Termijnbedrag na verhuizing
We gebruiken het historische verbruik van de woning
We weten natuurlijk nooit precies hoeveel je gaat verbruiken in een jaar. Daarom gebruiken we voor het berekenen van je termijnbedrag het zogenaamde historische verbruik van de woning van het afgelopen jaar.
We houden daarbij geen rekening met situaties als leegstand of gezinsuitbreiding. En we kunnen ook geen rekening houden met grote energieverbruikers. Zoals airconditioning of een sauna. Dit kan ervoor zorgen dat het historische verbruik niet past bij jouw huidige verbruik.
Situaties waarin je termijnbedrag hoger kan zijn dan verwacht
- In een nieuwbouwhuis zijn er natuurlijk geen vorige bewoners. Daarom gebruiken we voor de berekening van je termijnbedrag het gemiddelde verbruik van een vergelijkbare woning. Dat kan natuurlijk afwijken van jouw verbruik.
- Als je zonnepanelen hebt, weten we niet hoeveel stroom je opwekt. Daardoor kunnen we bij de aanvraag van je energiecontract je termijnbedrag niet goed uitrekenen. Heb je een slimme meter? Dan kun je in Mijn Eneco de eerste maanden je verbruik in de gaten houden en je termijnbedrag bijstellen.
- Bij een contract met variabele tarieven verandert het variabele leveringstarief meestal rond het moment dat je de jaarnota ontvangt. Wanneer je tarief verandert, dan informeren we je hier tijdig over. Bij onvoorziene wijzigingen in de markt kunnen de tarieven tussentijds worden aangepast. Ook dan informeren we je op tijd.
Je eerste termijnnota
We maken je eerste termijnnota drie dagen nadat we gestart zijn met leveren. We sturen je meterstanden ook door naar je oude leverancier. Het kan zijn dat je nog een termijnnota ontvangt van je oude leverancier. Deze wordt dan verrekend op de eindnota van je oude leverancier. Deze krijg je binnen zes weken na je overstap. Je betaalt dus niet dubbel. Wij zorgen ervoor dat de leveringsperiodes naadloos op elkaar aansluiten en dat je geen moment zonder energie komt te zitten.
Je betaalt nooit teveel
Aan het eind van het jaar betaal je uiteindelijk wat je hebt verbruikt. Was je termijnbedrag te hoog, dan krijg je geld terug. Was het juist te laag, dan moet je bijbetalen. We berekenen je verwachte verbruik elk jaar opnieuw. Dan passen we ook je termijnbedrag aan.
Je termijnbedrag aanpassen
In Mijn Eneco kun je precies zien hoe je termijnbedrag is opgebouwd. Vind je je termijnbedrag te hoog of juist te laag? Pas het direct aan in Mijn Eneco of via onze Klantenservice. Als je kiest voor zekerheid en een hoog termijnbedrag, krijg je aan het eind van het jaar geld terug. Bij een te laag termijnbedrag moet je aan het eind van het jaar bijbetalen.
Veelgestelde vragen
Je betaalt elke maand een vast bedrag voor je verbruik. De leveringskosten. Aan het eind van het jaar verrekenen we het verschil tussen wat je betaalt en wat je verbruikt hebt. Ook is in 2023 het prijsplafond in je termijnbedrag verwerkt.
Verder betaal je overheidsheffingen, btw en netbeheerderskosten.Neem je nog andere producten af, zoals Toon of een onderhoudsabonnement voor je cv-ketel, dan zitten de kosten daarvan ook in je termijnbedrag.