4 tips voor een veilige cv-ketel

Je cv-ketel zorgt iedere dag voor een aangename temperatuur en lekker warm water. Als hij goed onderhouden is, tenminste. Want slecht onderhoud aan je cv-ketel zorgt niet alleen voor een koude douche. Wist je dat je er ook ziek van kunt worden? En het kan zelfs tot levensgevaarlijke situaties leiden. Gelukkig is een veilige ketel helemaal niet moeilijk. Wij geven je 4 tips!

1. Voorkom legionella in de leidingen

Als de watertemperatuur in je ketel te laag is afgesteld, kan er legionella in de warmwaterleidingen komen. Stel de temperatuur van je ketel daarom af op 60 of 70 graden Celcius. Lees in de handleiding hoe dit moet, of vraag het een onderhoudsmonteur. Heb je een tijdje geen gebruik gemaakt van heet water, bijvoorbeeld vanwege een vakantie? Laat dan eerst 15 minuten heet water uit je kraan stromen. Zo verwijder je eventueel ontstane legionella.

2. Hang koolmonoxide- en rookmelders op

Pas op voor een (gas)lekkage of vrijkomende koolmonoxide. Koolmonoxide - ook wel bekend als CO - is een reukloos gas dat ontstaat bij verbranding. Een goed werkende cv-ketel voert koolmonoxide netjes af. Maar bij een lekkage kan het gas zich verspreiden en kun je het ongemerkt inademen. Te veel koolmonoxide in je bloed leidt tot een koolmonoxidevergiftiging. Je voelt je dan duizelig, hoofdpijn en vermoeid. Uiteindelijk kun je bewusteloos raken en zelfs overlijden. Daarom is een CO-melder onmisbaar.



Een melder in elke ruimte


Plaats een CO-melder in de ruimte waar je cv-ketel, boiler of geiser hangt. Zorg daarnaast voor minstens één rookmelder op elke verdieping. Zéker in de buurt van je wasdroger. Want dat is, samen met de vaatwasser, één van de belangrijkste veroorzakers van woningbrand.

3. Schakel erkende monteurs in

Kies alleen voor erkende onderhoudsmonteurs. Die herken je aan het keurmerk van installatiebranchevereniging Techniek Nederland. Erkende onderhoudsmonteurs kunnen alle belangrijke controles uitvoeren. En ze werken altijd volgens de laatste veiligheidsnormen. Eerst even het keurmerk checken dus, voor je een monteur inschakelt.



Check je verzekering


Goed onderhoud van je cv-ketel wordt soms zelfs door verzekeringsmaatschappijen geëist. Check daarom je eigen brand- of inboedelverzekering. Ook ketelleveranciers verlangen goed onderhoud als voorwaarde om gebruik te kunnen maken van garantieafspraken. In de garantievoorwaarden kun je zien hoe vaak de ketel moet worden onderhouden.

4. Sluit een onderhoudsabonnement af

Het is duidelijk: een goed onderhouden ketel is een veilige ketel. Wil je zeker zijn van goed onderhoud, maar er zelf geen omkijken naar hebben? Kies dan voor een serviceabonnement van Eneco. Dan weet je zeker dat er 24/7 erkende monteurs voor je klaar staan. Bij storingen én om je ketel in topconditie te houden. Dat is een gerust gevoel. Er zijn verschillende abonnementsvormen. En als je nu afsluit, krijg je de eerste onderhoudsbeurt t.w.v. € 80 cadeau.