Welkom bij Eneco
Je had een contract bij een energieleverancier waarvan de ACM (Autoriteit Consument en Markt) de vergunningen voor het leveren van stroom en gas heeft ingetrokken. Om te zorgen dat je energie blijft ontvangen is de wettelijke procedure leveringszekerheid gestart. Dit houdt in dat de klanten van een wegvallende leverancier zijn verdeeld over alle andere energieleveranciers in Nederland, waaronder Eneco. Je bestaande contracten en voorwaarden bij je oude leverancier zijn beëindigd en je bent nu klant bij Eneco. Wij heten je van harte welkom!


Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de overgang naar Eneco. Bij alle vragen die gaan over je voormalig contract, zoals je eindnota, storneringen, lopende betalingsregelingen en klachten kunnen wij je helaas niet helpen en verwijzen we je naar je oude leverancier.
Algemeen
De ACM (Autoriteit Consument en Markt) is een wettelijke procedure om de leveringszekerheid te garanderen gestart, zodat klanten van een wegvallende leverancier energie blijven ontvangen. De klanten van de wegvallende leverancier worden verdeeld onder alle andere energieleveranciers in Nederland. Deze verdeling gebeurt naar rato van het aantal klanten die de andere energieleveranciers hebben. Hoe groter de leverancier, hoe meer overgebleven klanten hij toebedeeld krijgt.
- Geen zorgen, je energielevering loopt gewoon door. Je krijgt automatisch je energie geleverd door Eneco vanaf het moment van intrekken van de leveringsvergunning van je oude leverancier. Je komt dus niet zonder te zitten.
- We zorgen ervoor dat de overgang naar Eneco zo soepel mogelijk verloopt. Je energielevering loopt gewoon door. We informeren je over je nieuwe contract, voorwaarden, termijnbedrag, meterstanden, de Eneco app en Mijn Eneco.
Meters & Meterstanden
- Als je een slimme meter hebt, lezen we de meterstanden automatisch uit. Hiervoor hoef je niets te doen. Geen slimme meter? Je ontvangt van ons een bericht waarin we vragen om zo snel mogelijk je standen door te geven. Zo weten we precies wat je beginstand is en betaal je dus alleen voor de energie die je verbruikt. Je oude leverancier krijgt deze standen voor de eindafrekening.
Contract & Tarieven
Nee, doordat de leveringsvergunning is ingetrokken is je contract met je oude leverancier stopgezet. Je hebt een nieuw contract met nieuwe tarieven en voorwaarden bij Eneco. Je hebt bij ons het Eneco Modelcontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Een overzicht van de tarieven en voorwaarden vind je in het bericht dat je van ons ontvangt.
- In de eerste maand geldt een overgangsperiode die wettelijk is bepaald. Deze is ook door de ACM (Autoriteit Consument en Markt) gecommuniceerd. In deze periode kun je het contract opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Daarna kun je je contract opzeggen met een opzegtermijn van 9 dagen.
Je kan bij een andere energieleverancier aangeven dat je daar je levering vanaf een bepaalde datum wilt laten starten. Dan wordt je energielevering bij ons automatisch opgezegd per die datum.
De energieprijs die je betaalt bestaat uit 3 componenten:
- Levering: de prijs van gas en elektriciteit;
- Netbeheerkosten: de vergoeding voor het transport van de energie naar jouw huis toe;
- Belastingen en heffingen: de opslag voor duurzame energie, die de overheid gebruikt om opnieuw duurzame energie op te wekken. Daarnaast betaal je energiebelasting en btw.
Deze 3 componenten zorgen samen voor het totaalbedrag. Wij betalen de netbeheerkosten aan de netbeheerder en de belastingen en heffingen aan de overheid. De leveringsprijs is dus maar een deel van het totaalbedrag dat je aan ons betaalt. Het grootste gedeelte gaat naar de netbeheerder en de overheid. Deze kosten zijn trouwens bij elke energieleverancier hetzelfde.
Nota & Betalen
Je ontvangt van ons een bericht met je nieuwe tarieven en voorwaarden. Ook staat hierin je nieuwe termijnbedrag, dat gebaseerd is op je energieverbruik en je nieuwe leveringstarief.
Je hebt bij ons het Eneco Modelcontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Een overzicht van de tarieven en voorwaarden vind je in het bericht dat je van ons hebt ontvangen.
