiting.nl zoek je jouw type aansluiting en netbeheerder eenvoudig op.

Wat verandert er voor jou in 2023, ten opzichte van vorig jaar?

De maatregelen van de overheid zorgen voor hogere tarieven. Deze verschillen berekenen wij automatisch voor je door in je tarief en termijnbedrag. We zetten de maatregelen nog even voor je op een rij:
2022 2023
Energiebelasting
(incl. btw)
Gas: € 0,4395 per m³
Stroom: € 0,04452 per kWh
Gas: € 0,59266 per m³
Stroom: € 0,15245 per kWh
Opslag Duurzame Energie
(ODE)
Gas: € 0,10467 per m³
Stroom: € 0,03691 per kWh
Gas: € 0,00 per m³
Stroom: € 0,00 per kWh
Vermindering energiebelasting € 824,77 € 596,85
Btw Eerste half jaar 21%
daarna 9%
21%
Bespaartip: Doe geen gordijnen voor je radiator | Eneco

Meer weten over vermindering energiebelasting?

Over een bepaald deel van je energieverbruik betaal je geen belasting. Dit heet de ‘vermindering energiebelasting' en is een korting op je energiebelasting. Hier heb je recht op als je adres een verblijfsfunctie heeft.

Belastingbegrippen uitgelegd

Wil je meer weten over hoe deze heffingen van de overheid zijn opgebouwd? We gaan hieronder wat dieper in op de verschillende begrippen. 

Energiebelasting
Dit is de belasting die je betaalt over je stroom en gasverbruik. Je betaalt deze per m³ gas en per kWh stroom. De overheid wil zo iedereen zuiniger en bewuster met energie om laten gaan.

De ODE: Opslag Duurzame Energie
Dit is de tweede belasting van de overheid, die via je energieleverancier wordt verrekend. Het is een energiebelasting op stroom en gas waarmee de overheid de subsidies voor duurzame energie betaalt. Zo moedigt de overheid de productie van groene stroom en gas aan. Sinds een aantal jaar wordt deze opslag via de energierekening bij huishoudens en bedrijven in rekening gebracht. Je zag het bedrag van deze opslag tot dit jaar op je rekening. Dit wordt nu niet los, maar in de energiebelasting zelf verrekend. Je betaalt de opslag dus wel via ons aan de overheid, maar op je rekening zie je straks nul euro. 

Btw: Belasting Toegevoegde Waarde
De bekendste belasting. Btw staat voor belasting (over de) toegevoegde waarde. Deze belasting moeten bedrijven heffen over elk product of elke dienst die ze in Nederland verkopen . Bedrijven (zoals Eneco) dragen deze btw weer af aan de overheid. De btw was sinds juli 2022 tijdelijk verlaagd naar 9%. Vanaf 2023 wordt dit weer 21%. Dat verhoogt dus de totale energiebelasting, de leveringstarieven en de netbeheerkosten.  

Vermindering energiebelasting
De Belastingdienst ziet een deel van je energieverbruik als basisbehoefte. Daarom hoef je over een deel geen belasting te betalen. Je krijgt daarvoor een korting. Dit is een vaste korting per aansluiting, die niet afhangt van je energieverbruik. Hij is voor elk huishouden gelijk. In 2022 was dit vaste kortingsbedrag € 824,77 (inclusief btw). De korting wordt in 2023 verlaagd naar € 596,85 (inclusief btw) per huishouden. Je krijgt dus minder korting. Deze vermindering geldt alleen voor panden met een verblijfsfunctie, zoals wonen of werken.

Gerelateerde verhalen

vergeet-niet-je-huis-te-ventileren

Verblijfsfunctie en energie: hoe zit het?

Wat is een verblijfsfunctie? Je leest het hier.
Moeder en dochter

Wat is duurzame energie? 5 vragen beantwoord

Bekijk de antwoorden
Twee vrouwen zitten samen aan een tafel

Antwoord op de meestgestelde vragen over de energieprijzen

Alles wat je wil weten over de veranderende energiemarkt