De Ahoy bij nacht

Ahoy: warmte- en inspiratiebron voor duurzamer Rotterdam

Artikel uit 2020 - Van mooiste stem (Frank Sinatra) tot beste tennisser (Roger Federer). Rotterdam Ahoy ontving de groten der aarde, maar is straks zelf ook een ster. De evenementenaccommodatie wordt de groenste batterij van Rotterdam. Hoe Ahoy hand in hand met Eneco de energietransitie versnelt. “Dit wordt een ijkpunt in onze geschiedenis en die van de stad.”
In het Rotterdamse hart van Zuid schijnt de zon! Niet alleen op het dak van winkelcentrum en Theater Zuidplein. Het zonnedak van Ahoy is namelijk uitgebreid en vormt voortaan een bron van zonne-energie. In totaal liggen er nu 5.200 zonnepanelen. Dat is vergelijkbaar met bijna twee voetbalvelden aan zonnepanelen.

Hoe een pop- en sporttempel de energietransitie versnelt

Ook als er geen evenementen zijn zoals De Vrienden van Amstel LIVE of het ABN AMRO World Tennis Tournament geeft het nieuwe Ahoy straks voortdurend energie. Zoveel zelfs dat het nieuwe stadscentrum ‘Hart van Zuid-gebied’ meedeelt. 5.200 zonnepanelen op het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en op een deel van het bestaande gebouw, en een slim thermisch grid maken van de evenementenaccommodatie een energiebron, -hub én -opslagplaats. Hiermee kan de evenementenaccommodatie haar warmte bewaren.

Op termijn is het plan om de energie door te geven aan heel Hart van Zuid: de bedrijven en publieksgebouwen in dit nieuwe stadscentrum kunnen daardoor ook verduurzamen. “Die omvang maakt ons uniek", vertelt Ahoy-directeur Jolanda Jansen.
Jolanda Jansen

Niet willen, maar moeten

Accelereren en grote stappen zetten. Het verschil maken, écht impact hebben. Zo zag Ahoy verduurzaming voor zich. Maar wat zijn de beweegredenen? Jansen: “Verduurzaming binnen een organisatie als die van ons is bijna geen kwestie meer van willen maar van moeten. Daarnaast vinden we het zelf ook echt belangrijk. Ahoy is een bedrijf met een langetermijnvisie; wij willen dat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van al het moois dat wij en de wereld te bieden hebben. Daarin nemen wij onze verantwoordelijkheid.”

“Ahoy is nauw verweven met de stad”, gaat Jansen verder. “Als Rotterdams bedrijf sluiten wij ons aan bij doelstelling van de gemeente. Energie is een belangrijk thema. Burgemeester Aboutaleb sloot dit voorjaar samen met bewoners en bedrijven een klimaatakkoord om de CO₂-uitstoot in de stad in tien jaar met de helft te verminderen. Als evenementenaccommodatie met 1,5 miljoen bezoekers per jaar vinden wij het belangrijk om bewustwording te creëren bij bezoekers en overige stakeholders, en kunnen we ook daadwerkelijk het verschil maken. Wij nemen verantwoordelijkheid door te investeren in dit project en in andere maatregelen, zowel in tijd als geld.”
Rotterdam Ahoy

Innoveren met de huisbaas

Ahoy en omgeving veranderen momenteel enorm. Als de stofwolken zijn opgetrokken, staat er een veelzijdig gebied waarin cultuur, muziek, sport, winkelen, horeca en congres- en hotelfaciliteiten duurzaam samenkomen. Parallel aan de gebiedstransformatie loopt het RUGGEDISED-project. Hierin werken Europese steden samen (kader) aan slimme oplossingen voor energie, transport en digitale technologie. Rotterdam benoemde ‘Zuid’ tot living lab.

Jansen: “We wilden graag duurzamer opereren, maar wisten niet precies hoe. Toen Eneco in het RUGGEDISED-project sprong, bood dat perspectief. Hiermee werd een haalbare business case. Het is een innovatief project waarin bedrijven en Europese steden van elkaar leren. Die dynamiek en vernieuwing passen bij ons, Eneco en ‘huisbaas’ gemeente Rotterdam. Samen met de bouwcombinatie Ballast-Nedam/Heijmans zagen we kansen om onze duurzame toekomst te versnellen.”
Wat houdt RUGGEDISED in?
Het EU-programma RUGGEDISED is een samenwerkingsverband tussen Rotterdam (coördinator), Glasgow, Umeå, Brno, Gdansk en Parma. Het project test en implementeert intelligente oplossingen voor energie, transport en digitale technologie. Doel: de weg plaveien naar een slimmer en duurzamer Europa.

