De toekomst van warmte

De afspraak in het Klimaatakkoord is dat in 2050 alle huizen en andere gebouwen in Nederland van het aardgas af zijn. Eneco gaat verder. Wij zetten stappen richting klimaatneutraal in 2035. Hoe doen we dat? 
Lachende Eneco monteur voor huis
Slim voor de toekomstVóór 2027 is elke warmtemeter een slimme meter
Efficiënter gebruikMet meer slimme meters in huis en meer meetpunten in onze warmtenetten kunnen we warmte efficiënter inzetten
DuurzamerHet aandeel hernieuwbare bronnen steeg van 20% in 2018 naar 45% in 2022

Energie besparen met slimme warmtemeters

We maken warmtemeters slim met een speciale warmtemodule. Dit kleine kastje sluiten we aan op je warmtemeter. Zo krijg je via de handige app van Eneco direct meer inzicht in je verbruik en kan je makkelijker besparen. Ook maken we het warmtenet slimmer met meer meetpunten in het net, zodat we de warmteproductie nog beter kunnen afstemmen op de vraag.
Gezin relaxen in woonkamer

We zetten warmte nóg efficiënter in

Het klimaat verandert en daardoor hebben we minder warmte nodig dan vroeger. Ook zijn huizen en panden steeds energiezuiniger. Ze tochten minder en blijven langer warm. Daarom kunnen we warmte steeds efficiënter inzetten, nu en in de toekomst.

Steeds meer duurzame bronnen

Een groot deel van de warmte in onze warmtenetten komt uit duurzame bronnen. In het warmte-etiket zie je uit welke bron de warmte in jouw woning komt. Ook zie je hoeveel warmte er geproduceerd wordt uit duurzame (niet fossiele) bronnen. Voorbeelden van duurzame bronnen zijn het gebruik van restwarmte en volledig hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is energie die uit de natuur komt en constant opnieuw wordt aangevuld. Sinds 2018 is het deel hernieuwbare bronnen gestegen van 20% naar 45% in 2022. Zo werken wij stap voor stap toe naar onze ambitie om in 2035 alleen nog maar duurzame bronnen te gebruiken voor de levering van warmte en koeling.
Nederland van bovenaf

Op weg naar duurzame warmte

De warmtenetten van Eneco dragen bij aan de warmtetransitie. We maken de warmte die we hiervoor leveren steeds duurzamer. Nieuwsgierig hoe we dat doen in bijvoorbeeld Utrecht en Nieuwegein? 

Lagere temperaturen zijn beter voor het milieu

Als het warmtenet niet zo heet is, gaat er minder warmte verloren op de weg van de bron naar je huis. Dit is beter voor het milieu. Ook kunnen we milieuvriendelijkere warmtebronnen inzetten als de temperatuur lager is. Denk aan warmte uit de bodem (geothermie) of uit water (aquathermie) in plaats van warmte die vrijkomt uit een gasgestookte energiecentrale. We onderzoeken op welke manier en in welk tempo we de temperatuur kunnen verlagen. En maak je geen zorgen, je huis blijft lekker warm.
Vrouw staat in huis met hand op thermostaat en lacht naar de camera.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice