Vragenoverzicht stadswarmte projecten
Op deze pagina zie je een overzicht van alle vragen die we krijgen over onze stadswarmte projecten. Staat je vraag er niet bij? Mail ons dan op werkenaanwarmte@eneco.nl. We helpen je graag.


Bereikbaarheid en veiligheid
- Alle woningen en bedrijven blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar. Samen met de gemeente maken we daar een plan voor. Tijdelijke omleidingen voor verkeer worden duidelijk aangegeven door middel van verkeersborden ter plekke. Bij elke fase van de werkzaamheden wordt de bereikbaarheid goed afgestemd met de hulpdiensten.
- Het kan voorkomen dat door de werkzaamheden een ov-halte tijdelijk niet gebruikt kan worden. Als dit het geval is, informeren we je hier op tijd over. Dit doen we in overleg met de betrokken ov-dienst.
- Het kan zijn dat er parkeerplaatsen tijdelijk opgeheven worden vanwege het werkgebied. Wij heffen alleen de op dat moment benodigde parkeervakken op. Je kunt dan parkeren in andere gedeelten in de straat. Heb je een invaliden parkeerplaats of andere persoonlijke parkeerplaats, dan bespreken we een alternatieve plaats met je.
- We zorgen dat parkeergarages bereikbaar blijven tijdens onze werkzaamheden. Als het toch een keer nodig is om de toegang van een garage enkele uren af te sluiten of tijdelijk de in-en uitrit via dezelfde baan te laten verlopen, bespreken we dat met de eigenaar of beheerder van de garage en zorgen we dat alle gebruikers hiervan op tijd op de hoogte zijn.
- Ons motto is: we werken veilig of niet. Onze werkgebieden zijn altijd afgesloten met bouwhekken. Tijdens de werkzaamheden zijn toezichthouders van de aannemer en Eneco aanwezig om te zorgen voor een veilige uitvoering van het werk. De veiligheid rondom scholen en speelterreinen krijgen onze bijzondere aandacht. Wij doen er alles aan om veilig te werken voor omwonenden maar ook voor onze medewerkers en die van de aannemer. Zie je toch een onveilige situatie? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar werkenaanwarmte@eneco.com
Werkzaamheden en hinder
De meeste werkzaamheden aan het stadswarmtenet voeren we uit buiten het stookseizoen, tussen 1 april en 1 oktober. Soms kan een reparatie aan een leiding niet wachten, dan voeren we die meteen uit. We werken zo dat een onderbreking in de warmtelevering zo kort als mogelijk duurt.
De werkzaamheden verschillen in omvang. Ze kunnen enkele dagen, weken of maanden duren.
- Op werkdagen werken we tussen 07:00 en 17:00 uur. We hebben een vergunning om op werkdagen tot 19:00 uur als dat nodig is. Als er ook in het weekend gewerkt moet worden, laten we dat vooraf aan je weten.
- We onderhouden het stadswarmtenet, zodat we warmte kunnen blijven leveren. Warmteleidingen die een het einde van hun technische levensduur zijn vervangen we. Ook leggen we nieuwe leidingen aan zodat meer mensen en bedrijven in de stad gebruik kunnen maken van stadswarmte.
De werkzaamheden aan het stadswarmtenet zijn in het algemeen wel omvangrijk. Er liggen twee leidingen in de grond, een aanvoer- en een retourleiding. De leidingen variëren qua diameter tussen 200-800 mm, waardoor er minimaal een halve meter tot maximaal twee meter ruimte nodig is in de grond. Naast de leidingensleuf is er ook werkruimte nodig voor kranen en de aan- en afvoer van materiaal. De totale breedte van het werkgebied kan hierdoor oplopen tot 15 meter. Op deze manier kunnen we veilig werken.
Om de overlast voor omwonenden te beperken, werken we meestal in fasen van ongeveer 80 meter. We graven een sleuf, vervangen de leidingen en maken de straat weer netjes dicht en beginnen dan pas aan de volgende 80 meter. Zo zorgen we dat alle omliggende panden goed bereikbaar blijven.
Per project informeren we omwonenden over de fasering van de werkzaamheden en de bijbehorende planning.
- We proberen de overlast van onze werkzaamheden zo veel mogelijk te beperken. Toch is hinder te verwachten als je in de directe omgeving van de werkzaamheden woon of werkt. Houd rekening met tijdelijke omleidingen, geluidsoverlast, trillingen, licht en meer werkverkeer voor de deur.
- Of de warmte wordt onderbroken verschilt per project. Als de levering van warmte en warm water onderbroken wordt tijdens de werkzaamheden, dan ontvang je, als je warmteklant bent van Eneco, een paar dagen voor de onderbreking meer informatie.
- Voor de aanleg van het warmtenet kan het nodig zijn om bomen, struiken en ander groen te verwijderen. Bij de wijze van uitvoering van werkzaamheden zorgen we dat de impact op het groen in de wijk zo klein mogelijk blijft. Bomen die gekapt moeten worden vanwege de noodzakelijke werkstrook, worden op dezelfde plek teruggeplaatst. Op de plek waar de leidingen in de grond liggen mogen geen bomen terug geplaatst worden, de wortels kunnen schade veroorzaken aan de leidingen. Voor deze bomen worden in de directe omgeving nieuwe bomen geplant.
- Als onze werkzaamheden dicht tegen de gevels van huizen en bedrijfspanden aan plaatsvinden, doen we een nulmeting. We laten dan vóórdat de werkzaamheden starten een extern inspectiebureau de bouwkundige staat vastleggen van een woning, bedrijfspand of tuin. Zo kunnen we achteraf eventuele schade vaststellen die opgetreden is tijdens de werkzaamheden.