Slimme straatlantaarns
Het thermisch Ahoy-grid is onderdeel van RUGGEDISED. Eneco legt de netwerken aan. Ook realiseert het bedrijf een gasloos Ahoy en het zonnedak op de accommodatie. RUGGEDISED telt in Hart van Zuid 13 projecten, zoals elektrische bussen die via een slimme dienstregeling rijden en energiebesparende sensoren in lantaarnpalen.

‘Niet zomaar een projectje’

“Toch is zo’n traject ingewikkeld”, bekent Jansen. “Er komen veel onzekerheden bovendrijven over kosten, concrete opbrengsten en besparingen. Om erin te gaan geloven is visie, tijd, overtuigingskracht en vertrouwen nodig. Iedereen snapt dat het niet zomaar een projectje is. Eneco nam ons mee in het traject. Met een sterke visie en veel enthousiasme hebben ze ons overtuigd. Dat maakte de beslissing om voor vijftien jaar met elkaar in zee te gaan geen sprong in het diepe.”

Met het grid, het zonnedak en een gasloos bestaan realiseert Ahoy een CO₂-vermindering van 1.422 ton. “Deze reductie is het mooiste voorbeeld van het versnellen van de energietransitie”, zegt Jansen. “Zo dragen we bij aan een duurzamer Rotterdam. Op diverse vlakken zorgen we voor een spin-off richting de stad. We werken veel in partnerships en samen met onze partners zoals Pameijer, DB Schenker en Hago investeren we in duurzaamheid en MVO.”
Tennisbaan in Rotterdam Ahoy

Facts & Figures Rotterdam Ahoy

Infographic facts & figures Rotterdam AhoyBeeld uit 2020

Werken in partnerships

Jansen merkt dat de duurzame resultaten en inspanningen van Ahoy enthousiasme losmaken bij binnen- en buitenlandse bedrijven, relaties en klanten. “Congresorganisatoren uit de medische wereld, industrie en haven vinden dit interessant omdat het impact heeft en vernieuwend is. In januari presenteerden we op InfraTech, onze eigen vakbeurs, ons verhaal aan geïnteresseerden. Ook daar kwamen veel positieve reacties op. Het is een bijzondere samenwerking tussen een overheidsorganisatie, een onderneming en een innovatieve energieleverancier met een langetermijnvisie. Deze samenwerking zorgt voor ontwikkelingen die een onderneming alleen nooit voor elkaar had kunnen krijgen.”

50 jaar vooruit

In januari 2021 viert Ahoy haar vijftigste verjaardag in een duurzame, multifunctionele uitrusting. Het gloednieuwe auditorium, dat eind 2020 klaar is en 2.750 stoelen telt, kan bijvoorbeeld in een handomdraai veranderen in een concertzaal met 7.000 staanplaatsen: RTM Stage. De energie die dan vrijkomt, straalt af op de omgeving. Jansen: “Om iets te bereiken, moet je durven innoveren, risico’s nemen en tempo maken. We kunnen 50 jaar vooruit dankzij deze stap. Dit zal bij ons 100-jarige jubileum worden gememoreerd als belangrijk ijkpunt in de geschiedenis van Ahoy en Rotterdam.”
North Sea Jazz in de Ahoy
Ahoy 2.0 klaar in 2020
Binnen de gebiedsontwikkeling ‘Hart van Zuid’ opent in 2020 het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage. Het gebouw heeft het grootste auditorium van Nederland en is rechtstreeks verbonden met Ahoy Plaza, de Beurs- & Evenementenhallen en de Ahoy Arena. RTM Stage is daarnaast theater- en concertzaal voor 7.000 mensen. De nieuwbouw betekent een uitbreiding van vijftig procent ten opzichte van de huidige capaciteit.

Jubileum en opening
Volgens Ahoy-directeur Jansen wordt dit voorjaar het aanbrengen van de zonnepanelen op de huidige accommodatie afgerond. De nieuwbouw – inclusief thermisch grid en duurzaam mosdak op het congresgebouw – is klaar in september 2020. In januari 2021 bestaat Ahoy 50 jaar en worden de opening van de nieuwbouw en het jubileum groots gevierd.
Rotterdam Ahoy van bovenafFoto's: copyright Rotterdam Ahoy

KLIMAATAMBITIESWAARMAKEN

Windmolens op zee

Gerelateerde artikelen

Heerema monteur

Heerema's kraanschepen gebruiken groene walstroom

Lees meer
PepsiCo

Chips duurzaam bakken met warmtebatterij

Lees meer
Heineken bierkratten in een fabriek

Heineken wil radicaal elektrificeren met complex energie-ecosysteem

Lees meer