Let op: de naam van Eneco Gasspeicher wordt misbruikt op een andere website. Eneco is hiervan op de hoogte en werkt eraan om de site offline te halen. Eneco is niet betrokken bij de inhoud van deze website en neemt hier geen verantwoordelijkheid voor.

Om klanten continu, ook als het minder waait of de zon minder schijnt, van betaalbare energie te voorzien gebruikt Eneco gas als transitiebrandstof. Dit past binnen het streven van Eneco naar een 100% duurzame energievoorziening en het investeren in wind, zon en biomassa.

In het Duitse Epe, op drie kilometer van de Nederlands-Duitse grens, zijn cavernes ontstaan bij zoutwinning. Eneco exploiteert hier twee gascavernes onder de naam Eneco Gasspeicher.

Klik om de gehele afbeelding te bekijken

Feiten en cijfers

  • Opslagcapaciteit
   100 miljoen m3 Gezamenlijk volume
  • Volume cavernen
   ca. 300 x 60 meter (HxB)
  • Positie
   ca. 1 – 1,5 km onder de grond
  • Ingebruikname
   2011

Benieuwd hoeveel gas we opslaan en leveren? Bekijk dan hier de dagelijkse hoeveelheden.

Gasopslag bij minder wind of zon

Het gas is opgeslagen in een zoutlaag op ongeveer 1.200 meter diepte in cavernes, welke ontstaan bij de winning van zout. In de twee cavernes van Eneco Gasspeicher kan zo’n 100 miljoen m3 aardgas opgeslagen worden. Dit aardgas wordt, als de prijs laag is, onttrokken aan het Nederlandse gastransportnet (GTS). Het gas wordt via een compressorstation in Epe onder een druk van 200 bar opgeslagen in de cavernes. Als het gas weer nodig is of als de prijs stijgt, wordt het gas onder een druk van 60 bar weer toegevoegd aan het Nederlandse gastransportnet (GTS).

Veiligheid & risicobeheersing

Veiligheid staan centraal. Hierbij worden de regels van het Duitse Bergrecht en de Seveso III richtlijn nageleefd. Alle mogelijke risico’s zijn via een managementsysteem in kaart gebracht, waarin risicoscenario’s en controlemaatregelen zijn vastgelegd. Zo waarborgen we de veiligheid maximaal.

Lees hier meer over veiligheid en risicobeheersing.

Eneco Gasspeicher B.V.

Adresgegevens
Amtsvenn 32
48599 Gronau-Epe
Duitsland

Contact
fm_gasspeicher-om@eneco.com
+49 (0)2565 4077-113
Bedrijfsleider: Stephan Buß