Van cv-ketel naar aardgasvrij wonen

Samen met 195 landen heeft Nederland het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Belangrijk doel hiervan is dat de energievoorziening in 2050 in Nederland helemaal duurzaam is. Dat betekent onder andere dat we ‘van het gas af gaan’. Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Want hoe kook je zonder gas? En hoe verwarm je je huis zonder ketel? Hoe kom je aan warm water, zonder cv-ketel? Op deze pagina lees je meer over aardgasvrij wonen en wat dit betekent voor het gebruik van je cv-ketel.

Waarvoor gebruik je aardgas?

In je woning gebruik je ongeveer 80% van het gas voor het verwarmen van je huis en voor je warme water. Jouw cv-ketel gebruikt namelijk aardgas om het water te verwarmen dat door je radiatoren stroomt en wat uit je kranen en douche komt. De overige 20% gebruik je vooral om mee te koken, als je op gas kookt natuurlijk.
Gezin met kinderen en hond in deuropening

Duurzame verwarming zonder cv-ketel

95% van de woningen in Nederland is nu aangesloten op het gasnet. Voor elke wijk, straat en huis moet bekeken worden wat de beste en meest duurzame manier is om het te verwarmen en van warm water te voorzien. Meestal zal dat met een warmtepomp of via het warmtenet zijn. Veel nieuwbouwwoningen hebben al duurzame energieoplossingen. Woon je niet in een nieuwbouwwoning? Dan is het slim om op logische momenten (verhuizing, verbouwing of renovatie) te kijken hoe je kunt verduurzamen. Ook is er de ‘wijkgerichte aanpak’. Uiterlijk eind 2021 maken alle gemeenten bekend welke wijk in welk jaar met de verduurzaming aan de slag gaat. Voor elke woonwijk wordt bekeken wat de beste oplossing is. Hier worden gemeenten, eigenaren, woningbouwcorporaties, bewoners, netbeheerders en ook energiebedrijven intensief bij betrokken.Het kan nog jaren duren voordat jouw wijk aan de beurt is. Je krijgt hierover bericht van jouw gemeente. Nu al nieuwsgierig of er plannen zijn voor jouw buurt? Doe de postcodechecker op hierverwarmt.nl.