Help mee CO2 te verminderen

Ons klimaat is aan het veranderen. Steeds vaker krijgen we te maken met extreme weersomstandigheden zoals droogte of juist een teveel aan water. Daarom is het van belang dat we onze CO2 uitstoot beperken.

Met Eneco CO2 gecompenseerd gas kun je als klant ook een steentje bijdragen om zo samen uitstoot van CO2 te beperken. Je ondersteunt dan projecten in Ghana en Peru die zich samen met de lokale bevolking inzetten voor het verminderen van CO2 die in de lucht komt. 
 
Ballon

Zo verminderen wij de CO2-uitstoot

CO2 komt vrij bij de verbranding van bijvoorbeeld aardgas. Een brandstof die ook vaak wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit of warmte. Om de CO2 uitstoot te beperken zet Eneco zich als energieleverancier in op de overstap naar duurzame bronnen voor elektriciteit en warmte. Dit doen wij vanuit onze ambitie om in 2035 klimaatneutraal te zijn in de landen waar wij actief zijn (Nederland, België en Duitsland). Voor het behalen van onze ambitie zetten wij sterk in op CO2-reductie en in beperkte mate op CO2-verwijdering. Hiermee zijn we ook consistent met de definitie van het net zero emissions target van de Science Based Targets initiative (SBTi).

Bijdragen aan impactvolle CO2-projecten

Als klant kun je ook bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot door bijvoorbeeld minder gas te verbruiken. Dit is echter niet voor iedereen mogelijk. Wil je toch een verschil maken in de hoeveelheid CO2 die er in de lucht komt?

Je kunt er bij Eneco voor kiezen om bij te dragen aan projecten in Ghana en Peru waarmee minder CO2-uitstoot plaatsvindt en door behoudt van bossen ook de opname van CO2 behouden blijft. 
Ghanese vrouw kijkt naar traditionele kookpot

Efficiënte barbecues in Ghana

In Ghana koken mensen veel op hout of houtskool waarbij CO2 vrij komt. Het project waarin Eneco investeert, vervangt traditionele kookpotten door cookstoves. De lokale bevolking vindt de cookstoves fijn werken, waarbij er minder tijd nodig is voor het regelen van de brandstof. Deze efficiënte barbecues gebruiken namelijk 25% minder houtskool. Het project zorgt met de cookstoves voor een vermindering van de CO2 uitstoot omdat er minder houtskool wordt verbrand. Tevens draagt het bij aan bosbehoud doordat minder bomen worden gekapt voor de productie van houtskool. Hierdoor blijven bomen behouden die weer CO2 opnemen. 
 

Meer weten over dit project?

Behoud biodiversiteit in Peru

591.951 hectare bos wordt beschermd met het Tambopata-Bahuaja Biodiversiteitsreservaat. Het reservaat zorgt niet alleen voor het behoud van het bedreigde tropisch regenwoud in het Peruaanse Amazonegebied. Het ondersteunt ook de lokale bevolking, bijvoorbeeld door het helpen van boeren bij duurzame cacaoproductie. Op deze manier wordt bijgedragen aan CO₂-reductie en een duurzame economische ontwikkeling van het natuurgebied. Tegelijkertijd zorgt het behoud van de bossen voor opvang van CO2 en een goed leefgebied voor zeldzame en bedreigde dieren in het wild.

Meer weten over dit project?
Het meer bij Tres Chimbadas in Peru

Internationaal erkende keurmerken

Beide projecten waar we in investeren hebben een internationaal erkend keurmerk. Voor het project in Ghana is dat het Gold Standard-keurmerk, voor het project in Peru het Verified Carbon Standard keurmerk.

Projecten met deze keurmerken zorgen gegarandeerd voor CO₂-vermindering.

 
Internationaal erkende keurmerken

Een duurzamere keuze

Voor een euro per maand kun jij ook bijdragen aan deze effectieve projecten waarmee we werken aan het verminderen van CO2. En dat is goed voor de mensen in Ghana en Peru, maar ook voor ons. Want minder CO2 in de lucht, daar hebben we allemaal voordeel van. 

Eneco CO₂-GecompenseerdGas

  • 100% groene stroom van eigen bodem
  • Duurzamere optie: CO₂-GecompenseerdGas
  • Grip op je energiekosten met de Eneco app

Verminderen in plaats van compenseren

Met Eneco CO2 gecompenseerd gas kun je niet je eigen CO2 uitstoot compenseren. Het schadelijke effect van CO2 is er wanneer dit in de lucht komt. We kunnen wel met elkaar werken aan het beperken van onze uitstoot. Dat is ook waar Eneco CO2 gecompenseerd gas zich voor inzet.