‘Alles draait om duurzaam, betaalbaar, betrouwbaar’

Léon Stute, Lead Gebiedsontwikkeling bij Eneco
Leon Stute
Uw project, de BENG-regelgeving en BREEAM-certificering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom heeft u een expert nodig die de juiste energieoplossingen voor uw project biedt en deze ook voor u kan realiseren en exploiteren. Eneco heeft alle kennis voor warmte & koeling in huis. En kan bovendien de optimale combinaties maken met lokaal aanwezige duurzame bronnen, waar nodig uitgebreid met (slimme) laadinfrastructuur, duurzame elektriciteitsopwekking en batterijopslag.

Is of wordt uw kantoorpand aangesloten op ons warmte- of koelnet? Kijk dan op onze pagina voor klanten.

Voordelen van uw samenwerking met Eneco

Voldoen aan BENG- en BREEAM-eisen
Partner voor innovatieve concepten
Kwalitatief hoogwaardige energieoplossingen
Gespecialiseerd, toegewijd team; van advies tot en met uitvoering

Voordelen voor gebouweigenaren

Betrouwbaar door hoge leveringszekerheid
Betaalbaar voor eindgebruiker
Duurzaam en comfortabel binnenklimaat
Altijd inclusief service en onderhoud
Project Wonderwoods

Transparant en open partnership

U zoekt de beste energieoplossing om uw project te verwarmen en te koelen. Onze ervaring leert dat elk project om maatwerk vraagt. Dat zijn intensieve trajecten die we graag als team oppakken, samen met u. U kunt bij ons terecht voor advies, realisatie en exploitatie. Zowel op de kortere termijn, als op langere termijn.

Dat laatste is vooral van belang bij gebiedsontwikkeling. Hier is een flinke dosis flexibiliteit in de energieoplossing noodzakelijk om te anticiperen op de ontwikkelingen in een project. Die ontwikkelingen kunnen heel divers zijn: de bouwplannen zijn bijvoorbeeld nog niet voor 100% uitgekristalliseerd, de bouwplanning verschuift of er komen nieuwe interessante technieken beschikbaar.

Transparantie en openheid is essentieel. Vooral in een ontwikkel- en realisatietraject. Het gaat immers om energieoplossingen die decennia lang mee gaan en belangrijk zijn voor de eindgebruiker.

Integrale energieconcepten van heel Eneco

Naast duurzame en solide oplossingen voor warmte en koeling helpen we u graag bij het opwekken van de elektriciteit die hierbij wordt gebruikt. Bijvoorbeeld via zonne-energie, die u ook kunt opslaan in een batterij en/of kunt benutten voor uw laadpalen, die we samen met Eneco eMobility voor u realiseren. Zo draagt u bij aan een klimaatneutrale energievoorziening.
Edge met zonnepanelen

BENG-uitdagingen, ons dagelijks werk

Duurzaamheidseisen voor nieuwbouwprojecten worden steeds strenger. Dagelijks werken we met de normen volgens BENG, de regelgeving om tot een Bijna Energie Neutraal Gebouw te komen. Ook bestaande bouw moet in de nabije toekomst voldoen aan strengere energieprestaties. Dat betekent dat we vanuit creativiteit en innovatie tot nieuwe manieren moeten komen om een comfortabel en betaalbaar binnenklimaat te creëren.

De drie bepalende BENG-aspecten voor de duurzaamheidsgraad van een woning of utiliteitsgebouw:
 1. Energiebehoefte van een woning of utiliteitsgebouw
 2. Primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar
 3. Aandeel hernieuwbare energie in %

Een essentiële maatstaf voor de BENG-berekening is de Fpdel. Dat is de duurzaamheidswaarde die wij aan u, als projectontwikkelaar, rapporteren. Doorlopend werken we aan verlaging van de Fpdel-waarden voor onze warmtenetten, zodat onze warmte steeds duurzamer wordt.

Een andere belangrijke indicator is de TOjuli. Dat is de indicator voor verlaging van het risico op oververhitting. Een belangrijk aspect tegenwoordig vanwege de hoge isolatiegraad van gebouwen. Hieraan kunt u eenvoudig voldoen door toepassing van een Warmte Koude Opslag (WKO) of een koelmachine. Daarmee wordt op zeer duurzame wijze koeling geleverd.

 

EDGE Amsterdam West

Hoge BREEAM-NL en WELL-score

In tal van projecten hebben we met onze opdrachtgevers meegedacht over oplossingen die voor hoge BREEAM-certificeringen voor utiliteitsgebouwen zorgen. Daarnaast wordt de WELL-certificering steeds belangrijker voor een gezond werkklimaat. Lees er meer over bij onze recente projecten, zoals de duurzame woontorens Wonderwoods in hartje Utrecht of het state-of-the-art kantoorgebouw EDGE Amsterdam West.

Slimme energieconcepten

We combineren moderne technieken en koppelen deze aan duurzame lokale bronnen. Zo komen we tot de slimste oplossing op maat die past bij uw opgave om klimaatneutraal te kunnen bouwen.

Hoe meer gebouwen we met elkaar kunnen verbinden, hoe slimmer, efficienter en betaalbaarder we met energie om kunnen gaan. Bijvoorbeeld door op basis van data op een slimme manier warmte en koude uit te wisselen tussen gebouwen via een smart grid. Dit maakt zo’n grid, zoals bijvoorbeeld het BinckNet® op de Haagse nieuwe stadswijk Binckhorst, de ideale gebiedsoplossing.

