Windpark Houten
Windpark Houten ligt in het gebied tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het sport- en werklandschap de Meerpaal. De 3 windmolens leverden duurzame opgewekte elektriciteit op voldoende voor 3.300 “gemiddelde” huishoudens, onder de huidige maatwerkvoorschriften voor geluid.


Maatwerkvoorschriften werken averechts
Eneco en gemeente Houten hebben bij de start van het windpark maatwerkvoorschriften voor geluid opgesteld om omwonenden extra bescherming te bieden. Deze zorgen echter in de praktijk al jaren voor klachten bij enkele bewoners, minder productie van duurzame energie en veel discussie over de interpretatie en handhaving. Het windpark in Houten draait al jaren volgens de strengste spelregels van Nederland. Die spelregels zijn in 2012 opgesteld met de beste intenties om omwonenden maximaal te beschermen tegen zaken als geluidsoverlast. Maar ze hebben wat Eneco betreft een averechts effect. Terwijl de windmolens door die de regels veel vaker stilstaan dan andere windmolens komen er veel meer klachten binnen dan bij welk ander Eneco-windpark ook. Eneco heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het vinden van oplossingen voor de geluidsoverlast die een aantal direct omwonenden ’s nachts ervaart, zoals het aanbrengen van speciale uilenveren en een demper evenals een aangepast draaiprogramma. Deze oplossingen zorgden echter niet voor minder klachten. En dat terwijl er, van de 485 klachten over de afgelopen drie jaar, zelden één gegrond bleek te zijn.
Verzoek tot intrekken maatwerkvoorschriften voor geluid en onderzoek geluidshinder
Om voor alle partijen voor meer duidelijkheid te zorgen heeft Eneco op 5 januari 2022 een verzoek ingediend bij gemeente Houten om de maatwerkvoorschriften in te trekken. Dat is een vervolg op een uitspraak op 25 februari 2021 door de rechtbank Midden-Nederland. Deze heeft Eneco in het gelijk gesteld, onder andere omdat de maatwerkvoorschriften met betrekking tot de geluidshinder onvoldoende gemotiveerd waren, voor wat betreft de belangenafweging van omwonenden versus Eneco. Daarnaast heeft Eneco door onafhankelijk adviesbureau LBP onderzoek laten doen welke norm voor windturbinegeluid als aanvaardbaar beschouwd kan worden anno 2022, aansluitend bij de laatste wetenschappelijke inzichten van RIVM en TNO op het gebied van windturbinegeluid. Zoals uit het onderzoek blijkt, kunnen de eerder landelijk vastgestelde geluidnormen Lden 47 en Lnight 41 in 2022 nog steeds als uitgangspunt gehanteerd worden, en kunnen zij in de plaats komen van de maatwerkvoorschriften voor geluid. Daarnaast heeft LBP Sight aangetoond dat windpark Houten aan de landelijk vastgestelde geluidnormen voldoet, als het windpark weer “vol” draait. Bovendien is er geen sprake van bijzondere lokale omstandigheid (zoals een stiltegebied of geografische elementen) zoals de wet verlangt bij het opleggen van maatwerkvoorschriften die betrekking hebben op geluid.
Hoe nu verder?
Op basis van de uitspraak van de rechtbank en het onderzoek van onafhankelijk adviesbureau LBP heeft Eneco op 5 januari 2022 gemeente Houten een brief gestuurd. In deze brief verzoekt Eneco het bevoegd gezag om de landelijke vastgestelde geluidsnorm ook vast te leggen voor windpark Houten in de nog te nemen beslissing op bezwaar. Met betrekking tot de externe veiligheid en de slagschaduwhinder treden geen veranderingen op ten opzichte van hetgeen reeds in de oorspronkelijke maatwerkvoorschriften (d.d. 11 juli 2012) is opgenomen. Als windpark Houten draait zonder het maatwerkvoorschrift voor geluid, kunnen de 3 windmolens naar verwachting voldoende duurzame opgewekte elektriciteit opleveren voor 4.600 “gemiddelde” huishoudens: een toename van 50%.
