EnspireME

Batterij voor energie-opslag

EnspireME

Batterij voor energie-opslag

Samen met Mitsubishi Corporation ontwikkelde Eneco Europa’s grootste batterij, onder de naam EnspireME. EnspireME heeft een vermogen van 48 MW en bevat zo’n 10.000 lithium-ion accu’s. Een groeiend aantal windmolens en zonnepanelen neemt de stroomproductie van bestaande fossiele energiecentrales over. Deze centrales hebben echter nog een rol: ze houden het stroomnet in balans door reservecapaciteit aan te bieden.

De batterij wordt ingezet op de primaire reservemarkt. Op deze markt kopen Europese netbeheerders reservecapaciteit in die ze nodig hebben om de noodzakelijke 50 Hertz frequentie op het elektriciteitsnet te garanderen. De batterij kan deze rol als primaire reserve overnemen van kolen- en gascentrales en draagt daarmee bij aan de verdere verduurzaming van het energiesysteem.

EU.SH
Sinteg - Schaufenster Intelligente Energie
Norddeutsche EnergieWende

Onderzoek opslag lokale windenergie

Eneco en Mitsubishi Corporation onderzoeken ook hoe lokale windparken aangesloten kunnen worden op de batterij, gesteund door de Duitse federale staat Sleeswijk-Holstein. Als er sprake is van overproductie door lokale windparken of een overbelasting van het elektriciteitsnet, kan de windenergie tijdelijk in een deel van de batterij worden opgeslagen. Daarmee kan voorkomen worden dat een eigenaar zijn windmolens uit moet schakelen op verzoek van de lokale netbeheerder.

EnspireMe Eneco

Locatiekeuze

EnspireMe Locatiekeuze

Duitsland loopt dankzij de Energiewende voorop in de verduurzaming van haar energievoorziening. De batterij komt naast een transformatorstation in het Duitse Jardelund in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Deze deelstaat grenst aan Denemarken en levert een grote bijdrage aan de Duitse energietransitie. In dit gebied komt de stroom van grote windparken op land en op het Duitse deel van de Noordzee samen om verder getransporteerd te worden naar andere delen van Duitsland. De nabijheid van het transformatorstation maakt het mogelijk dat de batterij een rol speelt om energieverlies – zogenaamd blindvermogen – bij het station tegen te gaan.

Samenwerking Mitsubishi

Hiroshi Sakuma, Group Chief Executive Officer, Mitsubishi Corporation: 'We versterken onze activiteiten op het gebied van duurzame energie om zo bij te dragen aan een CO2-arme samenleving. Daarbij zijn wij van mening dat energie-opslag van groot belang is om de fluctuaties van duurzame energie op te kunnen vangen. Dit project is voor ons een belangrijke eerste stap om de duurzame samenleving te realiseren'.

EnspireMe Eneco

Feiten en cijfers

  • 48 MW
   Vermogen
  • 10.000
   Aantal lithium-ion batterijen
  • > 50 MWh
   Opslagvermogen

Batterij in beeld

Heb je nog vragen

Stuur een bericht

Mail ons je vraag via onderstaande button.

E-mail

BESS Batterij voor energie-opslag


Grenzstraße 3a
24994 Jardelund
Duitsland

Contact
office@enspireme.de