Koppel aan tafel

Nieuwe overheidsheffingen en netbeheerkosten in 2024

22 januari 2024 door Redactie Eneco
Overheidsheffingen veranderen ieder jaar. Dit jaar is de energiebelasting op gas gestegen en op stroom juist gedaald. Ook de netbeheerkosten zijn gestegen. In dit artikel lees je wat het voor jou betekent.

Wat zijn overheidsheffingen?

De overheid rekent een heffing over de energie die je verbruikt. Deze heeft de overheid in het leven geroepen om je te stimuleren zuinig om te gaan met energie. De heffing wordt ook wel energiebelasting genoemd. De energiebelasting over je verbruik hebben wij voor jou verrekend in je termijnbedrag. Wij staan deze belasting vervolgens af aan de overheid. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van hoeveel gas en stroom je verbruikt.

Wat verandert er?

De overheid heeft per 1 januari 2024 de energiebelasting aangepast. De energiebelasting op gas is gestegen en op stroom gedaald. Je betaalt dus dit jaar meer voor je gasverbruik en minder voor je stroomverbruik. Ook zijn de netbeheerkosten verhoogd. Deze aanpassingen zorgen bij een gemiddeld huishouden voor een hogere energierekening van € 11,50 per maand. Benieuwd hoe we tot dit bedrag komen? Bekijk het rekenvoorbeeld onderaan dit artikel.

Vermindering energiebelasting

Energie is een eerste levensbehoefte. Daarom ontvangen Nederlandse huishoudens jaarlijks vermindering energiebelasting van de overheid. Dit is een korting op energie. In 2024 ontvang je meer korting dan in 2023. 

De veranderingen op een rij

2023 2024
Energiebelasting
(incl. btw)
Gas: € 0,59266 per m³
Stroom: € 0,15245 per kWh
Gas: € 0,70544 per m³
Stroom: € 0,13165 per kWh
Opslag Duurzame Energie
(ODE)
€ 0,00 Afgeschaft 
Vermindering energiebelasting € 596,85 per jaar € 631,39 per jaar

De netbeheerkosten zijn gestegen

De netbeheerkosten zijn, net als de overheidsheffingen, verrekend in je termijnbedrag. Wij staan deze kosten af aan je netbeheerder. Je netbeheerder zorgt voor de energiemeters in je meterkast, het transport van je energie en beheer van het net.

De netbeheerkosten zijn voor 2024 gestegen. Onder andere om het energienet uit te breiden. Er is namelijk steeds meer vraag naar stroom en dat kan het energienet op dit moment niet aan. 

 Hoeveel netbeheerkosten jij betaalt hangt af van het soort aansluiting dat je hebt. Op Mijnaansluiting.nl zoek je eenvoudig jouw type aansluiting en netbeheerder op.

Check je termijnbedragadvies

Alle veranderingen hebben we voor je verwerkt in je termijnbedragadvies. Check in de Eneco app of Mijn Eneco jouw persoonlijke advies en zie gelijk of je goed zit voor volgend jaar. 

 Weten hoeveel energie je verbruikt? Ook dit vind je in de Eneco app of in Mijn Eneco. Heb je toestemming gegeven, dan zie je met 1 druk op de knop wat je per maand, week, dag en zelfs per uur verbruikt.

 
Opbouw tarieven

Zekerheid over je leveringstarieven

Per 1 januari 2024 is het prijsplafond gestopt. Welk contract het beste bij jou past hangt af van je wensen. Wil je de zekerheid van een vast leveringstarief voor een langere periode, dan kun je kiezen voor een vast contract. Zo weet je waar je aan toe bent.

Rekenvoorbeeld

De veranderingen in de overheidsheffingen en netbeheerkosten zorgen bij een gemiddeld gezin met een verbruik van 1.200 m³ en 2.800 kWh voor een verhoging van € 11,50 per maand
2023 2024
Gas Stroom  Gas Stroom
Leveringstarief € 965,12 per jaar € 686,07 per jaar € 965,12 per jaar € 686,07 per jaar
Energiebelasting  € 711,19 per jaar € 426,85 per jaar € 846,53 per jaar € 368,61 per jaar
Vaste leveringskosten € 5,99 per maand € 5,99 per maand € 5,99 per maand € 5,99 per maand
Vermindering energiebelasting € - 596,85 per jaar € - 631,39 per jaar
Netbeheerkosten € 240,17 per jaar € 346,39 per jaar € 279,48 per jaar € 403,08 per jaar
Totaal per jaar € 2.922,70 € 3.061,26
Totaal per maand € 243,56 € 255,10

Belastingbegrippen uitgelegd

Wil je meer weten over hoe de heffingen van de overheid zijn opgebouwd? We gaan hieronder wat dieper in op de verschillende begrippen: 

Energiebelasting
Energiebelasting wordt ook wel overheidsheffingen genoemd. Dit is de belasting die je betaalt over je stroom en gasverbruik. Je betaalt deze per m³ gas en per kWh stroom. De overheid wil zo iedereen stimuleren zuiniger en bewuster met energie om te gaan.

De ODE: Opslag Duurzame Energie
Dit was een andere belasting van de overheid, die via je energieleverancier werd verrekend. Dit was een energiebelasting op stroom en gas die er was om de uitgaven voor het stimuleren van duurzame energie te dekken. De afgelopen jaren werd deze opslag via de energierekening bij huishoudens en bedrijven in rekening gebracht. Je zag het bedrag van deze opslag tot 2022 op je rekening. In 2023 werd deze niet meer los, maar in de energiebelasting zelf verrekend. Per 1 januari 2024 vervalt deze belasting. 

Btw: Belasting Toegevoegde Waarde
De bekendste belasting. Btw staat voor belasting (over de) toegevoegde waarde. Deze belasting moeten bedrijven heffen over elk product of elke dienst die ze in Nederland verkopen. Deze moeten huishoudens bijvoorbeeld ook over hun overheidsheffingen betalen. Bedrijven (zoals Eneco) dragen deze btw weer af aan de overheid. 

Vermindering energiebelasting
De Belastingdienst ziet een deel van je energieverbruik als basisbehoefte. Daarom hoef je over een deel geen belasting te betalen. Je krijgt daarvoor een korting. Dit is een vaste korting per aansluiting, die niet afhangt van je energieverbruik. Hij is voor elk huishouden gelijk. Deze vermindering geldt alleen voor panden met een verblijfsfunctie, zoals wonen of werken.

Gerelateerde verhalen

Man kijkt uit raam

Verblijfsfunctie en energie: hoe zit het?

Dit moet je weten over de verblijfsfunctie
Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand

Wat is duurzame energie? 5 vragen beantwoord

Bekijk de antwoorden
Twee vrouwen werken samen aan project

Antwoord op de meestgestelde vragen over de energieprijzen

Alles wat je wil weten over de veranderende energiemarkt