Zo werkt de KetelCheck

Tijdens het eerste bezoek controleert onze monteur of er wellicht redenen zijn waardoor we je cv-ketel niet in onderhoud kunnen nemen. Deze technische controle noemen we de KetelCheck. Dit duurt ongeveer een uur en is kosteloos. Op deze pagina lees je er alles over.
 
Monteur met een tablet kijkt lachend in de camera

Aan deze eisen moet je ketel voldoen

Tijdens de KetelCheck kijkt de monteur of je ketel voldoet aan de volgende eisen:

1. De monteur kan veilig werken

2. Je cv-ketel is veilig geïnstalleerd

3. Je cv-ketel is technisch in orde

4. Er is geen achterstallig onderhoud

5. Je cv-ketel is van een merk waar Eneco mee werkt

Check 1: de monteur kan veilig werken

Onze monteurs moeten veilig kunnen werken en we zijn natuurlijk ook gebonden aan de Arbowetgeving. Daarom mag er geen asbest in de ruimte zijn, de ketel moet zonder trap of ladder bereikbaar zijn, niet in of boven het trapgat hangen en er moet voldoende werkruimte zijn rondom de ketel (minimaal 1 meter aan de voorkant) om veilig te kunnen werken.

We hebben hier bij je aanmelding een aantal vragen over gesteld. Het kan zijn dat je de situatie verkeerd hebt ingeschat. Als de monteur dat vaststelt, kunnen we je cv-ketel wellicht niet in onderhoud nemen. 

Check 2: je cv-ketel is goed geïnstalleerd

De installatie van je cv-ketel moet voldoen aan de voorschriften van de fabrikant en de eisen in de Rogafa. Het komt regelmatig voor dat dat niet zo is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Rookgasafvoer of luchttoevoer zijn niet correct aangesloten
  • Er zijn verkeerde materialen gebruikt (bijvoorbeeld PVC)
  • De uitmonding van de rookgasafvoer zit te dicht bij een raam of deur 

In dergelijke situaties is je installatie niet veilig geïnstalleerd.

Check 3: je cv-ketel is technisch in orde

Tijdens zijn eerste bezoek kijkt de monteur ook of je cv-ketel technisch in orde is. Je kunt dit vergelijken met een APK-keuring van een auto. De monteur controleert onder andere de volgende punten:

  • De afstelling van je cv-ketel
  • De waterdruk en mogelijke lekkages
  • De werking van de ketel
  • Als je cv-ketel in orde is, voert de monteur meteen de eerste onderhoudsbeurt uit.

Check 4: er is geen achterstallig onderhoud 

Mogelijk is er sprake van achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld omdat je cv-ketel lang niet is onderhouden. Dan zijn er reparaties nodig om je cv-ketel in orde te brengen. De monteur vertelt je dan precies wat er aan je cv-ketel mankeert en wat het kost om het te repareren.

Check 5: je cv-ketel is van een merk waar Eneco mee werkt

We onderhouden cv-ketels van de merken Nefit, Vaillant, Intergas, Atag, Bosch, AWB en Remeha. Van deze merken hebben we de juiste materialen op voorraad en onze monteurs kennen de cv-ketels van deze merken op hun duimpje.

Is je ketel niet in orde?

Als iets niet in orde is en hersteld moet worden, brengen we kosten voor arbeid en materiaal in rekening. Uiteraard overleggen we deze kosten eerst met je en vragen we je toestemming.

Als we het probleem niet kunnen verhelpen, nemen we je cv-ketel niet in onderhoud. Je krijgt dan je al betaalde abonnementsgeld gewoon terug. Als herstel wel lukt, nemen we je ketel daarna alsnog in onderhoud.
Vogelhuisje met vergrootglas

Als je cv-ketel niet meer veilig is

Het komt heel soms voor dat een cv-ketel niet veilig meer is. Bijvoorbeeld omdat er kans bestaat op brand of koolmonoxidevergiftiging. Voor je eigen veiligheid en die van je omgeving is de monteur dan verplicht om je cv-ketel af te sluiten.

Als dat zo is, vertelt de monteur je dat. We zoeken dan samen met je naar een goede oplossing, bijvoorbeeld het kopen of huren van een nieuwe cv-ketel. De monteur kan altijd een vrijblijvende offerte voor je achter laten. Zo laten we je niet in de kou zitten.