BioWarmte Installatie Lage Weide
In Utrecht en Nieuwegein zijn er al zo’n 50.000 woningen en gebouwen in aangesloten op het warmtenet. Dat is grofweg 25% van de warmtevraag in beide gemeentes. Door te verwarmen via dit warmtenet besparen de gebruikers CO2 vergeleken met het verwarmen via een aardgas cv-ketel. Dat is al best duurzaam, maar het kan natuurlijk beter!
Het omschakelen naar duurzame warmte zal in verschillende stappen plaatsvinden, waarbij er steeds meer duurzame bronnen worden toegevoegd. De BioWarmte Installatie Lage Weide (BWI) is de eerste duurzame bron die in Utrecht gerealiseerd is. De biowarmtecentrale verwerkt Nederlandse reststromen hout (biomassa) en zet deze om in duurzame stadswarmte.


De locatie van de BioWarmte Installatie
Voor meer specifieke projectinformatie over de BioWarmte Installatie Lage Weide, klik op de button hieronder.

De bouw van de BioWarmte Installatie

Meer video’s van de bouw

Video 1: De basis

Video 2: Verbrandingsroosters en warmtepijpketel

Video 3: Wanden, ketelhuis, halkranen en dak
Hoe werkt een BioWarmte Installatie?

Biomassa
Er zijn veel soorten biomassa beschikbaar. Bij veel daarvan worden vraagtekens gezet. Terecht, want als we wereldwijd plantages aanleggen voor biomassa komen natuur en voedselvoorziening onder druk te staan. Daarom maakt Eneco voor de BioWarmte Installatie in Utrecht alleen gebruik van reststromen hout, die afkomstig zijn van regulier park-, plantsoen- en bosonderhoud.


Luchtkwaliteit en CO2
Duik dieper in de informatie over luchtkwaliteit via de button hieronder.


De CO2-besparing wordt mogelijk, omdat we minder fossiel aardgas nodig hebben om warmte voor Utrecht en Nieuwegein te produceren. Bij verbranding van fossiel aardgas komt miljoenen jaren oud CO2 in grote hoeveelheden in de atmosfeer terecht. Dat verstoort de CO2-balans. Bij verbranding van biomassa komt ook CO2 vrij, maar deze werd in recente jaren opgenomen uit de lucht. En deze wordt ook weer vlot opgenomen door planten en bomen.
Feiten en cijfers
Thermisch rendement: 60/70 MWth
Thermisch vermogen: 90% boven- en 108% onderwaarde
Productie: ca. 1.600.000 GJ/jaar
40% klimaatneutraal
80.000 ton/jaar
Hoeveelheid: ca. 170 kiloton/jaar
Opslag: ca. 5 dagen
30-40 vrachtwagens per dagMin. 160 kiloton/jaarMax. 180 kiloton/jaar