Onze ‘menukaart’ is breed. Dat varieert van een aansluiting op een bestaand warmtenet tot decentrale oplossingen of individuele oplossingen met warmtepompen. Zo hebben we altijd een passende oplossing voor uw locatie.
Projectontwikkeling slimme energieconcepten

Lokaal, slim en duurzaam

Slim gebruikmaken van warmte of koude die er toch al is. Duurzamer kan bijna niet. Daarom inventariseren we bij elk project welke lokale bronnen ingezet kunnen worden voor een zo duurzaam en efficiënt mogelijk energiesysteem. Dat helpt u bij het voldoen aan de regelgeving en zorgt ervoor dat wij onze ambitie kunnen waarmaken om in 2035 100% klimaatneutraal te opereren.
Lokale warmtebron

Warmte

Individuele of collectieve aansluiting. Duurzame warmte via een warmtenet. Steeds duurzamer door nieuwe bronnen.
Koeling

Koeling

Duurzame koeling via een lokaal, slim koelnet. Separaat of aanvullend op warmtenet. Koppeling met lokale bronnen.
Warmte koeling combi

Warmte & koeling

Duurzame wijze van verwarming en koeling. Koppeling met lokale bronnen. Mogelijkheid voor energieopslag.
Individuele warmtepompen in collectief

Individuele warmtepompen

Flexibel en makkelijk schaalbaar. Met open of gesloten bronnen. Verschillende exploitatievormen mogelijk.
Slimme energieconcepten

Slimme energieconcepten

Smart Grid: gebiedsoplossing voor slimme verwarming en koeling. Nieuwe concepten, in co-creatie met onze klanten.
Eneco salesbrochure 2022

Onze energieoplossingen

Ons brede portfolio garandeert de energieoplossing die het beste past bij uw project- of gebiedsontwikkeling. Lees meer over ons maatwerk en interessante projecten.

Kwaliteit voorop

Van een partner als Eneco verwacht u uiteraard topkwaliteit met continue monitoring, dat we voldoen aan wetgeving en dat we over de nodige certificaten beschikken. Terecht. Hoe wij dat aanpakken? Ieder jaar maken we een Asset Management Plan waarin we de taken en verantwoordelijkheden voor onze Operationele Assetmanagers en onze Serviceproviders bepalen.

Dat dient als basis voor onze onderhoudsjaarplannen, het risicomanagement en de budgetsturing. Voor de bewaking van onze assets maken we gebruik van verschillende systemen. 
Logo's SAP, SISnet, QPro, PRIVA, Clearscada, Power BI
Schiedamse wijk Groenoord aardgasvrij

Hoge waardering van eindgebruikers

Net zo belangrijk voor ons als voor u, als projectontwikkelaar: hoe kijken eindgebruikers naar Eneco als leverancier van verwarming en koeling. Volgens Consumentenbond onderzoek in de periode mei-juli 2019 scoort de Eneco klantenservice als beste van acht energieleveranciers een 7,9 als het gaat om wachttijden en bereikbaarheid. Het digitale contact – via e-mail en social media – scoorde zelfs een 9,8. In Q1-2021 waardeerde* 78% van de warmte- en koudeklanten ons met ‘goed’, ‘zeer goed’ of ‘uitstekend’. Bovendien verbeteren we onze diensten en processen continu op basis van deze klantonderzoeken.
*Bron: Klantenonderzoek Eneco 2021.

Vijf redenen om samen te werken

 • Breed portfolio, dus altijd de beste energieoplossing
 • Oog voor het belang van de ontwikkelaar
 • Leveringszekerheid
 • Betaalbare tarieven voor eindgebruikers
 • Volledig ontzorgd in de energievoorziening
 • Kantoor Eneco World

  Onze nieuwbouwprojecten

  Havenzijde Kop van Zuid Wilhelminapier

  Koeling door rivierwater

  Een lokaal koelnet zorgt ervoor dat woningen in diverse torens op de Rotterdamse Wilhelminapier op warme dagen gekoeld worden door water uit de Maas. De vloerverwarming wordt op dat moment de vloerkoeling.
  Wonderwoods

  Duurzame torens in hartje Utrecht

  Tal van lokale energieoplossingen zorgen samen voor duurzame verwarming en koeling, voor wonen en utiliteit in Wonderwoods: WKO, warmtenet-aansluiting, zonne-energie.
  Binckhorst

  Innovatief smart grid

  Op de Haagse nieuwe stadswijk de Binckhorst creëren we een lokaal net: BinckNet®. Telkens als er een nieuw gebouw bij komt, wordt het net uitgebreid. Door lokale bronnen fasegewijs te koppelen zorgen we voor verdere verduurzaming.
  Projecten syp

  Samenwerking met NS en Gemeente Utrecht

  Optimaal gebruik van WKO-bronnen voor Utrechtse nieuwbouwprojecten De Syp en Central Park door samenwerking met de NS en Gemeente Utrecht.
  Project Centre Court

  WKO en warmtenet voor back-up

  Bij Centre Court, een bestaand kantorencomplex in centrum Den Haag, is een WKO aan het warmtenet gekoppeld als back-up voorziening.

  Laten we kennismaken

  Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek over het duurzaam verwarmen en/of koelen van uw project? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Zij delen hun expertise graag om samen met u tot de beste energieoplossing te komen.
  Ronald Dikstaal

  Regio Noord-Holland

  Ontwikkelaar Energieprojecten regio Noord-Holland
  Ronald Dikstaal
  06 - 088 8526
  Soufian Chattou

  Regio Den Haag

  Ontwikkelaar Energieprojecten regio Den Haag
  Soufian Chattou
  06 - 1502 1952
  Vincent Ilmer

  Regio Rotterdam

  Ontwikkelaar Energieprojecten regio Rotterdam
  Vincent Ilmer
  06 - 2341 2597
  Karel Boessenkool

  Regio Utrecht

  Ontwikkelaar Energieprojecten regio Utrecht
  Karel Boessenkool
  06 - 5716 5301