Windpark Nieuwe Waterweg
Windpark Nieuwe Waterweg is een van de eerste windparken dat gerealiseerd is uit het Convenant Realisatie Windenergie Stadsregio Rotterdam. Het windmolenpark telt 6 windturbines. Voor de plaatsing van de windmolens bij Nieuwe Waterweg werkte Eneco samen met de gemeente Rotterdam, deelgemeenten Hoek van Holland en de stadsregio Rotterdam. Windpark Nieuwe Waterweg is sinds juni 2019 in gebruik en levert stroom op dat gelijk staat aan het jaarlijkse stroomverbruik van ruim 21.000 huishoudens.


Mogelijke uitbreiding windpark
Eind november 2019 is het Rotterdams Klimaatakkoord ondertekend. Met deze plannen halveert Rotterdam de CO2-uitstoot in de komende tien jaar. Een van de maatregelen uit het klimaatakkoord is het versnellen van vier windenergieprojecten in de Rotterdamse regio, waaronder de uitbreiding van windpark Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. In de afgelopen maanden is er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waarin gekeken is hoe de windmolens op een goede manier in de omgeving ingepast kunnen worden.
Het huidige windpark bestaat uit zes windmolens. Ten westen van dit windpark op het industrieterrein bij de Hoeksebaan zijn wellicht mogelijkheden om extra windturbines te plaatsen, te weten op het terrein van afvalwaterzuivering van het Hoogheemraadschap van Delfland en op het terrein van Renewi.
Tijdens een online bijeenkomst woensdag 20 januari 2021 is er aan de aanwezige belangstellenden uit de omgeving een toelichting gegeven op de huidige status van het project.
Een korte samenvatting van de avond vindt u in het sfeerverslag. Daarnaast delen we graag de eerste aanzet van het in samenwerking met de gemeente Rotterdam opgestelde participatieplan.
Meer over Windpark Nieuwe Waterweg
Rotterdam werkt aan een schone, groene, gezonde en economisch sterke stad. Samen met bewoners, bedrijven en instellingen neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst. De ambities en resultaten op het gebied van milieu, klimaat, energie en water maken van Rotterdam de duurzaamste wereldhavenstad. Rotterdam Climate Initiative richt zich op 50% CO2-reductie ten opzichte van 1990, 100% klimaatbestendigheid in 2025 en een sterkere regionale economie.

Om invulling te geven aan deze ambitie sloten 15 gemeenten, Stadsregio Rotterdam, provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, Natuur- en milieufederatie Zuid-Holland en de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) het Convenant Realisatie Windenergie Stadsregio Rotterdam. Daarin staat onder andere vastgelegd hoeveel opgesteld windvermogen op het grondgebied van Rotterdam gerealiseerd moet worden. De windmolens bij Nieuwe Waterweg zijn daar een concreet resultaat van.
Het windpark is noordwest-zuidoost georiënteerd. Voor windmolens is dit ideaal, omdat de lijn met windmolens loodrecht staat op de in Nederland meest voorkomende windrichting: zuidwest. De provincie Zuid-Holland koos voor deze locatie, omdat het in Rijnmond veel waait ten opzichte van de rest van Nederland én omdat het ruimtelijk inpasbaar is op de rand van het haven-industrieel complex.
Participeren in Windpark Nieuwe Waterweg
Eneco WindOpbrengst™

Investeren in poldergebied Oranjebonnen
Vanuit project Windpark Nieuwe Waterweg wordt een bijdrage van € 600.000 ter beschikking gesteld aan de Oranjebonnen. Dit is de samenvoeging van de Oranjebuitenpolder en de Bonnenpolder. De gemeente Rotterdam benut het bedrag voor aanleg en beheer van infrastructurele en recreatieve doeleinden, natuurontwikkeling en educatie. Denk hierbij aan een noord-zuidgerichte fietsverbinding tussen de Oranjebrug, aanleg van andere recreatieve voorzieningen, een bijdrage voor de beheerkosten van de recreatieve voorzieningen of het natuurbeheer in de Oranjebonnen.
Deze bijdrage is een aanvulling op de subsidie van de provincie, die € 3,1 miljoen beschikbaar heeft gesteld. Samen met de omgeving, ondernemers en investeerders worden de plannen uitgewerkt. Inmiddels is er een nieuwe brug over het Oranjekanaal, zijn diverse recreatieve routes en is een vispaaiplaats aangelegd.
Historie ontwikkeling Windpark Nieuwe Waterweg
De eerste stap tijdens de ontwikkeling van Windpark Nieuwe Waterweg was het bepalen wat er precies onderzocht moest worden. Dat is vastgelegd in de notitie Reikwijdte en Detailniveau, ook wel Startnotitie genoemd. Om de effecten van het windpark in kaart te brengen is vervolgens een milieueffectrapportage (MER) gemaakt. De rapportage is een verzameling van deelonderzoeken. Verschillende onderzoekbureaus, ieder met hun eigen specialisme, hebben een bijdrage geleverd aan de MER. De volgende onderwerpen zijn onderzocht: flora en fauna, geluid, slagschaduw en schittering, veiligheid en landschap, cultuur en archeologie.
Meer lezen over de MER, de deelonderzoeken, de vergunning en de ontheffing?

Feiten en cijfers
6 stuks
Type: Vestas 112
Ashoogte: 119 meter
Rotordiameter: 112 meter
75.000 MWh
63.317 ton
Royal Schiphol Group
