EnspireME

Eneco ontwikkelde in samenwerking met Mitsubishi Corporation een mega batterij voor energie-opslag, onder de naam EnspireME. Dit Battery Energy Storage System (BESS) houdt sinds 2018 het stroomnet in balans door reservecapaciteit aan te bieden.
Enspire-me
Enspireme elektra

Meer over EnspireME

Een groeiend aantal windmolens en zonnepanelen neemt een groot deel van de stroomproductie van bestaande fossiele energiecentrales over. Echter, de centrales hebben naast productie een andere belangrijke rol: het stroomnet in balans houden door reservecapaciteit aan te bieden. EnspireME kan deze rol als primaire reserve overnemen van kolen- en gascentrales en draagt daarmee bij aan de verduurzaming van het energiesysteem.
De BESS heeft een vermogen van circa 48 MW en bevat zo’n 10.000 lithium-ion accu’s. De batterij wordt ingezet op de primaire reservemarkt. Op deze markt kopen Europese netbeheerders reservecapaciteit in die ze nodig hebben om de noodzakelijke 50 Hertz frequentie op het elektriciteitsnet te garanderen.
Enspireme energieopslag

Locatie

Duitsland schakelt dankzij de Energiewende naar een duurzame energievoorziening. EnspireME is gebouwd naast een transformatorstation in het Duitse Jardelund in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Deze deelstaat - grenzend aan Denemarken - levert een  bijdrage aan de Duitse energietransitie.

 In Jardelund komt de stroom van grote windparken op land en op het Duitse deel van de Noordzee samen, om verder getransporteerd te worden naar andere delen van Duitsland. De nabijheid van het transformatorstation maakt het mogelijk dat de batterij een rol speelt om energieverlies – zogenaamd blindvermogen – bij het station tegen te gaan.

Onderzoek opslag lokale windenergie

Eneco en Mitsubishi Corporation onderzoeken hoe lokale windparken aangesloten kunnen worden op EnspireME en wordt daarin gesteund door de Duitse federale staat Sleeswijk-Holstein. Als er sprake is van overproductie door lokale windparken of een overbelasting van het elektriciteitsnet, kan de windenergie tijdelijk in een deel van de batterij worden opgeslagen. Daarmee kan voorkomen worden dat een eigenaar zijn windmolens uit moet schakelen op verzoek van de lokale netbeheerder.

Opslag windenergie EnspireME

"We versterken onze activiteiten op het gebied van duurzame energie om zo bij te dragen aan minder CO₂-uitstoot. Daarbij zijn wij van mening dat energie-opslag van groot belang is om de fluctuaties van duurzame energie op te kunnen vangen. Dit project is voor ons een belangrijke stap om de duurzamere samenleving te realiseren."

Hiroshi Sakuma, Chief Cooperation & International Officer, Eneco

NEW 4.0 - Norddeutsche EnergieWende

NEW 4.0 - Norddeutsche EnergieWende

SINTEG – Schaufenster intelligente Energie

SINTEG – Schaufenster intelligente Energie

Landesprogramm Wirtschaft - Schleswig-Holstein

Landesprogramm Wirtschaft - Schleswig-Holstein

Feiten en cijfers

Vermogen48 MW
Aantal batterijen10.000 lithium-ion
Opslagvermogen> 50 MWh
Medewerker klantenservice

Contact

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen over EnspireME? Klik op de knop hieronder en stuur ons een mail.

 EnspireME
Grenzstraße 3a
24994 Jardelund
Duitsland


Gerelateerde pagina's

Kijk ook wat we verder al tot stand gebracht hebben om onze missie ‘duurzame energie van iedereen’ waar te maken.
Gasspeicher

Eneco Gasspeicher

Warmtepomp RWZI Utrecht

Warmtepomp RWZI Utrecht

Enecogen

Enecogen