- Het termijnbedrag wordt door ons voor het eerst afgeschreven ongeveer 18 dagen nadat je contract is ingegaan.
Betaalde je aan je voormalige leverancier via automatische incasso? Dat doe je dat bij Eneco ook. We schrijven het termijnbedrag maandelijks af van het rekeningnummer dat bij je oude leverancier bekend was. Maakte je voorheen zelf het termijnbedrag over? Dan krijg je van ons elke maand een nota. Je betaalt hiervoor € 2,50 administratiekosten per maand. Nooit meer omkijken naar je betalingen en geen administratiekosten? Kies dan voor automatische incasso. Wijzig je betaalwijze eenvoudig zelf.
- Ga naar Regelen - Betaalwijze in de Eneco app.
- Ga naar Mijn Eneco onder het kopje Betaalgegevens.
- Ja. Als je aan je oude leverancier via automatische incasso betaalde, dan doe je dat bij Eneco ook.
- Je ontvangt van ons bericht over je nieuwe tarieven en voorwaarden. Hierin informeren we je ook over je nieuwe termijnbedrag, dat gebaseerd is op je energieverbruik en je nieuwe leveringstarief.
- Dit is gebaseerd op je energieverbruik en je nieuwe leveringstarief. Op onze pagina over de opbouw van het termijnbedrag hebben we alles overzichtelijk op een rij gezet.
- Ja, als klant van Eneco staat jouw Mijn Eneco-omgeving voor je klaar. En kun je de Eneco app downloaden. Daar kun je al je persoonlijke gegevens inzien en eventueel wijzigen, dus ook je termijnbedrag.
- Je ontvangt van ons je jaarnota volgend jaar, als je een jaar klant bij ons bent.
Ja. Wanneer je je zonnepanelen hebt aangemeld bij Energieleveren.nl en langer dan een jaar teruglevert, dan hebben we in de berekening van je termijnbedrag de teruglevering meegenomen.
- Je eindnota van je oude leverancier ontvang je binnen de wettelijke termijn van 42 dagen na afloop van het contract.
Overstappen & Verhuizen
- Wij gaan dit voor je regelen. Geef je verhuizing online aan ons door.
- Om er zeker van te zijn dat dit goed gaat komen, raden we je aan om de verhuizing online nogmaals aan ons door te geven.
- Ja, dat kan, want je hebt een vrij opzegbaar contract. Daarbij gelden de volgende opzegtermijnen: in de eerste maand is de opzegtermijn vanwege de overgangsperiode 30 dagen en daarna 9 dagen. Je betaalt geen opzegboete. Wanneer je opzegt in of net na de winter, houd er dan rekening mee dat je waarschijnlijk moet bijbetalen op je eindnota. Dit kan een hoog bedrag zijn.
- Heb je je overstap naar de andere energieleverancier vóór het intrekken van de leveringsvergunning aan je nieuwe leverancier doorgegeven? Dan is je overstap verwerkt. Alle overstappen op en na de datum van intrekken van de vergunning zijn niet verwerkt.
Vanwege de overgang naar Eneco geldt in de eerste maand van uw contract een overgangsperiode. Deze is ook door de ACM (Autoriteit Consument en Markt) gecommuniceerd. Die overgangsperiode is geen bedenktijd. Tijdens de overgangsperiode geldt een opzegtermijn van 30 dagen. Daarna kan je je contract opzeggen met een opzegtermijn van 9 dagen.
Producten & Diensten
Heb je dit doorgegeven via Energieleveren.nl? Dan krijgen we dit door via je netbeheerder. Wanneer je je zonnepanelen hebt aangemeld bij Energieleveren.nl en langer dan een jaar teruglevert, dan hebben we in de berekening van je termijnbedrag de teruglevering meegenomen.
- Ja, als klant van Eneco staat jouw Mijn Eneco-omgeving voor je klaar. En kan je de Eneco app downloaden. Daar kan je al je persoonlijke gegevens inzien en eventueel wijzigen. Je maakt een account aan met je klantnummer. Dat ontvang je van ons.
- Ja, je krijgt bij ons 100% groene stroom van eigen bodem: Eneco HollandseWind & Zon®.
Staat je vraag er niet tussen?
Onze Klantenservice helpt je graag verder.