Eneco Bio Golden Raand

Eneco Bio Golden Raand staat in het havengebied van Delfzijl en zet houtsnippers van afvalhout om in groene stroom én groene stoom. Eneco Bio Golden Raand heeft een capaciteit van circa 135 MW thermisch en 49,9 MW elektrisch.
Foto van biomassacentrale Eneco Bio Golden Raand
Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout dat per schip en vrachtwagen aankomt in Delfzijl vanuit Nederland en omliggende landen.

Biomassa

Biomassa is in vele soorten beschikbaar. Bij veel daarvan worden door natuur- en milieuorganisaties vraagtekens gesteld. Terecht: als we wereldwijd plantages aanleggen voor biomassa komen natuur en voedselvoorziening in de verdrukking. Daarom maakt Eneco Bio Golden Raand gebruik van afvalhout uit de B-categorie.



Dit afvalhout is onder andere afkomstig van bouw- en sloopafval, grof huishoudelijk afval en gemeentelijke milieustraten en wordt door gespecialiseerde recyclingbedrijven verzameld en bewerkt tot houtsnippers. Het materiaal heeft geen enkele functie in de voedselketen.



In 2015 heeft de installatie als eerste in de wereld het certificaat Better Biomass verkregen. Dit is een certificaat dat op basis van de NTA8080-norm wordt afgegeven aan bedrijven die duurzame biomassa produceren, verhandelen of verwerken.

Foto van shovel die houtsnippers inlaadt
Hoe werkt biomassa?

Zo werkt Bio Golden Raand

De biomassa (houtsnippers van afvalhout) komt gedurende de dag aan bij de centrale per schip en vrachtwagen. Het hout wordt als buffer buiten of in silo’s opgeslagen, zodat het ook ’s nachts en in het weekend gebruikt kan worden.



De aangevoerde houtsnippers worden via de transportband naar de verbrandingsketel getransporteerd. De verbrandingsketel is voorzien van een circulerende wervelbedoven. Bij deze techniek wordt er lucht geblazen door een laag zand waardoor het zand omhoog wordt geblazen. De snelheid is zo groot dat het zand zich niet meer als vaste stof, maar als gas gedraagt. De houtsnippers worden aan het wervelbed toegevoegd en mengen zich met het zand, waarbij een optimale warmteoverdracht plaatsvindt.



De biomassa verbrandt doordat de temperatuur in de verbrandingsketel 900 °C is. De warme lucht, het brandende hout en het zand stijgen op. De rookgassen die nog veel warmte bevatten, gaan ontdaan van het zand naar het tweede deel van de ketel waar de warme lucht in drie warmtewisselaars wordt afgegeven aan een waterstoomcircuit, waar stoom van 90 bar met een temperatuur van 520 °C wordt geproduceerd. Deze stoom kan direct geleverd worden aan afnemer Nouryon. Hiervoor wordt de druk teruggebracht naar 30 bar en de temperatuur verlaagd naar ongeveer 300 °C.



De stoom kan ook gebruikt worden om een stoomturbine aan te drijven die op haar beurt weer een generator aandrijft die elektriciteit produceert. Net voor de schoorsteen wordt uit de rookgassen nog extra warmte teruggewonnen. De rookgassen worden grondig gereinigd voordat ze de schoorsteen verlaten. Het condensaat wordt met zeewater gekoeld en gaat vervolgens retour naar de stoomketel. De opgewekte elektriciteit wordt via het openbare net ook geleverd aan Nouryon.

Contact

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen over het Eneco Bio Golden Raand? Mail deze naar ons door.
Medewerker klantenservice

Gerelateerde pagina's

Kijk ook wat we verder al tot stand gebracht hebben om onze missie ‘duurzame energie van iedereen’ waar te maken.
Bio warmte installatie Lage Weide

BWI Lage Weide

Warmtepomp RWZI Utrecht

Warmtepomp RWZI Utrecht

Vader, moeder, dochter en zoon zitten op een hoekbank met een Toon thermostaat aan de muur

Verduurzaming stadswarmte Utrecht en Nieuwegein met warmtebuffers