Bio Golden Raand

Grootste bio-energiecentrale van Nederland

Eneco Bio Golden Raand is de grootste bio-energiecentrale in Nederland. In het Delfzijlse havengebied hebben we een bio-energiecentrale gebouwd met een capaciteit van 135 MW thermisch en 49,9 MW elektrisch. In Eneco Bio Golden Raand worden houtsnippers van afvalhout omgezet in groene stroom èn groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout dat per schip en vrachtwagen aankomt in Delfzijl vanuit Nederland en omliggende landen. Ten opzichte van de elektriciteitsproductie van een gemiddelde centrale bespaart deze houtcentrale 210.000 ton per jaar aan CO2-uitstoot.

Hoe werkt Bio Golden Raand

Zo werkt de biomassacentrale

De biomassa (houtsnippers van afvalhout) komt gedurende de dag aan bij de centrale per schip en vrachtwagen. Het hout wordt als buffer buiten of in silo’s opgeslagen, zodat het ook ’s nachts en in het weekend gebruikt kan worden.

De aangevoerde houtsnippers worden via de transportband naar de verbrandingsketel getransporteerd. De verbrandingsketel is voorzien van een circulerende wervelbedoven. Bij deze techniek wordt er lucht geblazen door een laag zand waardoor het zand omhoog wordt geblazen. De snelheid is zo groot dat dat het zand zich niet meer als vaste stof maar als gas gedraagt. De houtsnippers worden aan het wervelbed toegevoegd en mengen zich met het zand, waarbij een optimale warmteoverdracht plaatsvindt. De biomassa verbrandt doordat de temperatuur in de verbrandingsketel 900 °C is. De warme lucht, het brandende hout en het zand stijgen op. De rookgassen die nog veel warmte bevatten, gaan ontdaan van het zand naar het tweede deel van de ketel waar de warme lucht in drie warmtewisselaars wordt afgegeven aan een waterstoomcircuit waar stoom van 90 bar met een temperatuur van 520 °C wordt geproduceerd. Deze stoom kan direct geleverd worden aan Nouryon. Hiervoor wordt de druk teruggebracht naar 30 bar en de temperatuur verlaagd naar ongeveer 300°C. De stoom kan ook gebruikt worden om een stoomturbine aan te drijven die op haar beurt weer een generator aandrijft die elektriciteit produceert. Net voor de schoorsteen wordt uit de rookgassen nog extra warmte teruggewonnen. De rookgassen worden grondig gereinigd voordat ze de schoorsteen verlaten. Het condensaat wordt met zeewater gekoeld en gaat vervolgens retour naar de stoomketel. De opgewekte elektriciteit wordt via het openbare net ook geleverd aan Nouryon.

Biomassa

Er zijn veel soorten biomassa beschikbaar. Bij veel daarvan worden door natuur- en milieuorganisaties vraagtekens gesteld. Terecht: als we wereldwijd plantages aanleggen voor biomassa komen natuur en voedselvoorziening in de verdrukking. Daarom maakt Eneco voor de Bio Golden Raand gebruik van afvalhout uit de B-categorie. Dit is onder andere afkomstig van bouw- en sloopafval, grof huishoudelijk afval en gemeentelijke milieustraten en wordt door gespecialiseerde recyclingbedrijven verzameld en bewerkt tot houtsnippers. Het materiaal heeft geen enkele functie in de voedselketen.

In 2015 heeft de installatie als eerste in de wereld het certificaat Better Biomass verkregen. Dit is een certificaat dat op basis van de NTA 8080-norm wordt afgegeven aan bedrijven die duurzame biomassa produceren, verhandelen of verwerken.

Lees meer

In beeld

Bouw van Bio Golden Raand in Delfzijl

Energie uit biomassa

Feiten en cijfers

  • Biomassa
   300.000 ton houtsnippers (afvalhout)
  • Besparing CO2
   Wereldbol | Eneco
   210.000 ton per jaar
  • Capaciteit
   135 MW thermisch en 49,9 MW elektrisch
  • Efficiency
   tot 80%

Bio Golden Raand

Locatie
Metaalpark 20
9936 BV Farmsum
Lostijden voor hout: maandag t/m vrijdag van 06.00 uur - 21.00 uur.

Contact
biogoldenraand@eneco.com
+31 (088) 895 2306