Feestelijke opening van het vijftigste zonnedak op basisschool de Stroming in Middelburg

Al 50 scholen draaien op zonnestroom dankzij Zowiezon® 

21 augustus 2023 door Redactie Eneco
Een school die draait op zonne-energie. Dat is mooi. Het wordt nóg mooier als de groene stroom van het eigen dak komt. Met Zowiezon® helpen Eneco en Stichting Schooldakrevolutie scholen in Nederland om dit voor elkaar te krijgen. Dat is extra leuk les krijgen én goed voor het klimaat. Benieuwd hoe dat werkt? Monique Hagenouw is de trotse projectleider Zowiezon van Eneco. Ze vertelt je er graag meer over. 

Het 50ste Zowiezon® zonnedak

"Het was laatst feest op Basisschool De Stroming in Middelburg", gaat Monique van start. "De school vierde de opening van haar zonnedak en wekt vanaf nu zelf groene stroom op. Omdat dit het 50ste Zowiezon zonnedak was, ging onze collega Brigitte Vos langs bij de opening. En maakte deze video." 
Ook basisschool de Stroming in Middelburg wekt nu zelf groene stroom op met een eigen zonnedak. Brigitte neemt je mee naar de opening van het 50ste Zowiezon zonnedak.

Hoe werkt Zowiezon®?

Monique steekt enthousiast van wal als we een vraag stellen over ‘haar’ Zowiezon: “Het is zoveel méér dan een zonnedak. Het is een unieke samenwerking tussen Stichting Schooldakrevolutie en Eneco. Een projectmanager begeleidt de school gratis. Meteen vanaf de dakscan en de berekening van de opbrengsten. Zo kan het schoolbestuur een goede beslissing nemen over een zonnedak. We begeleiden ook de aanleg en het gebruik van het zonnedak. 

Leuk en ook belangrijk: tegelijkertijd leren we kinderen spelenderwijs om energiebewust te worden. Eneco zorgt voor een compleet lespakket voor scholen. Met de gastleraren duurzaamheid, zoals Ewald. We leveren zelfs de middelen voor de feestelijke opening. Met Zowiezon zetten we samen met basisscholen en middelbare scholen in heel Nederland een volgende duurzame stap."
Portretfoto van Monique Hagenouw, projectleider ZowiezonMonique Hagenouw, projectleider van Zowiezon.

Wat zijn je ambities met Zowiezon®?

Monique: “Basisschool De Stroming was de 50ste met een Zowiezon zonnedak. En dat is een belangrijke mijlpaal. Maar, met 50 zonnedaken zijn we pas op de helft. We helpen in totaal meer dan 100 scholen, dus nog 50 te gaan. Zowiezon is daarmee een geweldig succes waarin Stichting Schooldakrevolutie en Eneco graag energie steken!”

Sneller verduurzamen

Sneller verduurzamen doen we samen. Zo komen monteurs dagelijks bij onze klanten thuis. Ze installeren bijvoorbeeld een warmtepomp of isoleren het huis beter. En onze app bouwers werken iedere dag aan een betere Eneco app. Om klanten nog beter te helpen met energie besparen. Ook investeert heel Eneco in de aanleg van nieuwe wind- en zonneparken in Nederland. En we helpen andere grote organisaties met verduurzamen.

Gerelateerde verhalen

Ewald Gobind, custom engineer bij Eneco, staat in een klaslokaal op de basisschool en geeft een gastles over duurzame energie

Duurzame energieles: kinderen weten vaak meer van groene energie dan hun ouders

Lees het interview met Ewald
Man op balkon

Geen eigen dak, toch zonne-energie

Lees het verhaal van Jan
Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand

Wat is duurzame energie? 5 vragen beantwoord

Bekijk de antwoorden